Ревизоро: „Премиерът да забрани акохола в Агенция Митници“; Ген. Танов: „Аз пуша, но не пия“

Дуелът между бившия шеф на митниците Емил Димитров – Ревизоро и сегашния ген. Ваньо Танов в студиото на Лора Крумова в Нова ТВ

Емил Димитров – Ревизоро, бивш шеф на Агенция Митници в студиото на Нова ТВ с Лора Крумова. Снимка: от екрана


Водеща:
Започваме един разговор, който малко ми прилича на дуел преди да стартира. Всъщност гостуват ни генерал Ваньо Танов, изпълнителен директор на Агенция „Митници” и Емил Димитров-Ревизоро, бивш директор на Агенция „Митници”. Каква е истината за контрабандните канали и състоянието на българските митници?Така сме озаглавили темата. Пред мен е едно интервю с вас, господин Танов, в което казвате, че вече сте вдигнал ръце едва ли не от „Капитан Андреево”, където всички са братя, братовчеди и т.н. А пък критиките на Емил Димитров наричате несериозни. Казвате, че той самият не е ревизирал нищо, освен кламери и някакви папки. А също така го наричате и „глупак”, съвсем откровено. Така че да започнем първо с това кое е сериозно и кое не е сериозно, каква е истината за тези контрабандни канали.

Ваньо Танов: Аз поисках да бъдем двамата защото това, което се получава от месец и половина, аз казвам нещо, господин Димитров казва нещо друго и от една медия в друга. Въпросът е наистина да се изложат аргументи и да се говори в числа.
Емил Димитров: Нека да поговори, да каже каквото сметне за необходимо, аз ще се съобразя. Аз имам 10 въпроса към него. При това тези 10 въпроса, аз приемам предварително какъвто и да е отговор от него.
Водеща: Започваме с това, има ли контрабанда и колко е голяма тя? Изобщо имате ли вина според вас за начина, по който кадрувате в митниците?
Ваньо Танов: Да, и така става да започнем. Има контрабанда, винаги е имало и ще има контрабанда. Желанието за контрабанда винаги е по-силно, колкото е по-голяма разликата в цените. Ако не беше така, Европейският съюз няма да изисква от всички държави едновременно да вдигат цената на акциза, за да няма от едната към другата страна поради разликата в цените, натиск на пазара. Така че, всяко вдигане на цената…
Водеща: Имате ли вина за тази контрабанда?
Ваньо Танов: Разбира се, че не може да имам аз вина, защото първо контрабандата в последните месеци по измерение това, което е задържано като количество, ето това е справка, която излиза всеки ден, до този момент само от началото на годината са задържани 24 милиона и то само от митниците. При 13 за цяла година заедно митница и МВР (б. р. – г-н Танов има предвид контрабандни цигари).
Водеща: Но истината е, че очакваното като резултатност не успяхте да го постигнете.
Ваньо Танов: Разбира се. Тук двете неща трябва да се прави разлика. Опитите за контрабанда ще бъдат винаги по-големи, отколкото е разликата в цените. Но това не значи, че не трябва да има противодействие. Аз твърдя, че противодействието на контрабандата е многократно по-голямо от това, което е било преди това.
Водеща: Сам казахте обаче, че хората, с които работите, са общо взето братя, братовчеди и приятели.
Ваньо Танов: Да.
Водеща: И ви е много трудно ако трябва да направите реално това, което ще доведе до спиране и на канали, трябва да затворите „Капитан Андреево”, цитирам ви ваши…

Лора Крумова, водеща на „Здравей България“. Снимка: от екрана

Ваньо Танов: Нека да завършим с цигарите и ще кажа. Това е за тримесечието на 2009 година по отношение на цигари събран акциз, това е по отношение на 2010 година. Въпреки всичките приказки, които са изговорени, може да е с малко, но е в повече. В повече е. И затова когато той ей така отправя някакви обвинения, би трябвало да се позовава на някакви числа. Акцизът, който е събран по отношение на цигарите…
Емил Димитров: Имам един въпрос… Мога ли да цитирам премиера на републиката господин Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков и ако позволите…
Водеща: Да цитирате класиците? Разбира се. Как да не може.
Емил Димитров: Господин Ваньо Танов, поставиха ли ви задачи пет, когато постъпихте в митницата – приходи, борба с контрабандата, махане на хората с прякори, прозрачност на работата и проверка на статии и сигнали, които бяха? Това бяха думи на господин Бойко Борисов до вас. Господин Дянков още първия ден с вас откри един кабел, една система, която той тогава каза, изпълнихме едно предизборно обещание, 700 милиона (б. р. – става дума за компютърна връзка между НАП и митниците, която щяла да донесе 700 млн. приходи). Това нещо случи ли се наистина, премиерът даде ли ви тези задачи, когато вие на 5 август примерно, постъпихте в митницата? Може да ми отговорите и с не.
Ваньо Танов: Защо да ви отговоря с не?
Емил Димитров: Добре, приемам, че е да.
Ваньо Танов: Тези задачи си ги поставих аз сам.
Емил Димитров: Аз ги чух от името на премиера, но се радвам, че той говори с вашите думи.
Водеща: Всички ги чухме, това бяха целите.
Емил Димитров: Отговорете да или не.
Ваньо Танов: Не мога да отговоря така с да и не. Защото да и не може да бъде тълкувано по съвсем различен начин.
Емил Димитров: Значи аз ви попитах нещо елементарно. Постави ли ви тези пет задачи? Кажете не или да. Аз смятам, че ви ги е поставил. Добре. Тази година, вие казахте – в митницата трябва да успее реформата, за да може да съберем приходи, да тръгне бюджетът, да има за заплати, за майки и т. н. От нас зависи, от нашата реформа изпълнението на бюджета. Този бюджет, който ГЕРБ е гласувал. Добър, малък, голям, такъв, вие сте участвали в съставянето, той вече е приет закон. Такъв, какъвто е, вие участвахте. Участвахте ли в този? Участвахте. Казахте ли тази година пред ОЛАФ на едно съвещание, пред медиите, пред интервютата, включително и днес тук, че има контрабанда на цигари? Заловените тези големи количества показват, че има контрабанда или че няма, след като сте ги заловили. Казахте ли го това нещо?
Водеща: То е ясно. Казано е вече.
Емил Димитров: Казано е. Значи и това е да. Добре, каза ли, че митницата не е печатане на пари? Каза ли, че господин Дянков нещо се е объркал и този кабел засега, или е заблуден, или не е правилно информиран, няма да доведе до тези пари, но до два-три месеца този кабел ще тръгне и нещата ще бъдат по-напред. Той казал ли го е това нещо или не? Аз мисля, че го е казал.
Ваньо Танов: Какво значение има?
Емил Димитров: Добре, пуснахте една справка в сайта на Министерство на финансите – ваша справка, оригинална справка за първото тримесечие. И в тази справка вие сте дали цифри. Аз се съгласявам с тях. Тези цифри показват, че до март вие сте изпълнили милиард и двеста и нещо лева… И аз затова казах, донесете ваши справки, за да не цитираме чужди, за да не излезе тази била предварителна, онази била неокончателна. А вие идвате в последния момент.

Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници в студиото на Нова ТВ с Лора Крумова. Снимка: от екрана

Ваньо Танов: Нека отговоря. Защото ето, това е за 10 години. Вие правите внушение. За 10 години е извадено, първите три месеца, и то не само в България, в цял свят, за първите три месеца приходите не са съизмерими с тези, които са за останалите тримесечия. Това е за 10 години в България, така че вие да казвате да ги манипулираме. И то има много причини. И вие ако сте експерт ще го знаете, че първото полугодие на годината, винаги, почти наполовина… Не може примерно в лятото, когато потреблението, всички хора тръгват на почивка, изразходват горива, и февруари, когато е мъртъв период, да има по-големи постъпления.
Емил Димитров: Господин Танов, дайте си бюджета за тази година. Дайте закона. Законът за държавния бюджет тази година е разпоредил, Танов е участвал в съставянето на този бюджет, господин Дянков го представи като малката пица. Големи, малки, тези цифри, той каза: митниците януари – толкова, февруари – толкова, и вие сте се съгласили с този бюджет. В закона за държавния бюджет пише всеки месец какво трябва да изпълните. А нямате ли план в закона за държавния бюджет за митниците?
Ваньо Танов: Имаме план за годината. И този план аз си го разпределям по месеци.
Емил Димитров: Вие станахте и законодателен орган.
Ваньо Танов: Не съм законодателен орган.
Водеща: Защо според вас Емил Димитров ви напада?
Ваньо Танов: Обслужва партийни интереси.
Водеща: Какви интереси обслужва? Нека се чуем сега.
Ваньо Танов: Определени интереси обслужва. Значи ето, защото когато говорим за ДДС…
Водеща: Господа, моля ви се, по-спокойно. Какви интереси обслужва?
Ваньо Танов: Не, аз съм абсолютно спокоен. Защото във всичките тези месец и половина, той вади нещо от контекста и го слага… Каква е целта ще ви кажа.
Емил Димитров: Кажете каква е целта?
Ваньо Танов: Вчера вие говорихте за 72 милиона (б. р. – събрани по-малко от внос на горива в Бургас, защото са разтоварвали по-малко танкери с петрол), а някой да е разбрал по бензиностанциите да е липсвало гориво?
Емил Димитров: Вашите думи в това студио бяха, че февруари месец не е работил „Нефтохим”.
Ваньо Танов: Да, господин Димитров, точно така.
Емил Димитров: И не са дошли шест танкера и затова вие не сте събрали 72 милиона?
Ваньо Танов: А изчакайте малко. Концентрирай се малко и направи разлика между ДДС и акциз.
Емил Димитров: Аз цитирам ваши думи.
Ваньо Танов: Какво ги цитирате?
Емил Димитров: Не е работил „Нефтохим”, не дойдоха шест танкера, не събрахме 72 милиона. Вие сте го казали. Аз цитирам класиците.
Ваньо Танов: Чакай, наистина сега ще трябва да употребя някаква друга дума, за да ви накарам да… Аз говоря за танкери, а от танкерите се взима ДДС. От суровия петрол. И той е 72 милиона по-малко. И той няма нищо общо с акциза. А той говори за бензиностанциите, където горивото е с платен акциз.
Водеща: Каква е целта на господин Димитров? Защо ви атакува?
Ваньо Танов: И в края на краищата за тези три месеца ДДС-то е същото, каквото е миналата година.
Емил Димитров: Госпожо Крумова, февруари месец приходите е трябвало да бъдат много повече от 270 милиона. Много повече. Така, както Дянков го е разпределил и както народните представители са го приели. Не са изпълнени. Господин Танов излиза и казва – не идваха танкерите, затова сме събрали 72 милиона по-малко. Той излезе и го каза.
Ваньо Танов: Значи във февруари месец „Лукойл” прави ремонт. И за първи път от 10 години не се внасят въобще горива, тъй като прави цялостен ремонт. Преди това е правил на една линия.И след като не се внасят горива, естествено, че няма как да влезе ДДС. И то не е влязло. Но естествено е преди това „Лукойл” да се е заредил с достатъчно количество горива, за да не се почувства празнота на пазара. И когато говорим за 72 милиона е важно къде ще ги отнесем. Естествено е, че няма да постъпят 72 милиона и аз няма как да ги планирам в бюджет 2010 година във февруари месец защото няма как да дойде това количество.
Водеща: Можете ли да се справите с кадруването професионално в митниците? Защото в интервютата, които са ваши и чета, например казвате за Свиленград, че там всички са братя, братовчеди и ако трябва да реагирате според правилата, трябва да уволните всичките и да затворите „Капитан Андреево”. Това си е чисто признание, че не работи митницата по начина, по който би трябвало.

Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници в студиото на Нова ТВ с Лора Крумова. Снимка: от екрана

Ваньо Танов: Три от границите са проблемни и това са натрупани проблеми в продължение на 20 години.
Водеща: Има ли вина господин Димитров за тези проблеми?
Ваньо Танов: Това е Калотина, това е Свиленград и Кулата, когато е била външна граница. Сега вече е вътрешна граница и там няма митница. В Свиленград по време на структурните промени са уволнени над 70 служителя. Но не могат да бъдат уволнени всичките защото все пак трябва да съществува тази митница. И в същото време трябва да се проведе структурна реформа, трябва да не спаднат приходите. А винаги когато се е правила структурна реформа не само в България, една система винаги ще забуксува, в България не забуксува за този период.
…В момента в Свиленград текат 8 дисциплинарни проверки, които като завършат, тези служители ще бъдат уволнени. За всяко едно нарушение се води дисциплинарна проверка. Включително съм възложил дисциплинарна проверка за слаб контрол в митниците, която ще излезе с доклад. На базата на този доклад, тъй като има закон за държавния служител, всеки служител е защитен, ти трябва да му докажеш нарушението, за да го уволниш…


Водеща: Добре, според господин Танов, вие го атакувате защото искате да бъдете шеф на Агенция „Митници” и сте бил кандидат за шеф?
Емил Димитров: Миналата година месец март аз съм се срещал с господин Бойко Борисов, тогава кмет на София, в неговия кабинет. Изрично съм казал на господин Бойко Борисов, че нямам абсолютно никакви претенции, желания да работя в изпълнителната власт. Никакви. След това сме се чули още преди изборите, пожелал съм му успех след изборите. Дори съм му казал, че следващите четири години няма да го занимавам с мен, защото той ще има за цялата държава да се грижи. Първо. Второ – когато станеш шеф на такава агенция, трябва да имаш разрешение от ДКСИ за класифицирана информация. Трябва да дадеш документ за трудова книжка, молба, автобиография, съдимост и т.н. Никъде не съм подавал такива нито за директор, нито за зам.-директор, нито за какъвто и да било.
Водеща: Т.е. нямате такива амбиции?
Емил Димитров: Нямам такива амбиции.
Водеща: Тогава какви са мотивите ви да изваждате тази информация?
Емил Димитров: Аз като не му искам мястото на този човек, ви казах, няма сила, която да ме накара да се върна, няма авторитет. На мен ми е все тая дали ще държи той Спас Шопов и после ОЛАФ ще ни санкционира. На мен ми е все тая дали ще уволни трима и ще назначи. Пак той ще уволнява, пак той ще си ги назначава. ГЕРБ е сложила този човек, за да събира пари. Той очевидно не го прави. Това, че ГЕРБ ще си реши кои да бъдат следващите началници, е абсолютно ясно. Абсолютно ясно трябва да е и на вас, че аз дали съм красив или грозен, това нито ще напълни, нито ще отслаби бюджета. Той води война с мен. Данъчните били виновни за бензиностанциите, МВР били виновни за цигарите. А той имал големи проблеми със световната икономика. Приходите ги няма.
Водеща: Господин Танов, справяте ли се?
Ваньо Танов: Да. При условие, вчера имах среща, само няколко думи ще кажа, вчера имаше среща с /…/ на всички браншове. Примерно в строителството той каза, че от януари месец до сега 55 до 60% е спаднала, нали. Това значи 55-60% спад на материали, бои, каквото щеш в строителството, което е включено. При такъв спад, при условие, че аз поддържам същото ниво, 40% е спадът на потреблението в горивата.
Емил Димитров: Абе дайте справката за план и изпълнение. Няма нужда сега да… Дайте справката, в закона пише.
Ваньо Танов: Аз не ви прекъсвах.
Емил Димитров: За плана, плана за годината и отчета.
Ваньо Танов: За тези три месеца, при спад 40% по отношение на горивата е 8, тези 36% са от мерките, които са приложени защото при равни условия, значи не можеш да сравняваш една кризисна година, когато и внос, и всичко е намаляло и никой не го отрича, ти да поддържаш същото ниво – значи си направил мерки. Защото по отношение на горивата, променен закона. Маслата, който той цитира, че съм казал 86% контрабанда…
Емил Димитров: Подведохте и премиера, та и той се изложи.
Ваньо Танов: По отношение на маслата, но както вадите трите страници, така вадите и това. Маслата са станали акцизна стока. В момента няма масла, които да са /../. Това, което е било като бункироване. 57% са спаднали товарите, 150% е увеличено бункироването. Грабило ли се е тогава? Грабило се е. Това го няма. На базата на това, което сега е затворено като изтичане, са постигнати същите резултати. При такъв голям спад никой не може да отрече, че е криза. Само че под негово управление за 10 години той е единственият, при ръст на държавата, единственият, вижте това е графиката, който е снижил приходите в Агенция „Митници”.
Емил Димитров: Тези справки, които вадите от някога си, те нещо правят ли ви по-щастлив, по-богат?
Ваньо Танов: Не, не ме правят по-щастлив.

Емил Димитров: Сега, да опростим. Законодателят, Народното събрание е казало: за тази година малката пица е всеки месец по еди колко си. Той не ги събира. В момента хората казват: аз искам от малката пица моето парче. Премиерът не може да го даде защото някой не ги е събрал. Дали аз съм красив, дали ме харесва, няма значение. Май забрави, 8 месеца не е знаел, че искам да му стана заместник, вчера реши че имам. А питай сега Бойко дали съм искал да ти ставам някога заместник. Имам едно предложение. Аз напълно подкрепям идеята на господин Бойко Борисов, премиерът на Република България, че борбата с престъпността и корупцията е най-важната кризисна мярка. Аз дори искам да му предложа една друга, много по-ефективна кризисна мярка, защото тази е за един милиард изхарчени за МВР. А има една друга, която може в приходните агенции, Агенция „Митници” да се приложи тази мярка. И то е за една минута да напише една заповед, в която да има само едно изречение. И това изречение да бъде предимно към ръководството на Агенция „Митници” и да е само от един ред. И там да пише: “Забранявам по време на работа да се употребява алкохол”. Уверявам ви, има шанс приходите да се вдигнат, целият български народ да бъде доволен, а даже и да оценят и усилията на господин Танов.
Водеща: Значи може да се краде, но да не се пие?

Емил Димитров – Ревизоро, бивш шеф на Агенция Митници в студиото на Нова ТВ с Лора Крумова. Снимка: от екрана

Емил Димитров: Трябва много да се внимава кога какво се говори, какво се прави и достатъчно беше само една справка да донесе и да каже тази година, добра, лоша, държавата, Бойко и ГЕРБ са приели този бюджет. Аз засега не го изпълнявам. Дай Боже да го изпълня. Засега не го изпълнявам. До този момент те са изпълнили, нека да се извади справките, милиард и двеста. Следващите два месеца и по-следващите трябва да си приберат още милиард и половина. Дай Боже да стане.
Водеща: Ще стане ли?
Емил Димитров: Ако предходния месец са събрали 270, сега трябва да съберат 750-780. Дано да стане. Защото аз казвам: децата, майките те си чакат своето залче, своята малка пица. Дайте им да си я получат. Не се занимавайте с мен. Аз не съм кандидат за поста ви. Вие не можете да ми платите да заема поста ви. Няма шанс такъв вече.
Ваньо Танов: Няма кой да ви вземе. Вие искате да се реализирате като експерт, но няма как да ви вземат.
Водеща: Да обобщим.
Емил Димитров: Значи трябва да спрем алкохола, това е много вредно нещо. Ще е полезно за държавата.
Ваньо Танов: Аз не употребявам алкохол. Аз пуша, но не употребявам алкохол. И ако вие намерите, защото нещо сега намекнахте, на работа никога…
Емил Димитров: Да не се обясняваме.
Ваньо Танев: Какво да се обясняваме. Вие можете да си говорите всякакви неща.
Водеща: Добре да обобщим малко по-сериозно.
Емил Димитров: Разбра се, че нямам амбиция да стана там. Разбра се, че нямам амбиция да назначавам и да уволнявам.
Ваньо Танов: Не, винаги си имал амбиция.
Емил Димитров: Питай си премиера бе, човече. Питай си. Ако не си говорите, друга тема.
Ваньо Танов: Ти беше кандидат за депутат в Плевен, след това аз бях служител на БОП, имаше голям натиск да станеш…
Емил Димитров: Може ли 15 секунди?
Ваньо Танов: Аз като започна да говоря, вие искате 15 секунди.
Емил Димитров: Не бе, ама вие ми разказвате биографията, нека аз да си я разкажа.
Ваньо Танов: Не, става въпрос, че тогава аз съм свидетел какъв натиск имаше вие да станете… Значи няма да се реализирате като експерт защото не можете да правите анализ.
Емил Димитров: Последно Бойко Борисов ли да питаме или някой депутат, или не знам кой си.
Ваньо Танов: А Бойко Борисов каза да, трябва да се борим с контрабандата, трябва да се борим с корупцията, трябва да се преборим. И аз казвам, че съм се преборил. Защото при тази криза, при такъв спад, ако спадът е 40%.
Водеща: Това го разбрахме. Въпросът е за следващите два месеца ще успеете ли да съберете необходимата сума, която е заложена като цел да бъде събрана като приходи от Агенция „Митници”?
Ваньо Танов: Сумата, която е заложена, е с милиард в повече в сравнение с 2008 година. Ако държавата не започне да излиза от кризата, и от март да дойде шеф на митницата, не може да събере тези пари. Аз казах наистина, че митницата не е печатница на пари. Тя е функция на икономиката. Ако икономиката не върви, ако спада вносът, както става въпрос за цистерните, за петрола, ако той не влиза, аз няма откъде да взема.
Водеща: А кадрите ви качествени ли са? Защото това е един от проблемите в митницата, вие сам го признавате.
Ваньо Танов: Когато 20 години една структура е градена по абсолютно безпринципен начин, тя не може да бъде променена с магическа пръчка. Но за тези 8 месеца са станали наистина съществени промени. Няма нарушение, върху което да няма възмездие и да не е наказан служителят веднага, в зависимост от наказанието да е освободен.
Водеща: Така ли е? Да се ориентирате и вие към финала.
Емил Димитров: Към финала. Еми добре е. Значи много добре се работи, парите ги няма. Вчера излезе едни изказвания, няма да ги коментирам, но бих желал да кажа на господина, че съм ревизирал „Нефтохим”, „Кремиковци”, БНР, „Национално териториално убежище и бежанците”, “Върховния комисариат, бартера “нефт срещу зърното”. Вие бяхте в Русе. Завършил съм право, завършил съм икономика, имам още едно образование, завършил съм висша специална школа заедно с Цветан Цветанов, сегашния вицепремиер. Той беше в съседния випуск. Така че имам три магистърски и една бакалавърска, без да се хваля. За много неща питам и не се ориентирам. Вие, доколкото си спомням, сте завършили селскостопанска техника във ВИМЕЗ, нали? Нещо в Русе? Кое ви даде основание да смятате да казвате този е умен, този не толкова? Кое ви дава основание да смятате, че след като примерно с една селскостопанска можете да станете генерал, това ви прави Господ по всичко. Мисля, че не е така. И трябва по-внимателно да се отнасяте към хората, да питате и да се вслушвате. Аз съм бил добронамерен. Аз и сега съм добронамерен към премиера.
Ваньо Танов: Аз искам да ми заведете дело за обида.
Емил Димитров:
На вас?
Ваньо Танов: За да докажа, че сте такъв.
Емил Димитров: Какъв съм?
Ваньо Танов: Това е хвърляне на ръкавица. Защото вие сте единствения човек… Вие сега преди малко претендирате. Вие сте единствения човек, който може да прави анализ на едно число още преди да е излязло. Първото плащане по новия акциз, той прави анализ.
Емил Димитров: Къде са кламерите? Няма такова нещо, не съм правил. Дайте си първата справка. Изпълнението на плана за тази година. За януари месец ми кажете какво сте изпълнили. Шестстотин и колко милиона?
Ваньо Танов:
За януари?
Емил Димитров: Да.
Ваньо Танов: Ето го, вижда се какво е.
Емил Димитров: Кажете колко сте изпълнили за януари. Кажете де, толкова ли е страшна цифрата? Защото за пръв път в историята на митниците, цифрите за януари съвпадат до четвъртия знак с това, което е по план. Когато си бюджетно, можеш да ги събереш, ама има фирма, превела парите, ДДС закъсняло, няма по сметките.
Водеща: Какво искате да кажете?
Емил Димитров: Че ще дойде време и премиерът ще пита – защо януари приходите са мотамо с плана, а нататък не са? Но нека да дойде и това време, ще се уточним тогава.

Водеща: Така можем да продължим до безкрай. Благодаря ви много.

Със съкращения. Стенограмата е по агенция „Фокус

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.