Ислямска забрадка в училище разбуни и Косово

Исмет Хайдари

Отказът на една млада косоварка да свали ислямската си забрадка в училище и забраната тя да посещава учебното заведение предизвикаха оживен дебат в Косово за светския характер на новата държава, в която много голяма част от населението е мюсюлманско.

17-годишната Ариета Халими разказва как през януари й било забранено да влиза в училището си във Витина, в Източно Косово, където живее семейството й. Служителите на сигурността ми казаха, че не мога да вляза в училището с моята забрадка. Те ми казаха, че са получили инструкции от директора. Аз отказах да я махна. Повече не съм се връщала в училището, разказва Ариета на АФП. Кърпата на Ариета е вързана по ислямски обичай като покрива косата и раменете й. Нито една от нейните четири сестри, които също ходят на училище, не носи такава кърпа.

Въпреки решение на съда в нейна полза, учебното заведение отказва да разреши на Ариета да бъде в клас, заявявайки, че конституциата на Косово ясно отделя държавата от религията. Нашата държава е светска. Ние само спазваме конституцията, казва Фехри Керими, директор на училището във Витина. И по-рано е имало случаи, когато на ученички, отказващи да свалят кърпите си, е било забранявано да ходят с тях на училище, но случаят с Ариета е първият след обявяването на независимостта на Косово през февруари 2008 година.

Може би затова поведението на младото момиче предизвика разгорещен публичен дебат за светския характер на косовската държава. Политици, религиозни лица, журналисти, юристи, социолози, всички направиха своя коментар. Част от тях подкрепят косовските власти и напомнят, че конституцията дефинира Косово като държава, неутрална по религиозните въпроси.

Привържениците на Ариета настояват от своя страна върху правото на свобода на изповядване на религията и на правото на образование, като подчертават, че правосъдието е дало право на младото момиче. Според косовския социолог Фадил Малоки авторите не косовската конституция са искали да подчертаят светския характер на новата страна, за да предотвратят всяко обвинение, че Косово иска да установи ислямска държава.

Млади момичета и жени с ислямски забрадки са рядкост в Косово и специално в градовете. Във Витина позициите по отношение на Ариета са поляризирани. Става въпрос за нарушение на правата на човека. Ислямската забрадка не е символ, а задължение на вярващите, според местния имам Фехим Абази.

Но училището на Ариета отхвърля критиките. Ние не сме й отказали правото на образование, тъй като тя може да се яви на изпити, подчертава директорът. Самата Ариета си стои вкъщи и посещава часовете по религия в джамията, където изучава Корана. Тя планира да се яви на изпити в края на годината. Аз няма да си сваля кърпата. Тя е част от моята идентичност, заявява момичето. Нейните съученици смятат, че тя трябва да се върне в училището. Но някои са и против. Аз съм против връщането й. Ако това стане, всеки ще тръгне на училище с кърпа и то ще стане религиозно, казва 18-годишната Магдалена.

Някои наблюдатели смятат, че приоритетна грижа на местните власти е да не дестабилизират отношенията между мюсюлманското мнозинство и католическото малцинство в района. Тези общности живеят в пълна хармония, досега не е имало нито един инцидент между тях, подчертава журналистът Ибрахим Сефедини.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.