Този път Медведев показа моркова на Украйна

Дмитрий Медведев и Виктор Янукович в Киев. Снимка: официален сайт

Работната визита на руския президент Дмитрий Медведев в Украйна завърши с подписването на две важни споразумения. Русия направи голяма отстъпка от цената на енергийните доставки за Украйна, а в отговор Украйна удължи с четвърт век срока на договора за наем на руската военноморска база в Севастопол. Както Медведев, така и украинският му колега Виктор Янукович просто не можеха да се нарадват на подписаните договори, отбелязва изданието. Двамата няколко пъти повториха, че в отношенията между Москва и Киев е отворена нова страница, посочва „Новие известия“.

Вчерашната среща с основание може да се нарече пробив в двустранните отношения. Особено след петте оранжеви години в Украйна, в течение на които отношенията между двете страни клоняха към нулата, отбелязва „Независимая газета“.

Русия ще плаща около 4 милиарда долара годишно за вечната дружба с Украйна. Новата украинска власт мечтаеше точно за това. Газовото споразумение ще позволи на правителството да запази цената на газа на вътрешния пазар и да спаси „Нафтогаз“ и държавния бюджет от финансовия натиск. Руските власти могат само да бъдат доволни от решението за Севастопол, но официален Киев вероятно ще трябва да влезе в юридическа и политическа битка с опозицията, пише „Время новостей“.

Окончателното решение за продължаването на договора ще бъде взето от парламентите на двете страни. Виктор Янукович заяви, че присъствието на руските военни кораби в Черно море гарантира сигурността на целия регион и на Украйна, която „не е член на военно-политически блокове“, напомняйки за опитите на предишния кабинет да се сближи в НАТО.

Сега страните в региона, ако искат да видят подобни дружески жестове от Русия, трябва също да направят нещо добро, посочва вестник „Московский комсомолец“ в коментар дали Беларус, която и сега получава газ на най-ниската цена в постсъветското пространство, също може да се надява на отстъпки в газовата сфера.

Неочакваното решение за Севастопол ще внесе разкол в украинския елит и обществото, смятат анализатори в Киев, цитирани от „РБК дейли“. „Властните олигархически групировки разсъждават като капиталисти, те нямат никаква геостратегическа визия“, казва анализаторът Вадим Карасьов. Янукович предприе рискована стъпка и сега му предстои битка за ратифицирането на документа в парламента. Въпреки това, добавя Карасьов, Партията на регионите има достатъчно ресурси, за да „извива ръце, следвайки тактиката на моркова и тоягата“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.