Секс и насилие в храма. Нови скандали заплашват Ватикана

Том Хенеган

Когато над държавите е надвиснала заплаха или институциите имат проблеми, те се обръщат към лидерите си с очакване да намерят изход от кризата. Ватикана има проблеми, моралният му авторитет е подкопан от зачестяващите твърдения за сексуални посегателства над деца от свещеници в миналото и прикриването им от висшестоящите епископи.

Но силно лидерство от върха на Римокатолическата църква не се забелязва. Папа Бенедикт рядко споменава кризата, а негови помощници влошават нещата с коментари, които са преди всичко оправдателни, а понякога и обидни. Според католическите лидери църквата е различна от светските власти – правителствата или фирмите – и това е вярно. Но тя живее в нашия свят и за нея важат неговите закони, когато духовници извършват престъпления и когато висшестоящите ги прикриват.

Джордж Абела, президентът католик на силно католическата островна държава Малта, наблегна на това, посрещайки в събота папата. Има свещеници, “които за нещастие, са се отклонили от правия път“, каза президентът. “Затова дълг на църквата, както и на държавата, е да работят в тясно сътрудничество, за да ограничат случаите на злоупотреба, така че справедливостта не само да възтържествува, но и това да бъде видяно“, заяви Абела.

Бенедикт изложи становището си за кризата в писмото от 20 март към ирландците. Той изрази срам и покаяние и отправи остра критика към епископите на Ирландия заради бездействието им към случаите на посегателства. Но папата нито лиши епископи от сана им, нито предложи конкретни реформи. “В това писмо няма нищо, което да подсказва, че лидерите на католическата църква имат какъвто и да било нов поглед към нещата,“ казва Мийв Луис от групата на жертви на сексуални посегателства от католически свещеници „Един от Четири“ (One in Four).

Промените стават трудно във Ватикана

Във Ватикана всъщност Бенедикт е най-силният глас в полза на по-твърдо отношение към сексуалните посегателства. Той се извини неотдавна на ирландците и се срещна с жертви на свещенически тормоз в САЩ, Австралия и Малта. Във Валета папата обеща църквата да направи всичко възможно да изправи насилниците пред съда и да предпази младите в бъдеще. Но от изявления напоследък на висши духовници стана ясно колко трудно е искрените думи да бъдат превърнати в открити и решителни действия, които да гарантират справедливо възмездие.

Виенският кардинал Кристоф Шьонборн разкри, че през 1995 г. тогавашният кардинал Йозеф Ратцингер искал да разследва австрийски скандал за сексуални злоупотреби, но му попречили негови съперници. Шьонборн намекна, че съпротивата дошла от тогавашния държавен секретар на Ватикана кардинал Анджело Содано. Бившият служител във Ватикана кардинал Дарио Кастийон Ойос каза, че покойният папа Йоан Павел му възложил през 2001 г. да напише писмо, в което френски епископ бил похвален, че е прикрил покварен свещеник. Писмото предизвика възмущение, след като бе публикувано в интернет миналата седмица.

Мнозина ирландски католици се надяваха, че Бенедикт ще преструктурира ирландската църква и ще накара няколко епископи да се оттеглят след разобличения за сексуални злоупотреби и тяхното прикриване миналата година. Неговите разочаровани критици подминаха споменаването в писмото му на “апостолическа инспекция“, разследване от Ватикана на някои ирландски епархии, което може да доведе до твърди мерки. Но за Ватикана, където времето се мери във векове, това може да се окаже по-дълго, отколкото биха искали жертвите или верните католици, загрижени за образа на църквата си.

Дали медиите пропускат истинския скандал?

По всяка вероятност Бенедикт няма да въведе реформите, които някои критични католици и външни наблюдатели смятат за нужни. Някои искания, витаещи във въздуха – папата да се оттегли, безбрачието да бъде отменено или да бъде позволено на жените да стават свещеници – не са директно свързани с проблема. Тези неща няма да се случат или няма да се случат още дълго време в църква, за която традицията означава толкова много.

Един от водещите критични католици, швейцарският теолог Ханс Кюнг, предложи епископите да лобират на регионално ниво, за да прокарат реформите, които биват блокирани от Ватикана. Това също е малко вероятно, като се има предвид колко централизирана е църквата. Дори призивите за прозрачност в процеса за взимане на решения или за ръкополагане на жени във високи санове са в противоречие с по-традиционното разбиране за клира и църквата, което Бенедикт наложи с надеждата да възстанови уважението към тях и авторитета им.

Докато репортери в няколко държави се ровят из архиви, за да открият някакви връзки между Бенедикт и случаи на сексуални злоупотреби преди години, някои католически публикации подчертават възможността Ватикана скоро да бъде ударена от потенциално разрушителен скандал.

Според седмичника “Нашънъл Католик Рипортър“ в САЩ покойният създател на ордена „Легионът на Христос“ (Legion of Christ) Марсиал Масиел Делагадо, щедро подкупвал висши служители във Ватикана, за да отклони разследвания на двойнствения му живот. Според списанието мексиканският свещеник, близък приятел на папа Йоан Павел, извършвал сексуални посегателства над ученици в семинарията и имал поне едно, а вероятно и повече деца от любовници.

След като беше избран за папа, Бенедикт го отпрати към живот на „покаяние и молитва“. Но един от най-верните защитници на Масиел е влиятелният кардинал Содано, който на Великден призова папата да не обръща внимание на “дребните злободневни клюки “. Лондонският католически седмичник „The Tablet“ помести статията “Медиите пропускат истинския скандал“, за да привлече вниманието към скандала с Масиел. Според вестника медиите имат право да разследват църковни скандали, но в момента може би гледат “в напълно грешна посока“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.