Краят на „гръцката мечта“

А. Хекимоглу

Картината е позната и многократно повтаряна. Младо семейство, облякло най-новите си дрехи, живее своя „мит“ на някой светски Цикладски остров. Макар и финансово стабилни, без колебание те сключват заем, за да си купят онази луксозна кола, видяна по рекламите, без страх взимат на кредит пари за почивка и не жалят кредитните си карти за скъпи дрехи. Годината е 2002-а, кредитите са евтини и никой не се страхува да харчи. Гръцкото общество е превъзбудено от еврото, страната все повече задлъжнява, а потреблението е наречено…растеж!

Но това бе само началото на гръцкия лесен живот, който изглежда е на път да приключи. Всичко стана внезапно. В средата на 90-те години Гърция поведе битки за намаляване на дълга си и донякъде поизпразни хазната. Френетичната радост на атинската борса и източването на милиарди от инвеститорите и акционерите създадоха впечатлението за натрупани богатства в различни сектори на икономиката.

Списания и телевизионни канали се надпреварваха да рекламират „светския живот“ на гърка, внушавайки усещането за бързо променящо се общество. Големите градове се препълниха с хора от провинцията, създаващи „гръцкото чудо“. Появи се ново поколение, вярващо, че интеграцията с Европа е реалност. Че дори да не произвеждаме, а само да изнасяме, като германци или французи, ще можем да живеем като тях и даже по-добре.

Олимпийските игри, ресторантите за ценители и чревоугодници, прескъпите коктейли, новите стъклени архитектурни чудовища в Атина, следването и пътуванията в чужбина създадоха погрешното усещане за разкош и финансово благополучие сред голяма част от населението. Някогашна бедна Гърция наистина повярва, че се е надскочила. Главните действащи лица на това икономическо кресчендо бяха от средната класа, те се превърнаха в острието на копието в първите години на глобализацията.

Последвалото развитие обаче не бе същото. Със залеза на олимпийската и футболна треска през 2004 г. първите слабости на този модел излязоха на бял свят. Предприятия рухнаха като картонени кули. В „агония“ изпаднаха всесилни някога представители на бизнеса. Видни предприемачи за една нощ напуснаха страната и се изпокриха в чужбина с взети назаем пари. Безработицата рязко се завърна и удари 30 на сто от гръцките домакинства, като най-потърпевши бяха младежите.

Икономическите факти обясняват това, което политиците много години не приемаха, но трябваше да признаят. Задълженията на домакинствата скочиха шесткратно през последните десет години, а същото се случи и с гръцкия бизнес. Петкратно се увеличиха невърнатите кредити! Държава, домакинства и предприятия живееха на заем. Истината е казана от цифрите. А те предричат, че се задават промени. Статистиката пък засвидетелства драстична промяна в жизнения стандарт на гърка.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.