Тласкат Гърция към пропастта

Гърция преживява драматични мигове и само политически действия от страна на германското правителство могат да предотвратят фалита на страната, който чука на нейната врата, провокиран от координираните яростни антигръцки атаки на германския политически елит и на германските медии в съчетание с жестоките игри на международните спекуланти, насърчавани от позорното поведение на Берлин.

До преди два дни по всичко личеше, че Гърция вече е тласната към пропастта на фалита. Впоследствие ситуацията се промени, а сега има индикации, че германското правителство е започнало да осъзнава катастрофалните последици за цялата еврозона и ЕС от неговата пагубна политика спрямо Гърция. Първият насип пред тази луда политика издигна германският финансов министър Волфганг Шойбле, който каза, че Гърция е изключено да фалира.

Изявлението му бе последвано от призиви за бързо отпускане на европейските заеми на Гърция, за да бъде предотвратено спекулативно кредитиране на страната. Ако това се случи, борсовите спекуланти със своите милиарди евро и долари ще се опитат да налетят и на други страни от еврозоната, първата от които след Гърция може да се окаже Португалия, а след това Испания и Италия. А това ще доведе до рухване на еврото.

Германското правителство бе попаднало в клопката на късогледата си политика. Канцлерът Меркел се опита да унижи Гърция, като даде възможност и на други високопоставени политици от правителствената коалиция направо да поискат фалита на Гърция и даже изваждането й от еврозоната, въпреки че това е невъзможно да стане съгласно нейните договорености. Целта на Меркел бе Гърция да бъде представена като пример, който други европейски държави трябва да избягват.

Тази политика обаче събуди агресивните сили в националистическата германска десница, тъй като Меркел и Шойбле осъзнаха, че са прекалили, тъй като в последния момент „тайно“ вкараха в парламента законопроекта за помощта на Гърция, за да ограничат реакциите от страна на „другарите“ на Папандреу, германските социалдемократи, но и на представителите на дясната правителствена коалиция, в това число и на председателя на парламента.

На този фон социологическите допитвания сочат, че 68 на сто от германците са против оказването на каквато и да е помощ на Гъция, а само 26 на сто от тях одобряват тази помощ. Според германски депутат, на когото се позова ръководителят на МВФ Доминик Строс Кан, спасителният пакет за Гърция ще възлезе на 100-120 млрд. евро. Пред журналисти лидерът на зелените Юрген Тритин разкри, че германски депутати са били информирани, че Гърция ще трябва да получи заеми за три години. Според представител на християндемократите МВФ и ЕЦБ отхвърлили идеята в проекта за помощта на Гърция да бъдат включени и банки.

Позовавайки се на източници от германското правителство, германският телевизионен канал N24 предал, че финансовата помощ, която Гърция ще получи тази година от ЕС и МВФ ще бъде по-голяма от първоначално обявената. Същите източници казали, че е нужно двуцифрено увеличение на помощта от 45 млрд. евро, която вече бе огласена.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.