Виктор Бадулин: 20 цигари на ден облъчват с радиация два пъти над нормата

Виктор Бадулин, зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Снимка: авторката

Виктор Бадулин е зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита и завеждащ секция “Радиационен контрол”. Инженер-физик и научен сътрудник.

Когато човек лети със самолет, поглъща ли по-голяма доза радиация от нормалното?

– В зависимост от височината, на която се намирате, радиацията може да се увеличи до 100 пъти, в сравнение с нивото й на морското равнище. Ако на морското равнище тя е 0.03 микросиверта на час, на 2 км височина тя е 0.1 микросиверта, на 10 км е 5 микросиверта. Дозите на облъчване се измерват в две единици. Старата е рентген. Новата е сиверт. 100 рентгена са равни на един сиверт. Американците продължават да измерват всичко в рентгени, но в цяла Европа отдавна радиацията се измерва в сиверти. Максимално допустимото облъчване с радиация се нормира. За населението дозата е два милисиверта за година от естественото фоново облъчване плюс 1 милисиверт от всички други разрешени източници на радиация. Или общо – 3 милисиверта.

Вярно ли е, че при слънчеви изригвания радиационното облъчване при полет със самолет може да нарасне до 20 пъти?

– Да, вярно е. Освен че степента на облъчване при полет със самолет зависи много от слънчевата активност, от голямо значение е и районът на земното кълбо, в който се намира самолетът. На полюса облъчването е с около 50% по-голямо, отколкото на екватора. А полетите от Европа до Америка минават през полюса, защото пътят е по-кратък. Ако летиш в Щатите или в Южна Африка става въпрос за съвсем различни случаи.

Колко средно е облъчването от един полет със самолет?

– По информация на Американското министерство на енергетиката и тяхната служба по безопасност и здраве, при 5 часов полет с реактивен самолет човек се облъчва с около 0.03 милисиверта радиация. За да бъде по-разбираема тази информация, може да се сравни с други житейски понятия. Например – облъчването от строителни материали е 0.04 милисиверта годишно, а една рентгенография на гръдния кош е 0.08 милисиверта (б. р. – тоест една рентгенова снимка). Общо от космичното лъчение на повърхността на земята облъчването е 0.3 милисиверта годишно, а от почвата – 0.35 милисиверта годишно. Вътрешното облъчване на тялото от радионуклеиди, които са постъпили с храната и водата е 0.4 милисиверта на година. Облъчването от радон във въздуха е 2 милисиверта годишно. От един преглед със скенер облъчването е 25 милисиверта. Пушенето по 20 цигари на ден облъчва белия дроб с 53 милисиверта годишно (колкото 5 полета със самолет дневно). За да сравним това облъчване върху белия дроб с облъчване върху цялото тяло, трябва да умножим този резултат по 0.12. Тоест, годишното облъчване на цялото тяло само от тютюнопушене по 20 цигари на ден, е 6 милисиверта.

Това е два пъти над нормата за населението, която е 3 милисиверта радиация годишно, така ли?

– Точно така и е един от най-силните аргументи за противниците на тютюнопушенето.

Казахте, че за населението нормата на облъчване е два милисиверта за година от естествения фон плюс 1 милисеверт от всички други разрешени източници на радиация. Какви са тези източници – снимката на зъб влиза ли в този 1 милисиверт?

– Не. Примерно – ако работиш в атомна електроцентрала, която изпуска газообразни и течни изхвърляния. Газообразните отиват в атмосферата, а течните се вливат (ако говорим за Козлодуй) в Дунава. Това не са отпадъци, но има разрешени количества, които се изхвърлят. Същото е с радиоактивните инертни газове, които се образуват при работата на АЕЦ. Една част от тях попада в атмосферата. С вентилационните комини тя се разхвърля на 120 метра височина над Козлодуй и се разпространява в околната среда. Това до София не достига, но в близките населени места има допълнително облъчване от функционирането на централата. В допълнителното разрешено облъчване от един милисиверт не влизат медицинските процедури.

Защо не влизат?

– Преценено е, че ползата от тези медицински процедури е по-голяма, отколкото вредата от облъчването. Ако се налага да се направи някоя медицинска процедура, в резултат на която облъчването ще е примерно 2 милисиверта и практиката е показала, че ползата за вас от тази процедура ще бъде по-голяма, ще ви облъчат с два милисиверта. Но по принцип допустимите дози за населението са 2 милисиверта на година от фоновото облъчване и допълнително до 1 милисиверт. За персонала, който работи с йонизиращи лъчения обаче допустимата доза е до 20 милисиверта.

Виктор Бадулин, зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Снимка: авторката

Защо за персонала е толкова много?

– Защото в тази група не влизат хора до 17 годишна възраст и условно казано – над 60 годишни (в зависимост от пенсионната възраст в различните държави). Когато говорим за население, това включва и децата, и възрастните хора, които са по-уязвими. Второ, персоналът, който работи с източници на йонизиращи лъчения, е подложен на строг медицински контрол. Задължително веднъж годишно хората минават на медицински преглед и им се правят лабораторни анализи на кръвта по много повече параметри, отколкото при стандартните медицински изследвания. На хората, които работят в АЕЦ, такива прегледи им се правят два пъти годишно. В САЩ максимално допустимата годишна доза облъчване за персонала е до 50 милисиверта, но в целия Европейски съюз тази норма е занижена до 20 милисиверта. При индийците е 30 милисиверта.

Каква е максималната радиационна доза за бременните жени?

– Ако някоя жена установи, че е бременна, тя веднага трябва да уведоми работодателя си. Той е длъжен да й осигури такова работно място, че плодът да не получи доза, по-голяма от 1 милисиверт годишно. Жената може да е част от персонал, за който са разрешени по-високи дози облъчване, но плодът й вече спада към раздел “население”.

В коя сфера на дейност хората най-много се облъчват с радиация?

– В България най-много се облъчват лекарите. Ако някой си мисли, че това са работещите в АЕЦ “Козлодуй”, бърка. Летците се облъчват годишно с 3-4 милисиверта радиация. Персоналът в АЕЦ “Козлодуй” – средно със същото количество. Но има инвазивна кардиохирургия, при която лекарите пускат сонда през аортата към сърцето на пациента. Положението на тази сонда се контролира с преносим рентген. Понякога специалистът работи с ръцете си в рентгеновото поле и се облъчва. Оказва се, че хирурзите-специалисти се броят на пръсти. Те имат най-много операции на година и най-много се облъчват – с дози от порядъка на 18-20 милисиверта.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.