Унгария – дясната партия Фидес върви към мнозинство от две трети

Унгарската десноцентристка партия Фидес има големи шансове да спечели мнозинство две трети на втория тур на изборите в неделя – праг, който би позволил на следващото правителство да се заеме с дълбоки реформи. Очаква се уморените от тежката икономическа рецесия унгарци да дадат на Фидес най-силният политически мандат в посткомунистическата история на страната с надеждата, че тя ще създаде работни места, ще намали данъците и ще даде тласък на икономиката.
Инвеститорите очакват Фидес да върне Унгария в пътя на растежа, без да застрашава трудно постигнатата финансова стабилност под зоркия поглед на МВФ, тъй като строгият бюджет е от съществено значение за намаляване на големия държавен дълг на страната.

На първия тур на 11 април Фидес спечели в коалиция с малката Християндемократическа народна партия (ХДНП) 206 от 386 места в парламента, като измести социалистите след осем години. Ако Фидес постигне в неделя мнозинство две трети, тя ще може да промени конституцията и законодателството, уреждащо избирателната система, медиите и правата за придобиване на гражданство. Това също ще й даде възможност да реформира неефективния и раздут сектор на местната власт, който е сочен от анализатори като област, нуждаеща се от основен преглед.

Анализатори казаха, че за да си осигури „супермнозинство“ Фидес трябва да спечели най-малко в 48-49 от 57-те избирателни района, в които ще има втори тур в неделя. Тя води в 56 избирателни района. „Само някакво чудо може да попречи на Фидес да спечели мнозинство от две трети, тъй като кампанията през последните две седмици показва, че именно Фидес може да увеличи подкрепата си сред избирателите“, заяви анализаторът от изследователския център „Политикъл кепитъл“ Петер Креко. Другите партии, които вече спечелиха места в следващия парламент, са социалистите с 28 места, крайно дясната партия Йоббик с 26 места и зелената Унгарска либерална партия, която сега има 5 места.

Възходът на Йоббик би могъл да навреди на международния имидж на Фидес, казаха някои анализатори. Фидес, която за последно беше на власт между 1998 и 2002 г., заявява, че ако спечели силен мандат, ще намали наполовина броя на народните представители в парламента и в общинските съвети и ще улесни получаването на двойно гражданство от етническите унгарци в съседните държави. Това би могло да предизика тревога в Словакия, а и в някои други съседи на Унгария, казват анализатори. Партията, която поставя икономическия растеж във фокуса на своята кампания, също така обещава да намали данъците от 2011 г., да се бори с корупцията и да намали бюрокрацията в държавата. Но тя разкрива само в най-общи линии икономическите си планове.

Инвеститорите следят рисковете. Ако Фидес спечели мнозинство от две трети, очаква се унгарските пазари да засилят позициите си, но анализатори казаха, че несигурността по бюджетната политика на Фидес е риск, който би могъл да ограничи изгодите. Фидес също така предлага промени във финансовия регулатор и централната банка, но не дава подробности. Евентуален опит да бъде отстранен управителя Андраш Шимор би могъл да разстрои пазарите. Инвеститорите ще продължат да следят преговорите с Международния валутен фонд и Европейския съюз през юни и септември, при които целта на Фидес е да договори по-висок дефицит за тази година. Тя казва, че сегашната цел от 3,8 процента от БВП не е постижима.

Нийл Шиъринг от изследователския център „Кепитъл иконъмикс“ в Лондон заяви, че ако Фидес използва своя мандат, за да заеме по-силна позиция по бюджета, и осъществи реформи, насочени към повишаване на конкурентноспособността на икономиката, годишният растеж на Унгария би могъл да нарасне с до 3-4 процента след свиването от 6,3 процента миналата година. „От друга страна, ако вземем предвид популизма, с който се характеризираха последните години от управлението на предишното правителство на Фидес, са налице слабости, които ще излязат на преден план много бързо“, каза той.

Силният мандат означава огромна отговорност. Ако Фидес не успее да изпълни обещанията, които даде на избирателите, и икономиката не се подобри осезаемо, обществената подкрепа за новото правителство би могла да отслабне, казаха анализатори. „При мнозинство от две трети отговорността не може да бъде прехвърлена . . . Тогава рано или късно Фидес ще трябва да даде отчет какво би могла да постигне с такова силно упълномощаване от избирателите“, заяви Агощон Мраз, директор в изследователския център „Незьопонт“.

Унгарците имат големи очаквания към следващото правителство. „Две трети биха били най-доброто, тъй като тогава страната би имала отговорно правителство, което би имало възможността да осъществи идеите си… То ще има много по-голямо пространство за маневриране“, каза Михай Кищелеки, пенсионер от Будапеща.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.