Турски курорт си иска хотела за нудисти

Британски нудисти на почивка в Турция. Снимка: натуристнюз

Хотел, който ще обслужва само нудисти в егейския курорт Датча, получи подкрепата на местните жители. Отворен изключително за чужденци, нудисткият хотел Адабурну Гьолмар, който ще отвори врати на 1 май, е построен на 14 хиляди кв.м. на първа линия на брега и на 15 километра от центъра на Датча. Това ще е първият хотел за нудисти в Турция и местните жители в Датча са развълнувани от възможността.

Селма Юнал, член на Търговската и промишлена палата на окръг Мугла, отбеляза, че Датча е защитена зона и е невъзможно легловата база да бъде увеличена. „Дори и да е туристически обект, всяка сграда в Датча трябва да е до триетажна,“ каза 41-годишната бизнес дама. „При тези обстоятелства, хотел в нишата на нудисткия туризъм е много добра идея. Подкрепям всяка стъпка, която ще доведе повече туристи в Датча, и разнообразяването на целевата клиентела е предимство в туристическия сектор“. Юнал казва, че всеки хотел трябва да бъде уникален, какъвто е нудисткият хотел, и че по този начин делът на Датча от туристическия пай ще нарасне.

Архитектът, проектирал първия по рода си нудистки хотел в Турция, Абдуллах Ишджанъ заяви, че комплексът е разположен близо до най-важната туристическа зона на Датча. „Районът е с обща площ около 5 млн. кв.м., цялата предназначена за туристически обекти,“ каза той. „Все още обаче няма достатъчно инвестиции в този район. Семейство Кардемир, собственици на Адабурну Гьолмар и други туристически инвестиции, са пионери тук“, добавя той.

Ишджанъ изтъкна значението на това, че първата инвестиция в района открива един напълно нов туристически пазар. „Трябва да разнообразим туризма доколкото е възможно, така че да се възползваме максимално,“ каза той. „Един нудистки хотел е само пример за прицелването към една пазарна ниша. Надявам се, че ще последват и други“.

Новата концепция си е осигурила и подкрепата на местните бизнесмени. Полат Тюнчер, собственик на бижутериен магазин в Датча, отбелязва, че Турция и Датча имат по-голям потенциал за туризъм. „Плуваме в едно и също море и гледаме към същото слънце като гърците, но те са много по-добри от нас в усвояването на туристическия потенциал,“ казва 37-годишният мъж. „Гръцките острови в Егейско море привличат хиляди туристи от целия свят благодарение на нудистките си хотели. Смятам, че е време Турция да вземе своя дял“.

Хасан Чине, собственик на магазин в курорта от шест години, смята, че подобни опити трябва да бъдат подкрепени. „Концепцията не е само и единствено за нудизма, освен това голотата е част от живота,“ казва 32-годишният Чине. „Как биха могли хора, които плуват голи в басейн в затворен район, да създават проблеми на другите?“ Друг собственик на магазин казва, че тъй като Турция преминава през „период на инициативите“, като например „демократичната инициатива“ и „арменската инициатива“, откриването на хотел само за нудисти може да бъде смятано за „инициативата на Датча“.

„Както няма значение дали хората са бели или черни, млади или стари, няма и значение дали са облечени или голи в частен хотел,“ заяви Реджеп Кара, собственик на бръснарница в Датча от 20 години. „Радвам се за новия хотел. Най-важното е, че туристите в нашия град ще бъдат повече,“ добавя той. Орхан Гьонюл, 57-годишен пенсионер, който се е преместил в Датча, след като е работил и живял в Германия 30 години, също подкрепя идеята за нудистки хотел.

„В Германия имаше нудистки хотели, когато работех там, и те не ми навредиха по никакъв начин,“ казва той. „Днес милиони турци работят в чужбина. Да не би там да няма нудистки хотели? С какво вреди това?“ Гьонюл подкрепя идеята, стига нудизмът да остане зад вратите на комплекса. „Голотата на обществени места е неприемлива където и да било по света“, каза той. „Ако остане вътре или в района на хотела, подкрепям Датча да се сдобие с нудистки хотел“, допълни Гьонюл.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.