Мрачните кули на нацизма още тегнат над Виена

Бетани Бел

Една от кулите във Виена, останали от годините на нацизма. Снимка: майтравъл

Във Виена има шест огромни кули за защита от въздушни нападения, мрачен спомен от нацисткото минало. Кулите на противовъздушната артилерия са построени през Втората световна война, между 1942 и 1945 година. Те са издигнати по двойки в паркове в центъра на града. Високо върху бетонните укрепления са били разположени зенитни оръдия за сваляне на съюзнически бойни самолети, а в самите кули по време на бомбардировките са се криели хиляди цивилни.

Но историкът на архитектурата Уте Бауер, която участва в изучаването на кулите, казва, че основната им цел е била пропагандна. „Кулите е трябвало да демонстрират военната мощ на Третия райх, да покажат, че бомбардировачите на съюзниците могат да бъдат победени. През 1943 г., когато са строени, властите вече са знаели, че бомбардировачите летят по-високо, така че от военна гледна те са били безполезни, но въпреки това са ги построили.“ Г-жа Бауер казва, че подземните противовъздушни убежища по-ефикасно са предпазвали цивилното население от открояващите се кули.

Кулите са построени с принудителен труд. По стените им вътре все още се четат надписи с тебешир или с молив, оставени от военнопленници. „Milano, poi morire“ е написал италиански пленник. „(Виж) Милано и умри“. Днес в една от кулите има аквариум, а друга се използва от австрийската армия. Но има разногласия по въпроса какво да се направи с другите.

Да се отървеш от корпуси от железобетон е прекалено трудно и скъпо, смята Сандро Форст от градската администрация. „Дори да се взриви бомба вътре, кулата не може да се разруши. Така че ще са нужди много мощни диамантени резачки, за да се нареже на парчета“, казва той. „А от техническа гледна точка е невъзможно да се нареже цяла кула.“

Кулите имат малко прозорци, а студените им бетонни зали и кънтящи стълбища напомнят за един исторически период, който много австрийци предпочитат да забравят. Призивите на виенския Музей за приложно и модерно изкуство (MAK) една от кулите да бъде превърната в център за модерно изкуство досега не са осъществени. Но Виенското кметство обсъжда възможността да превърне най-добре запазената кула, Лайттурм (Leitturm) в парка Аренберг, в център за съхраняване на информация.

Сандро Форст казва, че разходите по поддръжката „нарастват неимоверно“, и че наем от търговска фирма ще подпомогне поддръжката на споменатите постройки. Освен това, казва той, кулата е сигурно място: един център за съхранение на данни трябва да е предпазен от всякакъв вид тероризъм. „Противовъздушните кули са изградени от много здрав бетон, на хубаво място са и са много сигурни заради бетонните си стени.“

Но Сабине Гретнер от Зелената партия смята, че кулите трябва да бъдат отворени за посещение като напомняне за един тъмен период от историята. Тя казва, че имайки предвид „състоянието на австрийската политика, е много важно да се знае повече за Втората световна война“. „Имаме десни политици и някои млади хора започват да гласуват за тях. А тези постройки са толкова стабилни отвътре, че може да се усети ужасът на войната – искам хората да го усещат, за да не се повтори.“ В момента няма табелки, обясняващи историята и функцията на кулите. Но те застрашително се извисяват над виенските паркове и детски площадки и напомнят за себе си.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.