Две добри и две милиционерски новини. Пари нема, има СРС

От правителството се чуха две добри новини. Министърът на образованието каза, че частните училища ще получават субсидия от държавния бюджет, наравно с държавните. Справедливо е – те също са училища. Държавата признава най-после частното образование – 20 години след падането на комунизма.

Втората добра новина е, че държавата не дава пари на Свинаря – както местните наричат галено шефа на Пловдивския панаир Георги Гергов. Той си искал обещаните от предишното правителство 4,6 млн. лева за да организира българското участие на изложението в Шанхай. Търсенето на пазари за български производители при криза е важно. Но сегашният министър на икономиката дава само 2,6 млн., и иска отчет за всяка стотинка. А Свинаря не давал отчет за харчовете и си искал останалите пари.

Както е известно Свинаря лапна панаира, като увеличи уставния му капитал и държавата остана миноритарен съдружник. Предишното правителство първо му отказа това увеличение на капитала, а после Свинаря врътна някаква свинщина и вдигна капитала чрез своя фирма в дружеството. Сега държавата си иска обратно собствеността в панаира. А Свинаря си иска обещаните кинти. Със сигурност няма да ги получи при това нямане. Дали държавата ще си върне собствеността в панаира, също не е сигурно. Но това, че на Свинаря му пърли под задника е добра новина. Не искал да дава отчет за какво ги харчи тия пари? А на пържоли иска ли?

От МВР съобщиха, че вече печатали с пълен капацитет по 12 000 паспорта на ден. Научили се. Досега обвиняваха фирмата “Сименс”, че й била калпава техниката. Но наред с някои успехи, има и някои слабости, както се казваше едно време. Хората, които са си платили бърза и експресна поръчка 80 или 200 лв., а не са получили паспорти навреме, сега ще трябва да платят 40 лв. за обикновена поръчка, а с бележката трябва да отидат в районното да им върнат внесените преди това пари. Това е измислил милиционерският гений. МВР току-така пари не връща. Куп хора ще се откажат от парите си, вместо да ходят да се разправят с милиционери.

Един важен милиционер – шефът на ДАНС Цветлин Йовчев – също произведе новина. Каза преди седмица, че негови служители използвали неправомерно специални разузнавателни средства. На човешки език казано – послушвали. А вчера се отрече от думите си, след като го привикаха в парламентарната комисия да поясни за какво става дума. Всъщност, казва Йовчев, те не били използвали СРС, а негови служители били “във връзка с действия, които наподобяват псевдо специални разузнавателни средства”. Някой разбра ли нещо от това обяснение? С милиционери да си нямаш работа. Съмнява ли се някой след това, че и от ДАНС, и от службите на МВР правят каквото си искат с телефоните и компютрите?
Кога милицията ще стане най-после полиция?

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.