ВИП Брадър спечелен с манипулации и монтаж

Доверието на зрителите към Нова телевизия рязко падна заради шоуто

Победителката Христина взима чека за 100 000 лева.
Снимка: Булфото

Екипът на риалити шоуто ВИП Брадър е манипулирал показаното от Къщата в най-гледаното време в края на деня вечерта в 20 часа, съобщиха източници от организаторите пред e-vestnik.
От кадрите, показващи най-интересното през съответния ден, са изрязвани скандали, псувни и напиване на победителката Христина.
Скандалът между Катя Евро и Христина, който обърна голяма част от зрителската нагласа, не е показван изцяло, разказа пред e-vestnik източникът.

В деня, когато съквартирантите се номинираха за изгонване очи в очи, актрисата избухна, защитавайки Десислава от жената на Здравко. Никой обаче не разбра, защо Евро реагира толкова остро и крещеше, че Христина е „селянка”. Номинациите бяха излъчвани на живо по Нова ТВ, но в момента на скандала, излъчването бе прехвърлено към студиото на Ники Кънчев. На следващия ден зрителите видяха на запис острата реакция на Катето Евро. Но не беше излъчена провокацията на Христина, твърдят и участниците в шоуто. В предаването обаче не бяха пропуснати коментарите на Тихомир – съпругът на Венета Райкова, който обясняваше, че Катя Евро е избухнала в пиянска истерия.
Всеки ден вечерта в шоуто се излъчват кадри от най-интересното в Къщата в последните 24 часа. Избирани са кадри, които представят в положителна светлина Христина и злепоставят конкурентките й, твърди източникът. А точно тези подбрани кадри са най-гледаните и са дали подкрепа за Христина при гласуването.

Десислава със сина си, който я посрещна с цветя на излизане от Къщата.
Снимка: Булфото

„Мафия!, Мафия!” – с такива викове зрители в студиото на ВИП Брадър реагираха, след като в петък вечерта стана ясно, че Христина – жената на победителя от първия сезон на Биг Брадър – Здравко, печели 100 хиляди лева. „Това е вотът на публиката“, притеснено отвърна шефката на Нова телевизия Силва Зурлева, която връчи чека на победителката. Процентното съотношение – 51 на 49 за Христина бе повече от съмнително за зрителите. В момента на обявяването на победителката Христина от студиото демонстративно излязоха Катя Евро, Калин Вельов, Маги Желязкова, Азис и Китаеца.

„Манипулацията на вота е трудно доказуема, но като излязох разбрах, че не са излъчили това, което Христина каза на Деси и което ме накара да избухна”, каза пред e-vestnik Катя Евро. „Седяхме в хола и всеки трябваше да изслуша другия за номинациите. Когато Здравко каза, че е номинирал Деси, заради провокативното й поведение, Христина, която трябваше да мълчи, направи коментар, че Деси е някаква мръсница и това ме изкара извън равновесие. Как няма някой да го излъчи този материал!”, разказа актрисата. Тя подчерта, че й е обидно за начина, по който е била представена. „Показаха ме като най-страшния човек на света. А не са пускали на запис псувните на Христина. Тя много често избухваше, караше се пред нас със Здравко и псуваше“, добави Евро.

Катя Евро излиза от Къщата и се закача с публиката. Снимка: Булфото

„Не съм гледала това, което е било излъчвано, но съм благодарна на Катето, че ме защити, защото бях много обидена“, коментира лаконично ситуацията Десислава.

„От екипа ни обещаха да ни предоставят DVD-та от шоуто, но явно все още не са готови“, разказа Маги Желязкова, която излезе в последния ден. „Разбрах обаче, че голяма част от реакциите на Христина не са били излъчвани, тя често се държеше провокативно и елементарно. Когато Катето избухна по време на предаването на живо, аз също бях на път, заради коментарите на Христина. Тя първоначално каза нещо от сорта, че Деси е лека жена и Катето реагира, Христина обаче не престана и й отвърна много остро, опитвайки се да ни злепостави всичките и тогава Катето не издържа. Христина често избухваше, даже в една ситуация се разкрещя на екипа, риташе кофите и псуваше”, разказа Маги.
Тя добави, че никой от къщата не се е държал лошо с Христина и показаното от екипа е манипулация, вместо да се акцентира на опитите на известните личности да я внедрят в компанията.
„Веско Данов се оказа най-проницателният от нас, той в началото говореше за конспирацията около сватбата на Здравко. А и в последствие ми направи впечатление, че Здравко упорито караше Христина да остане в шоуто, въпреки че тя искаше да излезе. Веднага след излизането на Веселин Данов някои от участниците бяхме разпитани в изповедалнята дали подозираме за конспирация в шоуто. Тогава отговорих с „не”, впоследствие обаче почнах да се съмнявам. Когато Здравко беше изгонен, Христина три пъти звъня в изповедалнята за да говори с Биг Брадър, дали може да излезе заедно с него, но никой не й отвори“, разказа Маги Желязкова.

Маги Желязкова изненадана, че обявяват Христина за победител. Снимка: Булфото

„Това, което със сигурност знам е, че когато Христина се напи в Къщата и повръщаше, е спряно излъчването на 24 часовия канал и после не е било показано“, каза от своя страна Калин Вельов. Той бе категоричен, че шоуто е било манипулирано с влизането на Здравко, със сватбата му и влизането на детето и жена му в Къщата. „Смятам че и моето изваждане беше манипулирано, защото не е реално вотът за Христина да се вдигне толкова в рамките на живото предаване. А и имам информация от хора, работещи в М-тел, че 90% от есемеси-те са били за Деси. Когато се е гласувало за нея, не е имало обратен есемес, че вотът е приет, но когато се е гласувало за Христина е имало отговор: „Вие гласувахте за Христина“, обясни Калин.

Както е известно, последното гласуване беше положително – тоест гласува се „за” победител, а не за изгонване. Кратко проучване на e-vestnik показа, че мнозина, които са изпращали есемеси за Десислава, не са получили в отговор т. нар. рипорт, тоест съобщение, че са гласували за нея.

В потвърждение на тези съмнения Калин Вельов каза още: „Преди финала тези, които са гласували, са получавали само потвърждение за приет есемес, без да се уточнява името на човека, за когото е било гласувано, тоест не е ясно за кого отива този глас. Цялата работа ми се вижда нагласена. Аз така и не разбрах защо Здравко влезе в Къщата, ясно беше, че продуцентите искат и обикновени хора във ВИП Брадър, но защо точно той, след като и победата му в Биг Брадър 1 се коментираше като съмнителна“, обобщи музикантът.

Венета Райкова поздравява Здравко. Снимка: Булфото

Съмненията при гласуване с есемеси започнаха още с първия национален конкурс за Евровизия, организиран от БНТ, когато слабоизвестната тогава група Каффе измести за 2 дни Слави Трифонов и Софи Маринова. В професионалните среди се говори, че има начини да се инвестират по няколко хиляди лева в сим-карти за мобилни оператори, чрез които може да се налеят гласове в полза на някой от участниците.

Още от самото начало на ВИП Брадър влизането на Здравко, който прибра 200 хиляди лева от първото шоу, бе подложено на сериозно разискване. Преди старта главният редактор на ВИП Брадър Ники Николов, който е от екипа на СИА Адвъртайзинг, продуцент на шоуто, подчерта, че в него ще влязат хора, които имат влияние в своята среда и се възприемат за фактор.
Дали това се отнася и за Здравко – позабравен победител в риалити шоу, хотелиер от Приморско? По-скоро той не беше фактор, а шоуто се опита да го направи такъв.

В родния му град вече върви мълвата, че Здравко има апетити да се яви като кандидат за кмет на местните избори. Каква по-добра реклама от едномесечно въртене „по телевизора” на бъдещия кандидат-кмет? А един кмет край морето може много…

Друга причина зрителите да се съмняват в манипулации във ВИП Брадър е фактът, че главният редактор Николов е кръстник на детето на Здравко и Христина. Това предизвикваше през цялото време заядливи коментари, че уж модерното вносно шоу е опорочено от чисто българска шуробаджанащина. Главният редактор Николов не бе открит да коментира съмненията за манипулации в предаването.

Т. нар. ВИП Брадър беше обявен от организаторите му за „семеен“. Но двойките бяха основно хора от Нова ТВ като Венета и съпругът й, а също фаворитите на продуцентите – Здравко и Христина. Азис и Китаеца са им дошли дюшеш за създаването на легендата за „семеен” ВИП Брадър.

Зрителите отначало намериха за подозрително „непринуденото” предложение за брак на Здравко в ефира на Нова ТВ и също толкова непринуденото „да” на половинката му. Според изявленията на Здравко преди Христина да влезе в шоуто, двамата са били разделени от месеци. Впоследствие обаче се ожениха в Къщата.

Азис не може да повярва, че Христина е победител. Снимка: Булфото

Оставането на Христина в Къщата предизвика раздразнение у повечето съквартиранти. Веднага, след като научи, че жената на Здравко ще остане в шоуто, бизнесменът Веселин Данов напусна къщата. От екипа обаче не му разрешиха да разкаже възмущението си, че има нещо нагласено, и бе изпратен набързо от студиото на Ники Кънчев. На следващия ден в интервю за e-vestnik Данов заяви, че шоуто се е развалило и вина за това има екипът му. „Победителят може да не е набелязан, но в случая беше даден различен старт на някои хора“, коментира бизнесменът от Варна. Петя Павлова и Росица Новева също подчертаха различните позиции на участниците в „семейния” ВИП Брадър.

В същото време шоуто, което бе обявено за най-провокативното в българския ефир след старта му на 18 октомври 2004 г., намали рязко доверието на зрителите в излъчващата го Нова телевизия.

В неделя в най-старото предаване на Нова – „Спортен свят“ с водещ Крум Савов – в телефонни обаждания зрителите изказаха цялото си възмущение срещу манипулацията във ВИП Брадър. В традиционното включване в ефир по актуална тема, Савов трябваше да обяснява на разярените зрители, че не Нова ТВ е причина за победата на Христина. „Определено има момент на недоверие и аз го видях не само в предаването, а и по улиците“, отговори Крум Савов на въпроса на e-vestnik, дали има срив в зрителското доверие към Нова ТВ след ВИП Брадър.

Азис прегръща Китаеца, който излиза от Къщата. Снимка: Булфото

„Нова ТВ обаче няма вина. Търговски, рекламно и телевизионно за медиата имаше сметка да спечели Десислава. Ръководството на медиата също е разочаровано, защото то обра всички негативи. И сега при ВИП Брадър 2, когато спечели Христина, и при Биг Брадър 3, когато спечелиха тризначките, крайните победители бяха приети с недоволство от Нова ТВ“, обобщи главният редактор на “Спорт” в Нова телевизия. „Не мога да коментирам слуховете за манипулация от страна на СИА. Ако има такава по „роднинска връзка“, би било доста елементарно и долно“, лаконичен бе Савов.

Шефът на СИА Адвъртайзинг Нико Тупарев заяви откровено при предишния БИГ Брадър на пресконференция: „Ние не искаме да ни харесвате, искаме да ни гледате.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.