В десетката: АЕЦ „Белене” е пълна авантюра

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

Проектът АЕЦ „Белене” бе реактивиран като една пълна авантюра по време на един конгрес на НДСВ, а цената на тока, произвеждан от нея, ще е между шест и седем цента. Това каза Георги Касчиев, експерт по атомна енергетика, по време на кръгла маса „Проектът АЕЦ „Белене” и европейската енергийна сигурност: българските дилеми”. Касчиев посочи, че според анализи към 2010 г. в България ще има недостиг от 1300 мегавата електроенергия. Според него тези оценки умишлено са били фалшифицирани, за да се наложи този проект по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. „Много се твърди, че тази централа може да работи за износ, но липсват прогнози”, заяви той.

Георги Касчиев попита, защо след като има перспектива, в проекта не се е включил нито един голям потребител на електроенергия, нито една съседна страна, нито една банка не е пожелала да го финансира. По думите му според всички, извън министерство на енергетиката – този проект не си заслужава. Касчиев каза, че тази централа не е оправдана и ще представлява голям риск за икономиката на страна. По думите му нито една АЕЦ в света не се намира в такава сеизмична обстановка. Експертът посочи, че след земетресение най-голямата атомна централа в Япония Кашивазаки – седем хиляди мегавата е била спряна. По думите му в живота на тази централа ще има поне едно земетресение. Компанията RWЕ се е отказала именно заради оценката на сеизмичната обстановка, площадката се намира не върху скала, а баластрова възглавница.

„Този проект е основан на съмнителни незаконосъобразни и незаконни решения”, заяви Касчиев и посочи, че е един от основните генератори на корупция в страната. Той направи сравнение с проекта за централа, възложен от последния филипинския диктатор, с който един милиард долара от филипинския данъкоплатец са били усвоени. „На мен ми трябва премиерът да каже – кой е корумпиран, защото ако продължава с нашите хора в НЕК, това не може да спре и създава подозрение за новото правителство”, коментара Георги Касчиев.

Според него така ще станем зависими от Русия по отношение на доставките на резервни части и инженерни услуги от руската страна. Той попита новите управляващи, защо е подписано продължение на договора с Атом строй експорт. Този контракт струва 200 млн. евро и посочи, че при разговорите за АЕЦ „Белене”, президентът на Франция три пъти е посочил на премиера Бойко Борисов синонимът на ядрена катастрофа – Чернобил.

По Агенция Фокус

*Атомният физик Георги Касчиев e професор е във Виенския университет, където води курсове по “Основи на ядрената техника” и “Радиационна защита”. Роден през 1949 г. в Шумен. Започва кариерата си в АЕЦ Козлодуй и работи там от 1972 г. до 1989 г. По време на правителството на Иван Костов от 1997 г. до 2001 г. е бил председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ, сега Агенция за ядрено регулиране – АЯР)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.