В десетката: Лъжата – България пират № 1

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик награждава Вежди Рашидов за „принос в борбата с пиратството“. Снимка: правителствен сайт

Имах честта да бъда поканен за гост в сутрешния блок на Нова телевизия и в „Кой говори?“ Дарик радио от водещата Нина Александрова.

Поводът беше една непохватна пиар-лобистка акция, свързана с посещението на госпожа Франсез Мур (Франсиз Мур?), зам. председател на Международната федерация на звукозаписната индустрия в България.

Какви са фактите?
Министър Цветан Цветанов беше награден „за принос в закрилата на интелектуалната собственост за 2009 г.“
Министър Вежди Рашидов също беше награден от посланика на САЩ Джеймс Уорлик „за неговата роля за възстановяване на нормалната работа на Съвета за защита на интелектуалната собственост към министъра на културата, както и за активното участие на Министерството на културата в съвместната кампания с „Бизнес софтуер асоциация” (“BSA”) за стимулиране използването на лицензиран бизнес софтуер от страна на търговските предприятия.
Отделно, беше подписан меморандум за съгласие от вицепремиера Цветанов и госпожа Мур. За меморандума, по-надолу.

Госпожа Мур, без да и мигне окото, изрече две неверни твърдения:

България е пират № 1 в Европейския съюз. Мога да я опровергая директно с думите на министър Рашидов: „България вече трета поредна година е извън Списък 301 на американския търговски представител, което показва, че има реални резултати от нашата работа по противодействие на пиратството в интелектуалната област и те са оценени по достойнство”. Ако не вярвате на Рашидов, повярвайте на Явор Колев, който твърди същото.

От 2008 г. са загубени над 100 000 работни места в творческия сектор в ЕС. Според Мур, ако интернет пиратството продължава да се развива, през 2015 г. хората, загубили работата си в творческия сектор на ЕС, ще бъдат 1.2 милиона. Ще я опровергая с доклада на Сметната палата на САЩ, който недвусмислено заявява, че оценките за щетите, причинени от споделянето на съдържание в интернет, са напълно изсмукани от пръстите.

И най-тревожното – двете лъжи са допълнени с наглото искане на Федерацията за вменяване на полицейски функции на доставчиците на Интернет в България:

Интернет доставчиците да могат да следят потребителите, използващи пиратски софтуер, музика и филми. Това предложи звукозаписната индустрия като мярка срещу незаконното ползване на продукти през мрежата. Идеята е на нарушителите първоначално да се изпраща предупреждение, а ако незаконното ползване на съдържание продължи, да им бъдат налагани и санкции.

Естествено, става дума за прословутото правило „Трите удара“, „Три нарушения и си вън“, което накратко може да се опише по следния начин – вашият интернет доставчик слухти вашия интернет трафик, т.е. преглежда всяко парченце информация, което излиза или влиза във вашия компютър.

(Доставчикът в случая директно нарушава вашите права по чл.32 и чл.34 на българската Конституция, както и презумпцията за невинност)

След това, доставчикът започва да анализира съдържанието което получавате и изпращате, и взима решение дали то е законно или не.

(Това означава, че доставчикът на практика поема функциите на българския съд, като вместо съда решава, дали нарушавате законите.)

И накрая, ако три пъти установи нарушение (неизвестно по какви критерии и неизвестно колко безпристрастно), той ще ви спре интернета завинаги или за достатъчно дълъг период от време (три години, например).

(Тук доставчикът поема функциите на репресивен орган на властта. За да се разбере значението на тази промяна, важно е да си припомним историята – Навремето, по времето на тоталитарния социализъм  в България имаше структура, която се наричаше „Доброволни отряди на трудещите се“ или „дружинници“, която беше паравоенна организация, съставена от „доброволци“, която се занимаваше с това да патрулира и да въдворява ред заедно с полицията и разбира се, нейното действие не беше регулирано от никакви закони, а само от абстрактни понятия като „революционна бдителност“. В хитлерова Германия е имало структура с  подобна охранителна функция, която в началото се е занимавала с личната охрана на вождовете и с охрана по нацистките митинги, а после логично се превръща в чудовището SS )

В разговора в Нова телевизия нямах реален опонент, и другите ми двама събеседници Теодор Захов (председател УС на БАИТ и СЕК ) и Свилен Милев бяха убедени в опасността от реалното нарушение на конституционния ред, ако идеите, изказани от госпожата, се осъществят на практика.

В „Кой говори?“ по Дарик компанията беше по-шарена и се получи оживена дискусия. Освен мен присъстваха Борислав Иванчев, Димитър Ганчев и Явор Колев.

Моите събеседници не знам дали нарочно, дали понеже се чувстваха по-добре в други води, непрекъснато изместваха темата. Главният въпрос – предвижда ли се масово следене на гражданите и въвличане на доставчиците на интернет в процеса, почти не беше обсъждан.

За чест на Явор Колев, той беше достатъчно откровен да признае, че твърденията на госпожа Мур за това, че България е пират №1 в ЕС не отговарят на истината. Борислав Иванчев пък без бой призна, че проблемът на звукозаписната индустрия е в архаичните бизнес модели и в архаичните лицензи, както и че един съвременен модел за легална употреба на интернет технологиите е решението на остро стоящия въпрос с нелегалното съдържание. Димитър Ганчев припомни, че проблемите не са от вчера и посочи възможните бизнес модели.

Според мен, проблемите са много по-генерални и се отнасят до основните положения в закона за авторското право и сродните му права (който е преписан от западните страни) и изискват бърза и радикална реформа в следния дух –
– възможно най-бързо да се ликвидира състоянието, в което младите хора мислят, че е наред да се говори едно, а да се върши друго, т.е. да сваляш незаконно съдържание, и едновременно с това да лицемерничиш публично, че това не е редно;
споделянето на съдържание за лична употреба да се легализира категорично, за да не бъде територия на организираната престъпност, както навремето по социализма когато беше криминализирана търговията с валута, с нея се занимаваха главно престъпници (от там „Магура“, мутри и т.н.)
Не е редно няколко пъти подред да се заплаща за едни и същи права – в момента едно парче можете да го платите няколко пъти – като си купите празен диск (от всеки празен диск се правят отчисления за авторски права), като си го купите на CD и като го свалите като MP3.
Не е редно и правосъдието да е селективно. Както спомена и Явор Колев, до всеки потребител не може да се сложи полицай, която означава, че полицаи ще стоят само до определени потребители. Може би политически неудобните? Това се нарича отказ от правосъдие или селективно правосъдие, което е чудовищно нарушение на правата на гражданите.
– Решително да се ограничи срокът на действие (който сега е 70 години от смъртта на автора) и обхватът на ЗАПСП.

Просто не може един архаичен бизнес модел да се приравнява с гражданските и човешките права или дори да бъде с приоритет пред тях.

Отново и за кой ли път се повтаря едно и също – процесът се случва при почти нулева прозрачност:
Ще има ново законодателство, което ще се занимава с тези въпроси. Какво ще е това законодателство, което се отнася до всички нас, няма отговор. И Явор Колев и Цветан Цветанов засега го държат в тайна.
– Споменатият меморандум има два анекса, които изглежда са СЕКРЕТНИ (?!?!?!), въпреки твърденията на Явор Колев, че са публични. Секретността подразбира изненада, и тъй като става дума за секретни закони, очевидно за неприятна изненада трябва да се готви цялото население.

– Ще се създаде специална агенция за борба с нарушенията на авторското право.

И накрая, една малка случка, която говори много за състоянието и самочувствието на медиите в България, за арогантността на властта и за „светлото бъдеще“, което ни очаква ако сме пасивни:МВР, представители на музикалната индустрия и софтуерния бизнес се договориха да борят интернет пиратството у нас. Какво всъщност поиска бизнесът от българското вътрешно министерство, опита да разбере Миролюба Бенатова.

От документа става ясно, че страните се договарят за предприемане на рестриктивни мерки за ограничаване на пиратството, както и други мерки, които, както пише в документа, могат да бъдат видени в анекси 1 и 2. Екипът ни попита какво пише в анексите, за да се изясни договорката по същество.

На въпрос на bTV какви ангажименти всъщност поемат българските власти, според анекси 1 и 2, министър Цветанов отговори така.

Анекс 1 и 2. Къде да го намерим това? ”.

Ще го намерите в някое от чекмеджетата, в които откривате критичните писма от ЕС, другарю министър! Що за наглост!

„Меморандумът, който беше подписан днес, не бе раздаден на журналистите, дошли да го отразят, не е публикуван и на страницата на МВР. Екипът на bTV прочете на място и набързо копието на служителя на пресцентъра на МВР.“

Сладко, а? Най-голямата национална медия получава от някакъв чиновник щедро възможността да погледне крайчето на документа. За малко.

Миролюба сигурно си е припомнила как Муамар Кадафи се отнасяше с българските журналисти.

Заглавието е на редакцията. Виж още текстове в блога на Комитата и Стойчо

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.