Най-издържливият кон – надпревара в село Коларово

Някои коне бяха неспокойни. Снимка: Иван Атанасов

Кънтри музика, червено вино и благословията на свещеник отец Атанасий… Така в село Коларово, Харманлийско, мина едно малко необичайно за България състезание с коне. Дисциплината се нарича ендюранс, което в  превод значи издръжливост. При нея конете не бягат на скоростна отсечки, не прескачат препятствия, нито пък теглят двуколки. Тук най-добрият тандем от ездач и животно трябва да докаже, че са най-издръжливите, тоест, че най-малко са се уморили от дългия преход сред пресечения терен на Сакар планина.

В първия ден се включиха 10 млади коне, на дистанцията 30.6 км, разделена на два етапа от по 15.30 км. След приключването и на втория етап, всички коне се подлагат на преглед. Доста сложна е системата на оценка на победителите. След като конете финишират в дадения етап, те трябва да се възстановят. За животното се грижат няколко човека – единият го храни с плодове, друг го охлажда като го полива с вода, трети го подсушава.

Най-малката участничка – 12-годишната Мария Венкова. Снимка: Иван Атанасов

Когато жокеят реши, че конят си е починал, се обажда на съдията, който му „спира времето“ и го предоставя за ветеринарно-медицински преглед. Измерват му пулса, който трябва да бъде по-малко от 64 удара в минута, до каква степен е обезводнен организмът на животното, дали няма някакви наранявания, окуцяване, какво му е дишането, подковите му в ред ли са и други измервания, за да може се определи най-точно здравословното състояние на коня. След това на животното се дават 30 минути почивка и отново тръгва за следващия етап.

След сравняване на данните от прегледа, специалистите определиха като победител кон Перфект, с жокей Кирил Степанов, от клуб „Буцефал“ – Троян. Втори стана Жанина Иванова с кон Зезу, от същия клуб, а трети – германецът Ахим Байерл, с кон Ниара от клуб БТБ – Русе. Награда получи и най-малката участничка – 12-годишната Мария Венкова, с  кон Мека отново от клуб „Буцефал“.

На втория ден се състезаваха коне над 6 години. Тук ездачите бяха седем, като до финала достигнаха само четирима. Единият отпадна през първия етап, вторият започна да куца, а третият – заради проблеми с жокея. При конете над 6 години има две класирания. Първото е кой ще пристигне пръв на финала и второто – за най-добро физическо състояние.  Възможно е и един и същ да си отиде с две награди.

В тази дисциплина няма ограничения какви породи коне да участват. Най-подходящи са от чистокръвната арабска порода и шате. Те много бързо се възстановяват. Класирането оглави Константин Костадинов с кон Арсенал, от клуб „Ахал“, който е и организатор на състезанието. Втори бе Орхан Ахмет с кон Мерзух, а трети – Николай Александров с кон Ези. Състезаваха се общо 17 коня от 7 клуба, а наградният фонд от 3000 лева осигури винарска изба „Шато „Коларово“.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.