Ник Клег излиза на дебат в стил Обама

 Стив Холанд

Ник Клег като Барак Обама. Илюстрация: блъредриалити

Ник Клег звучеше като американския президент Барак Обама по някои важни въпроси в опитите си да се разграничи от съперниците си Гордън Браун и Дейвид Камерън в оживения телевизионен британски политически дебат.

* Напрежението бе видимо по време на 90-минутното събитие. Зрителите видяха същите препирни, които характеризират американските дебати. Кандидатите се обърнаха един срещу друг и си отправиха директни предизвикателства.

* Лидерът на Либералните демократи Ник Клег, който според проучванията изглежда спечели най-много от първия телевизионен политически дебат преди седмица, наблегна в дебата в Бристол на необходимостта от банкова реформа, по-голямо британско участие в световната политика, по-ясна британска мисия в Афганистан и нова ядрена политика. Това са възгледите, които Обама прокарва за САЩ като президент и дори още като кандидат-президент.

* Съперниците на Клег в парламентарните избори на 6 май – премиерът Гордън Браун от Лейбъристката партия и лидерът на Консервативната партия Дейвид Камерън, на моменти се съюзяваха срещу Клег, за да спечелят политически точки. Също като Обама Клег каза, че инвазията в Ирак е била грешка. Също като Обама Клег каза, че климатичните проблеми са спешен въпрос, който се нуждае от бързи международни действия.

* И също като Обама Клег каза, че е време да се промени ядрената политика – от оръжия, характерни за Студената война, като британската система „Трайдънт“, към вариант, който взема предвид възможността терористи да се сдобият с ядрено оръжие – въпрос, който Обама изтъкна миналата седмица на срещата на върха за ядрените оръжия във Вашингтон. Клег дори се позова на Обама, като каза: „Президентът Обама каза миналата седмица, при това съвсем основателно, че сега най-голямата заплаха за нас не е старата заплаха на Студената война, а терористите, които се сдобиват с мръсни бомби.“

* Последното изречение предизвика онзи безпощаден отговор, характерен за политическите дебати в Америка, където резките реплики са нетърпеливо очаквани от зрителите. „Налага ми се да вземам тези решения всекидневно“, отвърна Браун. „И трябва да ти кажа, Ник: Слез на земята. Слез на земята. Защото Иран, както казваш, може да успее да се сдобие с ядрено оръжие и в такъв случай ти не би могъл да предприемеш действия срещу него“.

* Клег се опита да обвърже Камерън с десни екстремисти, стандартна тактика в дебатите срещу консерваторите в американската политика. „Как, за Бога, на някого в Бристол или въобще в страната и дори на самия Дейвид Камерън ще му помогне да се обедини в ЕС с банда откачалки, антисемити, хора, които отричат, че климатичните промени съществуват, хомофоби – това не помага на Великобритания“, каза Клег.

* Браун, непопулярният настоящ премиер, се опита да засили авторитета си, като обвини и двамата си съперници, че защитават рискова политика, която ще отслаби или британската национална сигурност, или икономическото възстановяване. „Може да изглежда като телевизионен конкурс за популярност, но всъщност това е избор за бъдещето на Великобритания. Ако всичко опира до стил и пиар, можете да ме отпишете“, каза Браун.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.