За петлите в кокошарника или как Берлускони се скара с Фини

Франс прес

Берлускони и Фини. Снимка: ладестра

Миналия четвъртък Италия стана свидетел на невиждан открит сблъсък между премиера Силвио Берлускони и неговия съюзник Джанфранко Фини. Страната възприе това като дълбока пукнатина, която може да отслаби правителството и дори да стане причина за предсрочни парламентарни избори.

„Разрив“, „Тотална война“, „Директен сблъсък“ – такива бяха заглавията на италианските всекидневници по повод словесния сблъсък между двамата лидери на десноцентристите, излъчен пряко ро радиото и телевизията. Яростният му характер изненада всички. „Психодрамата“ се разрази на заседание на партията Народ на свободата, която преди две години беше основана от Берлускони и Фини, съюзници още от времето, когато Кавалерът (Берлускони – б.ред.) влезе в политиката през 1994 г.

Фини, който искаше да създаде вътрешнопартийно движение, получи категоричния отказ на Берлускони. „Ако искаш да се освободиш от политическите си позиции, трябва само да напуснеш поста на председател на Камарата на депутатите“, каза Берлускони на Фини. А той веднага изключи този вариант. Освен от думите наблюдателите бяха потресени и от жестовете. Видяха един много изнервен Берлускони, който ръкомахаше ожесточено сякаш искаше да каже: „Върви си, ако искаш!“. От трибуната Фини пък му отговаряше: „Какво правиш, гониш ли ме?“

Караниците между Берлускони и Фини не са рядкост, но никога не са били толкова яростни, писа във в. „Стампа“ анализаторът Уго Магри. „Бяхме на ръба на физическа саморазправа между двамата“, отбеляза за в. „Кориере дела сера“ коментаторът Масимо Франко. От няколко месеца Фини се опитва да оцелява в управляващата коалиция, като се разграничава от позициите на правителството, диктувани, според него, от популистката Северна лига, ключов съюзник на Народ на свободата. Фини се показа доста по-умерен от Северната лига по въпроса за имиграцията.

„След стратегическата победа на Народ на свободата и на Северната лига на областните избори в края на март Фини се оказа притиснат до стената и се опита да си извоюва ново пространство“, казва Марко Тарки, преподавател по политически науки във Флоренция. Според Стефано Фоли от икономическия всекидневник „Соле вентикуатро оре“ в четвъртък италианците са станали свидетели на зараждането на един нов Народ на свободата, където за първи път човек може да изрази несъгласието си открито в една партия, свикнала да благоговее пред лидера си и да се подчинява на принципа за единодушие.

Но повечето от коментаторите не са толкова оптимистично настроени. Те смятат, че противоречията в тандема Берлускони-Фини ще се изразят във война в парламента и ще забавят работата на правителството. Фини не може да бъде свален като председател на Камарата на депутатите и това му дава влияние при определянето на дневния ред и постоянна трибуна.

Според Ецио Мауро, главен редактор на левия вестник „Република“, Фини „ще се опита да остане в Народ на свободата. Но рано или късно ще бъде принуден да си тръгне“. Кавалерът от своя страна, според Мауро, „ще се колебае между бащинското разбиране и политиката на желязната ръка, накрая ще скъса окончателно, а после ще поиска предсрочни избори“. Доста опасна перспектива за Фини, защото заседанието от миналия четвъртък показа, че той се ползва с малка подкрепа в Народ на свободата. Заключителният документ от заседанието отхвърля възможността за създаването на вътрешни движения и беше приет със смазващо мнозинство от 177 гласа „за“ срещу само десетина гласа „против“ (6-7 процента).

За политолога Марко Тарки „тактиката на Фини е доста нерационална и човек не може да разбере какво цели той“. Някои му приписаха намерението да се съюзи с либерала Лука Кордеро ди Монтедземоло, който наскоро подаде оставка от президентския пост на Фиат, или с католическия центрист Пиер Фердинандо Казини и бившия лидер на левоцентристите Франческо Рутели. „Но така петлите в кокошарника ще станат прекалено много, отбелязва Тарки, визирайки егото и конкуренцията между тези политически фигури, в случай че те се озоват заедно в една голяма центристка партия.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.