Руският език отново залива Украйна

в. Независимая газета

Руските телевизионни канали се завръщат в украинския ефир, отменя се монополното положение на украинския език в държавната телевизия, а разпространителите няма да бъдат задължени да превеждат на украински рускоезичните филми и предавания. Освен това в Украйна започна образователна реформа, която предвижда не само правото на родителите да избират езика на обучение на своите деца, но и задължителното изучаване на руска литература в оригинал от следващата учебна година. Това са първите резултати от работата на Дмитро Табачник като министър на образованието и науката. Експертите се разминават в оценките си за хуманитарната политика на новата власт и отбелязват, че линията на сближаване с Русия по този въпрос заплашва Украйна с разкол.

Както е известно, обкръжението на бившия президент Виктор Юшченко даде решителен тласък на укранизацията в страната през есента на 2008 г. Тогава Националният съвет за телевизия и радио на Украйна забрани излъчването на няколко руски телевизионни канала. Чиновниците многократно подчертаваха, че ставало дума не за политическа цензура и не за опит за изтласкване на руския език от украинския телевизионен ефир, а само за несъответствия в работата на руските телевизии с украинското законодателство в областта на рекламата, интелектуалната собственост, авторските права и прочее. Точно тогава министерството на образованието и науката издаде наредба за задължително дублиране на украински език на всички рускоезични филми и програми, било то чрез преозвучаване или чрез субтитри.

Според политолога Володимир Фесенко причините за тези решения бяха политически. Той припомни, че през 2008 г. този въпрос бе предаден за разглеждане в Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна под ръководството на президента Юшченко. Киев определи информационната политика на съседна Русия като заплаха за националната сигурност, тъй като руските телевизии не винаги отразявали обективно събитията в Украйна.

Под забраната попадна дори „Първи канал. Световна мрежа“, който обаче наистина реши оперативно въпросите, свързани с изискванията на украинското законодателство, и бързо се върна в ефир. Миналата година Киев възстанови излъчването на няколко развлекателни рускоезични телевизии. „РТР-Планета“ и „ТВЦ-Международен“ получиха зелена светлина от украинската власт едва миналата седмица. Новият ръководител на Националния съвет за телевизия и радио Володимир Манжосов заяви: „Нашите служби нямат никакви забележки относно адаптацията към украинското законодателство на програмите и предаванията на тези телевизионни канали“. Представители на кабелния оператор вчера съобщиха, че ТВЦ вече възстановил излъчването в отделни региони и че излизането на РТР в украинския ефир все още е под въпрос.

Министърът на образованието и науката Дмитро Табачник смята, че скоро телевизионната мрежа ще бъде попълнена с руски и беларуски телевизионни канали, които досега не са били излъчвани в Украйна. Преди дни той припомни, че „голяма група специалисти“ работят за това да разширят рускоезичното информационно пространство в Украйна и едновременно с това да въведат в руския ефир няколко украински телевизии. Споразумение за това бе постигнато в хода на преговорите между президентите Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Табачник отхвърли обвиненията, че в Украйна се провежда руска информационна политика. „Срещнах се в Киев с директора на изключително либералната руска радиостанция „Ехото на Москва“, господин Венедиктов. Доколкото ме информира, той обмисля въпроса за присъствието на „Ехото на Москва“ в Украйна. Готови сме да приветстваме този въпрос“, каза министърът.

Освен това Табачник поде инициатива за отмяната на задължителния превод на украински език на филми и телевизионни предавания. „Смятам, че киноразпространителят, вложил огромна сума за реконструкцията на киносалоните, има право сам да избира езика“, обясни министърът. Също така той подчерта необходимостта в учебната програма да бъде въведен задължителен курс по руска литература. От новата учебна година това ще е самостоятелен учебен предмет.

Нововъведенията предизвикват спорове сред експертите и украинското общество. И докато въпросът за изучаването на руска литература се одобрява почти от всички, то разширяването на информационното пространство предизвиква протести. Ръководителят на Агенцията за моделиране на ситуации Виталий Бала отбелязва, че новата украинска власт задълбочава разделението на Украйна на Източна и Западна. В коментар за агенция УНИАН политологът Тарас Возняк изрази опасение, че с времето интелектуалният разкол ще придобие реални черти. „Един от резултатите от действията на настоящата власт в хуманитарната сфера може да бъде възникването на три административно независими единици на територията на Украйна – украинскоезична и рускоезична част, плюс Крим“.

Експертът от Института за външна политика при дипломатическата академия на украинското външно министерство Олександър Палий отбеляза, че в историята на Украйна вече е имало периоди, в които украинският език е бил маргинализиран от руския. Това е причината, по думите му, предишната власт да е искала да гарантира привилегировано положение на държавния език. Връщането към предишни хуманитарни постановки ще породи не само идеологически, но и политически и обществени проблеми, смята експертът. От своя страна политологът Володимир Фесенко, макар да критикува решенията на новата украинска власт, отбелязва положителния момент: „Приятелският характер на отношенията с Русия и присъствието на нейния флот в Крим могат да решат проблема с проруските сепаратистки настроения на полуострова. Действително, те се изострят само тогава, когато започне да се разиграва антируската карта“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.