Десет месеца политическа безизходица в Албания тревожат ЕС

Бризейда Мема

Безизходицата, в която попадна Албания заради резултатите от парламентарните избори през юни 2009 година, навлезе в единайсетия си месец, но не се вижда никаква перспектива за решение и тази желязна хватка между правителство и опозиция вече открито тревожи европейците. Противниците са се окопали в своите позиции се готвят да мобилизират привържениците си в Тирана.

Ако албанските ръководители не се ангажират да преодолеят политическата безизходица, европейските перспективи на Албания са поставени на карта, предупреди пред АФП посланикът на Испания в Тирана Мануел Монтобио де Балансо, чиято страна председателства сега ЕС. Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) изрази в понеделник безпокойството си за политическата ситуация в Албания след парламентарните избори на 28 юни 2009 година и изрази желание за възстановяване „без забавяне“ на функционирането на институциите.

Опозицията, водена от Социалистическата партия, оспори резултатите от парламентарните избори незабавно след вота, който позволи на Сали Бериша да поеме нов премиерски мандат с подкрепата на Социалистическата партия за интеграция на Илир Мета. Лидерът на албанската Социалистическа партия иска ново преброяване, което правителството отхвърля, заявявайки, че подобно искане е било отхвърлено вече от правосъдието. Социалистите се върнаха в парламента през февруари след месеци на бойкот, но отказват да участват в гласуването, затруднявайки парламентарната дейност.

Функционирането на институциите е „съществено“ за доброто прилагане на спешните реформи, необходими за европейската интеграция на страната, заяви ПАСЕ. Съветът на Европа заявява също, че Албания би могла да поиска мнение от Венецианската комисия. Този консултативен орган по конституционните въпроси към Съвета на Европа може да предложи на държавите конституционно решение в случай на безизходица, като тази в Албания.

Ситуацията е на път да навреди на функционирането на институциите в Албания и да блокира приемането на важни реформи, като например в правосъдието, каза пред АФП албанският президент Бамир Топи. Поправките в наказателния закон не могат да бъдат приети без участието на депутатите от опозицията. Политическата безизходица рефлектира също върху местното управление с блокирането на бюджетите и инвестиционните планове. Албания внесе кандидатурата си за Европейския съюз точно преди една година – на 28 април 2009, и Тирана се надява сега европейците да вдигнат визовия режим за албанските граждани, които искат да пътуват в Европа.

Тази мярка, от която се възползват от миналия декември сърбите, македонците и черногорците, е много желана от албанците, чиято страна остана откъсната от света десетилетия по време на комунистическата диктатура. Днес социалистическата опозиция е призовала своите привърженици на демонстрация в столицата. Протестиращите смятат да останат пред сградата на правителството до следващия ден, 1 май, според Ендри Фуга, говорител на Социалистическата партия. В събота на друг площад, недалеч от там, правителството възнамерява да организира концерт, тъй като „албанците имат всички причини да празнуват. Страната се променя и върви към европейската си мечта“, по думите на албанския министър на интеграцията Майлинда Брегу.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.