Изригването на вулкана – този път се отървахме леко

 Вулканът в Исландия бълва до 300 хил. т пепел на ден
Вулканът Ейяфятлайокутл в Исландия бълва между 150 и 300 хил. тона на ден. Снимка: ЕПА/БТА

Транспортните проблеми са незначителни пред това, че хората са късметлии и че са се отървали толкова леко. Изригване на вулкан е феномен, който би могъл да унищожи цялата човешка раса. Големите вулкани имат способността да предизвикват големи промени на планетата, които са много по-сериозни и от най-катастрофалните земетресения и приливни вълни, макар че при такива катаклизми жертвите са много повече, пише в. „Гардиън“.

Замлъкналото небе над Великобритания в дните след изригването на вулкана, когато самолетите не можеха да летят заради облака от вулканична пепел, може би ще стане повод за призиви в страната и за други подобни дни без самолети, бълващи вредни газове и затормозяващи човешкия слух с бученето си, отбелязва в. „Дейли телеграф“.

Транспортната криза е настроила шефовете на британските туристически и авиационни компании срещу правителството на Гордън Браун. Те обвиняват кабинета, че е подценил сериозността на последиците за бранша от изригването на вулкана. Кабинетът обаче се защитава от подобни критики, като твърди, че е действал правилно в интерес на сигурността, пише „Таймс“.

През дните на блокада на европейското небе рутинните полети се превърнаха в истинска одисея, пише вестник „Ню Йорк таймс“. Изданието публикува разкази на хора, станали жертва на въздушната блокада. Сред тях е американски преподавател от университета в щата Индиана. Той бил по работа във Великобритания, където го придружило и семейството му. После преподавателят отвел жена си и сина си на пътешествие в Северна Италия, където се оказали блокирани заради спирането на въздушния трафик. Отмяната на полета, запазването на места във влакове, наемането на апартаменти и други неуредици са коствали на професора 1600 долара, които то не предвиждал да похарчи.

Според „Монд“ въздушната блокада над Европа е показала не само необходимостта от международни стандарти относно концентрациите на вулканична пепел във въздуха, които могат да бъдат опасни за самолетите, но и липсата на координация в ЕС. Всяка страна членка продължава да взима сама решенията относно въздушния трафик в нейното пространство, което води до объркване и хаос, както при затварянето на националните въздушни пространства, така и при отварянето им и възобновяването на полетите.

Вулканите обаче могат да породят дългосрочни, всеобхватни и вредни за хората последици. Досега не е известно земетресения и приливни вълни да са предизвикали масова гибел на земята. Вулканите, подобно на падането на астероиди, обаче са го правили. За пример „Гардиън“ посочва изригването преди 72 хиляди години на вулкана Тоба, в северната част на Суматра. От геологична гледна точка това е относително скорошно изригване. Според индекса на вулканолозите за измерване на експлозивността на вулканите изригването на Тоба е от 8-а степен. За сравнение това на Ейяфятлайокутл е едва от 2-ра степен.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.