Ахмадинеджад: 5 милиона души трябва да напуснат Техеран

Робин Померой

Снимка: техеран таймс

Президентът Махмуд Ахмадинеджад предупреди иранците за евентуална заплаха от ядрено нападение на Съединените щати, но друга, още по-смъртоносна заплаха го накара да поиска пет милиона души да напуснат столицата.

Също както хората в Сан Франциско, техеранците знаят, че тяхната огромна метрополия я очаква мощно земетресение. В Иран, където стандартите в строителството не се развиват толкова бързо, колкото нараства населението, според някои при евентуален трус могат да загинат или да бъдат осакатени милиони хора.
В ислямското общество, което приема бедствията като божии дела, Ахмадинеджад обясни на служители от строителния сектор, че вече не могат да разчитат на силата на молитвата, за да спасят Техеран от унищожение.

„В Техеран живеят 13 милиона души. Ако стане катастрофа, как ще се справим с нея? Затова Техеран трябва да бъде евакуиран“, заяви Ахмадинеджад, който е бивш кмет на града. Той обяви програма за финансово подпомагане на хора, които са готови да се преместят в градове с население под 25 000 души. „Най-малко 5 милиона души трябва да напуснат Техеран“, твърди той.

При последното голямо земетресение през 1831 г. Техеран е бил малък град, в сравнение с метрополията, която е в момента. В работните дни населението може да достигне 15 милиона души. Тъй като е изчислено, че приблизително на всеки 150 години районът на Техеран е разтърсван от силно земетресение, сеизмолози твърдят, че очакваният трус доста закъснява. „Ако нещо такова се случи в Техеран, това ще бъде най-голямата катастрофа за човечеството“, твърди Фарид Мехдиян. Преди 10 години той ръководеше сеизмологично проучване, което достигна до стряскащия извод, че при следващото голямо земетресение ще загинат половин милион души.

За сравнение при земетресението от 2003 г., което опустоши малкия град Бам в Югоизточен Иран и поднови дискусията за преместване на столицата, загинаха около 30 000 души. Човешките и икономическите щети от силно земетресение в Техеран ще бъдат несравнимо по-големи.

ГРЕХОВЕ

Не само политиците говорят за заплахата. Докато отслужваше петъчната молитва, централния момент в иранската религиозна седмица, аятолах Казем Садиги заяви, че ако се спазват по-добре ислямските правила за скромност, това ще помогне за предотвратяване на земетресение. „Жените, които се обличат неприлично, въвеждат младежите в изкушение и накрая това ще доведе до извършване на големи грехове и в такъв случай божият гняв ще се стовари над главите ни“, предупреди той.

За сеизмолога ветеран Бахрам Акашех радикалният план на Ахмадинеджад е недостатъчен. Акашех от години настоява, че цялата столица трябва да се премести далеч от зоната на разлома в подножието на най-високите планини в Близкия изток, а отделните й функции трябва да се поемат от различни градове из страната.
„Може би трябва да имаме четири столици – културна, политическа, индустриална и икономическа“, коментира Акашех, който е професор в ислямския университет „Азад“ в Техеран. Акашех смята, че Техеран е изправен пред 90-процентов риск от земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер – достатъчно, за да опустоши града. Той обаче не знае кога точно ще се случи това. „Може би след 50 години, може би утре вечер, а може би докато разговарям с вас“, каза той в интервю за Ройтерс.

СМОГ

Гледан от полите на покритата със сняг планина Алборз, Техеран се простира докъдето стига погледът. Крановете, които строят нови високи блокове за настаняване на растящото население, са повече дори от минаретата.
Полупрозрачният облак от изгорелите газове от задръстените улици на Техеран подсказва друга причина за преместване на част от населението в други части на страната, която е три пъти по-голяма от Франция и с малко по-голямо население.

Мехдиян, който е архитект, твърди, че са необходими 100 години и милиарди долари, за да се направят сградите в Техеран устойчиви на земетресение. Той обаче не мисли, че алтернативното решение – да се изселят големи маси хора от града – е добре обмислено. „Разбира се, ако населението на Техеран беше три милиона души, щеше да бъде по-лесно да се управлява рискът, но е невъзможно да преместим населението на Техеран някъде другаде“. Единият от проблемите е къде да бъде преместено това население, тъй като по-голямата населена част от Иран също се намира в земетръсни зони. „Ако ги преместим там, само ще им преместим гробовете“, смята Мехдиян.

Основното препятствие пред Ахмадинеджад ще бъде да убеди техеранците да напуснат икономическото, политическото и културното сърце на Иран, пише независимият всекидневник „Етелаат“ в редакционна статия, в която задава въпроса защо въобще милиони иранци са се преместили в Техеран. „Заради мръсотията? Заради задръстванията? Заради нетърпеливите и агресивни хора? [. . .] Възможностите за богатство и кариера са сред привлекателните черти на града“.

„Не може да се отрече, че трябва да се намали населението на Техеран, но никой няма да напусне дома и работата си за 200 квадратни метра земя в малък град и нисколихвен кредит за 10 милиона томана (около 10 000 долара)“, пише вестникът.
В модерно кафене в богатата северна част на Техеран 24-годишният студент по дизайн Реза се съгласява. „Не можеш да предложиш на хората земя и да поискаш да напуснат града просто ей така. Не става, не е достатъчно“, коментира Реза, който отказа да се представи с фамилното си име. „Трябва да им предложат повече стимули – например добра работа“.

В събота първият заместник на Ахмадинеджад Мохамад Реза Рахими подсказа, че правителството също е наясно с това. Той обяви план за преместване на някои министерства, компании и други организации извън Техеран. Собственик на кафене в Техеран, който не е фен на Ахмадинеджад – избирането му през юни изкара по улиците хиляди протестиращи техеранци – се опасява, че властите ще подходят с твърда ръка в тази инициатива. „Идеята е добра, но начинът, по който те ще я приложат, е много важен, защото е възможно уязвимите слоеве на обществото да бъдат стъпкани от големите клечки“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.