Къде отиде малката пица на Дянков?

Финансовият министър Дянков обеща бюджет – малка пица. Дори я показа по телевизията.

И хората сега си я чакат – общини, служби, майки, безработни… Но не им дават и малкото обещано парченце. Вместо пица, изглежда фурнаджиите Борисов и Дянков пекат тънко геврече с голяма дупка.

Поне такъв извoд може да се направи, като се погледнат приходите на държавата за тази година. Те са паднали катастрофално. Докато в Европа и САЩ икономиката почна да се съживява, България затъва повече.

Тия дни Емил Димитров – Ревизоро размаха публично някои цифри (включително в интервю за e-vestnik), които са тревожни. Митницата има за 2010 г. занижен бюджет – вместо 9 млрд., Дянков предвидил 7 млрд., защото имало криза. Според Ревизоро обаче могат да се съберат 9 млрд., защото потреблението на акцизни стоки – горива, цигари, алкохол – продължава. И от 25 млрд. къса цигари годишно потребление, държавата облага с акциз една половината…

Последва дуел на Ревизоро с шефа на митниците Ваньо Танов в студиото на Нова ТВ. Кой крив кой прав защо са малки приходите на митниците не е много ясно, но парите ги няма. Вносът е по-малък заради свито потребление и производство, а контрабандата се увеличава, защото цигарите поскъпнаха и т. н.

Например и при занижения бюджет на митниците за тази година – 7 млрд. лева – за първите 3 месеца са събрани под 1,3 млрд. Какво ще събере до края на годината?

Какво ще стане? Къде е пицата? Откъде ще дойдат пари? Премиерът Борисов каза, че ако не дойдат пари, ще вдигнат ДДС. (А през януари от Израел каза, че ще намалят ДДС с половин процент – като антикризсна мярка). Нещо не е както трябва…

Наистина иде лошо, но май не заради наследството от предишното правителство, с което постоянно се оправдава премиерът. Некомпетентност лъха от всички нива в сегашното управление. И събираемостта, и потоците от пари намаляват. Всичките им действия досега свиват потреблението и блокират икономиката.

Борисов постоянно се оплаква от обрания бостан от предишните. Само че няма как да скрие, че на него остана един голям пъпеш – той наследи фискален резерв от 8 млрд. лева. Добре, че е той, та да запуши дупките на първо време. А после, като изядем пъпеша? Май всеки ще се спасява поединично.

Вместо да търси изход и подкрепа, премиерът постоянно създава напрежение и конфронтация. Напада наред – ту лекари, ту тия, ту ония. Последно нападна майките, които си искат надбавките – попита къде били, когато предишните крали. Много били искали…

Преди месец Борисов каза – “Най зле сме от войната насам.” Преувеличи в негов стил, но май ще се окаже пророк. Защото засега ни води натам.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.