В Русия вече питат Медведев ли ще наследи Медведев

Дмитрий Медведев. Снимка: Пресслужба на президента на РФ

Руският държавен глава Дмитрий Медведев не изключва възможността да участва в следващите президентски избори, ако това ще е необходимо за Русия и за да бъде запазен курсът към развитие на страната. В интервю за норвежкия в. „Афтенпостен“ руският президент заяви, че е възможно да се кандидатира за нов мандат през 2012 г. Той обаче подчерта, че може да го стори, само за да продължи програмата за управление, лансирана от бившия президент Владимир Путин, днес министър-председател.

Медведев си поставя още няколко допълнителни условия. Първо, резултатите от дейността му трябва да са приемливи за хората в Русия; второ, ако тръгне на избори, ще трябва да се ориентира към постигане на резултат, а не само към участие в тях. „Затова – ще видим“ – с тези думи президентът прикани да не изпреварваме събитията, добавя „Росийская газета“.

През септември м. г. Владимир Путин заяви пред международния дискусионен клуб „Валдай“, че двамата с Медведев няма да се конкурират на изборите през 2012 г., припомня „Комерсант“. „Ние сме хора от една кръв. Ще седнем, ще се разберем според конкретната ситуация“, цитира вестникът думи на Путин. Само след няколко дни Дмитрий Медведев обясни пред участниците в клуба, че „ще се разберем“ не означава нещо да бъде решено предварително. Тогава президентът също не изключи възможността да се кандидатира отново. Путин и Медведев все тъй избягват категорични изказвания за президентските си перспективи през 2012 г., но и двамата рязко са засилили дейността си и най-вече публичната. Това констатират трима московски политолози в общ доклад, представен от „Ведомости“.

В началото на 2010 г. Путин започна да блести по партийни прояви на „Единна Русия“, отправи остро изказване към едрия бизнес, взе участие в международната политика (относно износа на газ и оръжия от Русия). Медведев се опитваше да реагира на въпросите, получили най-широк отзвук, и да изпраща позитивни сигнали към елитите. Всичко това цели да опровергае предположенията, че двамата нямат желание или възможност да участват в изборите през 2012 г., твърдят авторите на документа.

В тази връзка те предлагат три изборни сценария. Първият предвижда Медведев да бъде преизбран за втори мандат, без обаче да замени Путин – Медведев не е лидер на мнозинството и най-вероятно няма да стане такъв. Според втория, Путин се връща като президент, но тогава ще бъде принуден да търси отговор на въпроса „с каква цел?“, който ще му зададат населението и част от елита. Третият предполага нова фигура на президентския или на премиерския пост, при което Медведев става председател на Конституционния съд или пък Путин – председател на парламента; засега обаче не се очертава подобна трета фигура, обобщава „Ведомости“.

Експертите подчертават, че Путин при всяко положение ще остане в актуалната политика, но според тях не е изключено, че за определяне на следващия президент ще са необходими специални междинни избори, посочва всекидневникът. Прессекретарят на премиера не е съгласен с извода, че Путин е повишил своята политическа активност. Дмитрий Песков уверява, че темата за 2012 г. изобщо не е в дневния ред, натоварен докрай с далеч по-актуални въпроси, пише „Ведомости“. Междувременно политическата и икономическата ситуация в Русия се влошава; към 2012 г. може да се появи търсене на силна ръка, коментира Вадим Соловьов от ЦК на руската компартия. Руската опозиция предпочита Медведев, казва той.

По данни на руския социологически център „Левада“, одобрението за дейността на Путин е по-високо, отколкото за работата на Медведев – 78 срещу 73 на сто. Преди година съотношението бе 78 срещу 68 процента. „Время новостей“ изрежда фактори, които според доклада може да съдействат за преизбирането на Медведев. Това са „твърде инерционният“ политически процес в Русия и тенденцията да се избира най-безконфликтният вариант, който не предвижда „кардинални промени във формирания баланс“.

Аналитиците смятат, че Медведев може да бъде издигнат за президент от партията „Единна Русия“. Лидер на „единните руснаци“ впрочем си остава премиерът Путин, който не е член на партията. В тази връзка отдавна вече се чува, че ще бъде създадена нова – алтернативна партия на властта, „специално за Медведев“, напомнят те. Следващите парламентарни избори обаче са през 2011 г. и времето не стига, за да се развие и рекламира една нова партия – дори само колкото да мине седемпроцентната бариера. Същевременно е „политически и технологически невъзможно“ системната опозиция – комунистите, „Справедлива Русия“ и либералдемократите, да се коалира и да излъчи единен кандидат, подчертават тримата експерти.

Путин е лидер на инерционното мнозинство, ориентирано по-скоро към запазване на статуквото, а Медведев – лидер на малцинството с нагласи за модернизация. Тази разлика прави напълно възможен и варианта с връщането на Путин в президентското кресло, пишат авторите на доклада. Руската конституция няма да е пречка, тъй като забранява само два поредни президентски мандата, без да споменава възможността за трети мандат след прекъсване. Освен това, Русия за пръв път предстои да избере президент за 6 години и този шестгодишен мандат ще може после да бъде разглеждан като първи за всеки от кандидатите, включително за Путин.

При това положение посланието към електората изглежда вече предварително е формулирано. Владимир Путин ще се яви пред своите почитатели в образа на „национален лидер“, излъчващ „спокойна сила“, като „победител на кризата“, който междувременно „е задоволил търсенето на развитие от страна на обществото“, цитира „Время новостей“ тримата руски политолози.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.