Иран плаши всички преди конференцията на ООН за ядреното оръжие

Луи Шарбоно

Сто осемдесет и деветте страни подписали влезлия в сила през 1970 г. Договор за неразпространение на ядреното оръжие се събират на 3 май в централата на ООН в Ню Йорк, за да поставят началото на международна конференция, която ще продължи до 28 май и на която те ще обсъждат как да съживят пакта.

Анализатори твърдят, че договорът е пострадал през последните години заради тайните ядрени дейности на Иран и Северна Корея, заради оглавяваната от пакистанци мрежа, доставяла на Иран, Северна Корея и Либия секретни ядрени технологии, и заради неуспеха на притежаващите ядрено оръжие държави да постигнат по-голям напредък в съкращаването на ядрените си арсенали. Конференции за преглед на договора има на всеки пет години от неговата 40-годишна история. През 1995 г. страните, подписали пакта, се споразумяха да продължат за неопределен срок действието му. Има няколко сценария за това какво ще се случи на конференцията през май.

ПРИЕМАНЕ НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Идеалният изход, според анализатори и дипломати от ООН, би бил ако участниците в конференцията успеят да избегнат продължителните процедурни спорове като онези, допринесли за провала на предходната конференция през 2005 г., и да постигнат консенсус по декларация, очертаваща пътищата за по-добро спазване на трите т. нар. стълбове на пакта. А те са неразпространението, разоръжаването и използването на ядрената енергия за мирни цели. Според анализатори заключителната декларация би трябвало да призовава за укрепване на ролята на Международната агенция за атомна енергия, на Съвета за сигурност на ООН и на други органи на световната организация.

Западните страни искат декларацията да призове и за по-силни мерки за неразпространение. Така например протоколът за инспекциите на ООН трябва да стане по-строг, което би извадило задължително на яве тайните програми за разработване на ядрено оръжие, а на страните, които се оттеглят от договора, както направи през 2003 г. Северна Корея, да бъдат налагани по-тежки наказания. Развиващите се страни от Движението на необвързаните искат петте официални ядрени сили да потвърдят ангажимента за разоръжаване, който беше поет през 2000 г. и от който предишната американска администрация се отметна през 2005 г.

Египет и арабските държави искат потвърждаване на резолюцията от 1995 г., която негласно призоваваше Израел да се присъедини към договора като страна, която не разполага с ядрени оръжия и технологии. Тези страни искат също Израел да участва в международна конференция за освобождаване на района от ядрени оръжия. И на последно място развиващите се страни искат гаранции, че няма да им бъде забранен достъпът до ядрени технологии заради опасенията на по-богатите държави, че това би могло да доведе до евентуално разпространение на ядреното оръжие.

Постигането на споразумение относно заключителната декларация от конференцията обаче няма да бъде лесно. Решенията се взимат с консенсус между всички 189 страни, подписали договора. Но администрацията на президента Барак Обама, Египет и други държави искат да избегнат случилото се през 2005 г. и се опитват с всички сили да намерят компромис, който би удовлетворил всички страни.

ПРИКЛЮЧВАНЕ НА КОНФЕРЕНЦИЯТА БЕЗ ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ

Повторение на сценария от конференцията за преглед на договора от 2005 г., която приключи без заключителна декларация, ще се смята за провал и би се отразило лошо на администрацията на Обама. Според дипломати от ООН, ако Египет и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН не постигнат споразумение относно призив за създаването в бъдеще на свободна от ядрени оръжия зона, то египетската делегация заплашва да попречи на приемането на заключителната декларация от форума.

През 2005 г. не беше приет никакъв заключителен документ, след като Египет, подкрепян от Иран и от други необвързани развиващи се държави, отказа да направи компромис по въпроса за израелската ядрена програма. Широко разпространено е мнението, че Еврейската държава притежава значителен ядрен арсенал, но тя никога нито е потвърдила, нито е отрекла неговото съществуване.

Администрацията на Обама искат конференцията да се увенчае с успех. Тя превърна неразпространението на ядреното оръжие и разоръжаването във водещи теми на външната си политика. Това е областта, за която анализатори и дипломати, казват, че Обама е постигнал значителен външнополитически успех, именно като договореното с Русия ново споразумение за съкращаване на ядрените оръжия.

ИРАН СРЕЩУ САЩ И ИЗРАЕЛ

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад се очаква да присъства на конференцията. Той ще бъде най-високопоставеният делегат и център на вниманието, когато конференцията започне в понеделник. Дипломати казват, че Иран може да се опита да превърне конференцията в референдум за САЩ и за техните союзници, за които Техеран твърди, че искат да лишат целия развиващ се свят от достъп до ядрените технологии, като същевременно си затварят очите относно Израел. Дипломати от ООН припомнят, че Иран направи подобно нещо в миналото, постигайки известен успех. Въпреки това останалите страни от Движението на необвързаните, обединяваща 118 развиващи се страни, все повече и повече не харесват идеята да застават на страната на Иран предвид нарастващите опасения от ядрените му амбиции.

Техеран настоява, че ядрената му програма е за гражданско производство на енергия, но западните страни подозират, че той развива капацитет да произвежда ядрени оръжия. Делегациите на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, плюс Германия, ще продължат да се срещат почти всеки ден извън официалната програма на конференцията, за да обсъждат нови санкции на ООН срещу Иран заради отказа му да спре да обогатява уран.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.