Гърците склониха на жертви, но ако са споделени

Ев Дзефтел

Гърците изглеждат склонни на нови жертви, при положение че усилията, които ще бъдат поискани от тях, за да удовлетворят условията на плана за подпомагане от ЕС и МВФ бъдат споделени, отбелязват гръцки експерти, които преценяват все пак, че часът на истината ще бъде през есента.

За да се възползва от помощта от ЕС и от МВФ и по този начин да се справи частично с трудността си да рефинансира огромния си дълг, социалистическото правителство на Георгиос Папандреу ще трябва да наложи нови мерки за икономии. Експерти от ЕС и МВФ обсъждат от сряда тази програма за икономии, която се очаква да бъде готова в началото на май. С оглед намаляване с 4 процента на огромния бюджетен дефицит правителството вече предприе серия мерки, които се очаква да донесат 4,8 милиарда евро: увеличение на ДДС и на акцизите върху алкохола, горивата и луксозните стоки, намаляване на заплатите в държавната сфера, замразяване на пенсиите.

„Според 60 процента от гърците тези мерки са необходими и неизбежни, тъй като се приема, че Гърция е на ръба на пропастта и страната ще бъде съсипана, ако тези реформи не бъдат предприети незабавно“, обяснява за АФП Томас Геракис, ръководител на института за социологически проучвания МАРК. Правителството на Папандреу се възползва също от масовото отхвърляне на предишното правителство, ръководено от консерватора Костас Караманлис, сочено от 70 процента от гърците като отговорно за сегашната криза, добавя Геракис. Премиерът критикува в петък „престъпния избор“ на предишния екип, който е оставил страната в състояние на „кораб, готов да потъне“.

Георгиос Сефердзис, политически анализатор, не вижда опасност от „социален взрив“. „Ще има демонстрации и стачки по повод дебата върху пенсионната реформа“, но след това ще дойде „гръцкото лято и страната се очаква да се успокои. Ще се види (какво ще стане) тази есен и по време на общинските избори през ноември“. Двата основни синдиката в страната – на работещите в частния сектор (ГСЕЕ) и на държавните служители (АДЕДИ) отправиха в петък предупреждение срещу ново поставяне под въпрос на социалните права, като АДЕДИ призова за демонстрация във вторник вечерта.

В петък по-малко от хиляда демонстранти от радикалната десница излязоха по улиците на Атина и Солун. „Мобилизацията на улицата по повод последните стачки не беше силна“ и протестът на фермерите тази зима се изчерпа заради липса на обществена подкрепа, отбелязва Жан Бастиан, изследовател от ЕЛИАМЕП – център за външнополитически проучвания. Според него гърците „толерират тези мерки, при положение че всеки даде своя принос и нямат усещането, че те трябва да платят, а техните съседи не“.

„Правителството трябва да покаже, че няма да търпи повече укриването на данъци“, добавя Бастиан, който припомня скандала с лекарите от Колонаки – богат квартал в столицата, където някои общопрактикуващи лекари декларират едва 3000 евро доходи годишно. Но е сигурно, че „чувството на колективна безотговорност е минало“ и че има „истинска воля за промяна“, заключава той.

Намесата на МВФ се възприема като унизителна в една страна, изпитваща известни антиамерикански настроения, и за левицата е синоним на неолиберална политика, която може да постави страната на колене. Папандреу внимателно избегна в петък да произнесе думата „МВФ“, предпочитайки да раздвижи националната струна, като спомена за „нова Одисея за елинизма“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.