В десетката: Бойко Борисов в паника

Бойко Борисов. Снимка: правителствен сайт

Днешното изказване на премиера Бойко Борисов, че правителството ще вдига ДДС, показва едно, правителството начело с Бойко Борисов е в паника.

Всеки студент в първи курс знае, че вдигането на данъци обикновено е съпроводено с намаляване на покупателната способност. Ако ДДС бъде вдигнато, както възнамерява премиерът, то цените на стоките ще поскъпнат.

Ако това се случи, то потреблението ще се свие и респективно хората ще купуват по-малко. Ако хората започнат да купуват по-малко, то в хазната ще влизат по-малко пари.

Проста логика, която е многократно изпитвана, но явно непонятна за иначе всезнаещия премиер.

ГЕРБ, които твърдят, че са дясна партия, обаче решават да вдигат данъците в много лош момент.

В нарастваща безработица и стагнация медийните изяви на премиера ще спрат да му носят легитимност и кредит на доверие. Когато обаче държавата започне да бърка в джобовете на хората положението ще стане нетърпимо.

Съвсем скоро Бойко Борисов ще спре да плаши така популистки опонентите си с избори. Вероятно премиерът не гледа социологическите проучвания, но те показват, че партията му върви стремглаво надолу, неговият рейтинг е висок, но въпросът е докога. Зависимостта е ясна, по-високи цени, по-нисък рейтинг. Това е:

Гарантирано за ГЕРБ!

Изказвания за приватизация на ЕРП-тата може да се харесват на определен кръг от хора, но десният избирател вече се отдръпва от Борисов (ако въобще някога е бил с него).

Популистките изказвания на ГЕРБ обаче дават резултат в една друга насока. В броя на в. Труд отпреди два дни бе публикувано социологическо проучване на агенция „Медиана”, в което се вижда, че „черният Костов” има одобрение малко над 20%.

Преди него са президентът, премиерът, министърът на вътрешните работи, Татяна Дончева, която стартира нов медиен проект, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева.

Последните две не са политици и въпреки високия им рейтинг тяхното място не е в класацията. Останалите трима са в изпълнителната власт, а Татяна Дончева нашумя с критиките си към и без това закъсалия Станишев и новия си проект.

Волен Сидеров е далеч назад по одобрение.

Това показва, че лидерът на ДСБ сред политиците е пети по одобрение, като трима преди него са президент, премиер и министър на вътрешните работи, които по традиция са с висок рейтинг и се радват на голям медиен интерес.

Това отношение към Костов показва, че той вече е напълно реабилитиран и на следващите избори ще играе от друга позиция

Освен това евродепутатът на Синята коалиция Надежда Михайлова (Неински – б.р.) използва умело всичките си лостове и контакти и от позицията си в Брюксел успя да заличи до голяма степен имиджа си на български политик и да го заменя с европейски.

Така с всички глупости, които Бойко Борисов говори, събужда все повече глада за нормалност, което дава шанс на старата десница.

Виж още текстове в блога на Жоро и Първан

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.