Отворено писмо на Българския хелзинкски комитет до вицепремиера Цветан Цветанов

До:
Цветан Цветанов
Министър на вътрешните работи
на Република България

Копие до:
Българските медии

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми господин Цветанов,

Българският хелзинкски комитет остро критикува изказването Ви, направено в национален ефир в предаването “На 4 очи” на Нова телевизия от 25 април 2010 г.

Говорейки за “зависимости на съдии, на прокурори, на следователи” споменавате “Икономически [зависимости], които също са свързани и с наркотици. Свързани са и с други сексуални ориентации”. Според изказването Ви сексуалната ориентация е едно от онези “неща и факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване.”

Сексуалната ориентация на човека не е и няма как да бъде разглеждана като фактор за (не)изпълнението на служебни задължения. Вашето изказванe влиза в директен разрез с усилията на Република България и Европейския съюз в общата им борба с всички форми на дискриминация, включително по признак сексуална ориентация, така че да не се нарушават основните права на човека, гарантирани от българското законодателство и международното право. В тази връзка Ви припомняме принципите, заложени в Копенхагенските политически критерии, както и нормите на Рамковата Директива за Заетост 2000/78/EC, и както и в Закона за защита от дискриминация (в сила от 01.01.2004 г.).

В интервюто си казвате още, че „ще се мисли по законовата възможност магистратите – членове на съвета да имат достъп до информацията, която се съдържа в мотивите на МВР, за да могат, кадрувайки, да използват тази информация и да не назначават хора с някакви зависимости.” Следвайки последователността на изказванията Ви, зрителят заключава, че сексуалната ориентация ще бъде определящ фактор при вземането на решения за назначението на висши държавни служители, което е незаконно, освен абсурдно и морално недопустимо, и би повлякло отговорност. Думите Ви имплицират и възможност допуските за класифицирана информация да съдържат данни относно сексуалната ориентация на служителите, което би било в директен разрез и с правото на неприкосновеност на личния живот (чл. 32, Конституцията; чл. 8, Европейска конвенция за правата на човека, чл. 12, Всеобща декларация за правата на човека, чл. 17, Международен пакт за гражданските и политическите права, чл. 7, Харта на основните права на ЕС).

Искаме публично да оттеглите заявлението си, поругаващо различната сексуална ориентация като фактор за професионална и политическа неадекватност. Дължите на гражданите публично пространство, свободно от хомофобия и всякакви други предразсъдъци, унижаващи хората. Вярваме, че ще поемете тази своя отговорност.

Вярваме и че в бъдеще в работата си ще положите всички усилия за предотвратяване на всякакви форми на дискриминация, на първо място като се въздържате от подобни изказвания, съставляващи тормоз на основата на сексуална ориентация и подбуждане към дискриминация на основата на сексуална ориентация.

С уважение,

Яна Бюрер Тавание

Мениджър Кампании и Комуникации

Български хелзинкски комитет

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.