Стивън Хокинг: Не говорете с извънземни

Стивън Хокинг. Снимка: личен сайт

Извънземни почти сигурно съществуват, но вместо да ги търси, човечеството е по-добре да избягва всякакъв контакт, убеден е Стивън Хокинг, един от водещите физици в света. Неговите идеи са представени в нова документална серия за телевизионния канал „Дискавъри“, в която той разсъждава за някои от най-големите загадки във Вселената.

Извънземният живот, според Стивън Хокинг, почти сигурно съществува в други части на Вселената, не само на планети, но вероятно в центъра на звезди, и дори в междупланетното пространство. Логиката на Стивън Хокинг е много проста. Вселената, изтъква той, има 100 милиарда галактики, всяка със стотици милиони звезди. В такъв огромен свят Земята надали е единственото място, където е еволюирал живот.“За моя мозък на математик само цифрите правят мисълта за извънземни съвсем рационална – каза Стивън Хокинг. – Истинското предизвикателство е да бъде определено как изглеждат извънземните.“

Отговорът, според него, е че повечето извънземни са като микроби или прости организми – такива форми на живот са доминирали на Земята през по-голямата част от историята й. Някои от извънземните форми на живот обаче може да са интелигентни и да са заплаха за човечеството. Най-вероятно извънземните биха проявили интерес към Земята заради природните й богатства. След като ги изчерпят, те просто биха продължили напред. Изводът на Хокинг е, че опитите за контакт с извънземните са твърде рисковани.

Завършването на документалната серия е успех за 68-годишния гениален физик, който е парализиран от двигателно нервно заболяване и трудно говори. Проектът му отне три години, през които той често пренаписва сценария. „Той искаше да създаде програма, която е увлекателна за общата публика, и в същото време научна. Това е трудно, като се има пред вид колко сложни са идеите, за които става дума“ – каза изпълнителният продуцент Джон Смитсън.

Стивън Хокинг и преди е казвал, че е възможно да има извънземен живот. Идеите му се потвърждават от серия научни открития. Едното от тях е, че след 1995 г. бяха открити над 450 планети, орбитиращи край далечни звезди. Това показа, че планетите са често срещани във Вселената. Засега откритите планети са много по-големи от Земята, но това е само защото телескопите ни не са достатъчно чувствителни. Друго важно откритие е, че на Земята живот съществува в най-екстремни условия.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.