Опасни игри в Ирак

Според почти всички независими наблюдения парламентарните избори в Ирак миналия месец са били като цяло свободни и чести. Сегашните усилия да се манипулира процесът, особен (но и не само) от премиера Нури Кемал ал Малики, са обида за иракските избиратели. Те са и опасни. Колкото по-дълго се протака формирането на ново правителство и колкото повече въпроси изникват за процеса, толкова по-лесно ще бъде за екстремистите да се възползват от несигурността.

Ако това продължи още дълго, Ирак може и да няма ново правителство до края на август, когато всички американски бойни части трябва да се изтеглят. Президентът Обама трябва да спази крайния срок. Всеки знак за колебание ще даде на иракските лидери пореден претекст да не поемат отговорност за страната си. Обама и екипът му ще трябва да използват цялото си намаляващо влияние, за да възстановят нормалния изборен процес.

Вотът през март бе поделен основно по религиозен признак и потвърди ожесточената борба между шиитската коалиция, водена от Малики и друга, водена от Аяд Алауи, бивш премиер и светски шиит, който привлече мнозина сунити. Коалицията на Алауи спечели 91 места в новия парламента, а тази на Малики – 89.

Малики не бе доволен. Той подаде жалба, че има нередности. Специална комисия разпореди повторно преброяване на бюлетините в провинция Багдад, където Малики се надява да получи допълнителни шиитски гласове. Кюрдски партии, недоволни от представянето си, също поискаха повторно преброяване на гласовете в северни провинции и решението на съда се очаква скоро.

Повторното преброяване е стандартен демократичен метод, макар че не сме сигурни защо е необходим. Това буди тревога. В подготовката за изборите Малики се оказа твърде вещ в „тероризирането“ на крехките институции на Ирак. Избирателната комисия на правителството, която следи повторното преброяване, вече показа сериозни съмнения за обективността на процеса. Преди вота през март тя дисквалифицира десетки кандидати, предимно сунити, заради предполагаеми баасистки пристрастия.

По искане на комисията специалната комисия дисквалифицира и един от спечелилите кандидати от листата на Алауи по същата причина и разглежда още няколко случая. Възможни са обжалвания. Независимо дали балансът между двете главни коалиции се промени, маневрирането със сигурност допълнително ще подкопае сунитското доверие в правителствените институции. Разбираме подозренията на Алауи и открито ги споделяме. Призивът му вчера обаче за временно правителство, контролирано от международната общност, не съответства на случилото се дотук.

Алауи трябва да вложи енергията си в обжалване на решението на органа, дисквалифицирал неговия кандидат. А американците и международната общност трябва да настояват пред комисията да извърши повторното преброяване по напълно обективен и прозрачен начин, като международни наблюдатели, журналисти и представители на всички политически партии в Ирак изцяло следят процедурите. ООН и САЩ трябва да са готови да сигнализират при всеки знак за измама.

Този процес вече се проточи доста дълго. Ирак има да решава много, трудни въпроси. Все още няма закон за петрола. Няма план как да се реши бъдещето на оспорвания град Киркук. Необходимо е ново правителство, което всички иракчани да смятат за легитимно. Ако Малики или който и да е друг политик позволят амбициите им да нанесат непоправима вреда на тези избори, цялата страна ще плати цена.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.