Какво ще стане като закрият „Арена“ и „Замунда“ и защо ГДБОП не закача data.bg?

Началната страница на „Арена“.

Всеки път, когато някой от чужбина каже, че България е сред първенците в Европа по пиратство в Интернет, началникът на „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев се заканва да закрие част от сървърите за безплатно сваляне на музика, филми и програми. „Ще затворим „Арена“ и „Замунда“ – сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси“, казва Явор Колев. Ако заплахите му бяха насочени срещу data.bg, шансът по-късно обвиненията да издържат в съда, ще е много по-голям, но от години за ГДБОП този сайт не съществува и никой не закача неговите собственици.

От data.bg без никакви уговорки и регистрации може да се тегли всичко. В Замунда и Арена се изисква задължителна регистрация, при която се подписват общи условия. Те гласят, че не собствениците на сайтовете, а потребителите носят отговорност, ако споделят, качват или теглят незаконно съдъжание.

Още на заглавната страница на Замунда пише: „Никой от показваните файлове не се хоства на този сървър. Линковете се предоставят единствено от потребителите на сайта. Администраторът на този сайт (zamunda.net) не носи отговорност за съдържанието на публикуваните съобщения или за каквито и да било други действия, извършвани от потребителите. Нямате право да използвате този сайт, за да сваляте или разпространявате материали, ако нямате права да извършвате това. Вие носите отговорност за придържане към тези условия“.

Тоест собственикът на сайта „Замунда“ прехвърля поне формално отговорността върху потребителите за съдържанието, което си разменят. По принцип торент-сайтът само обработва и предава данните, които хората си разменят, без да ги задържа или съхранява. Той само технически обезпечава обмена на информацията. Всеки, който тегли нещо чрез торент сайт, фактически не го прави от сървъра на сайта, а от компютрите на много други потребители, на които се намира това съдържание.

Такава е философията на торентите. Ако аз имам някакъв филм на компютъра си и искам да го споделя с други хора, правя торент файл. С него оставям следа към филма на моя компютър. Качвам торента в сайта „Замунда“ примерно. Когато някой отвори моя торент, започва да сваля от мен, а не от сървъра на „Замунда“. Торент файловете се правят с програми, които се наричат торент клиенти. Такива има стотици и са безплатни. Най-известните са Bit torrent, U torrent и др.

Ако потребител пожелае да изтегли файл чрез торент-тракер, то отсрещният притежател на въпросното съдържание трябва да си е включил компютъра, да е пуснал програмата за обмен на файлове и да е разрешил търсените данни да са достъпни.

Началната страница на „Замунда“.

Съвсем друго е, ако съдържанието е поместено на сървър, който работи денонощно и има търсачка. Тогава може да се тегли по всяко време без затруднения. По-съобразителните собственици на такива сайтове бързо въведоха есемес-вноска за ползване на базите им с данни, въпреки че те са пълни с пиратско съдържание, доброволно качено от потребителите. Близо година собственикът на data.bg необезпокоявано печелеше по 60 стотинки месечно от всеки „клиент”, преди да обяви промоцията за безплатно теглене, която пък съвпадна с полицейските акции преди три години.

Кой иска да се пращат есемеси за пиратско съдържание?

„Замунда“ реално не предлага друго, освен торенти. Там няма есемеси и нищо не се плаща. От сайтовете arenabg.com и data.bg обаче може да се тегли и директно. Тоест – те не са само посредници за размяна на съдържание (какъвто е „Замунда“), а съхраняват на сървърите си и предлагат музика, филми, програми без платени авторски права. В някои случаи – срещу заплащане с есемес.

Входната страница на data.bg.

В data.bg всичко е обявено за безплатно – и директното точене на файлове, и тегленето чрез торенти. Обаче потребителят трябва да изчака 45 секунди, преди да започне даунлоудването. Есемес се изпраща само: „Ако искате да не чакате 45 секунди, преди да започне свалянето на файла, можете да се абонирате за услугата „бързо сваляне“. Еднократният абонамент за нея ще ви позволи да сваляте неограничен брой файлове за период от 2 седмици, както и да използвате услугата „Слушай онлайн“. Цената на услугата е 1.20 лв. с ДДС за 2 седмици“.

Подобна услуга, макар и в по-елегантен вариант, се предлага и на сайта bgshare.com. Там всеки може да качва нови файлове и да тегли от съществуващите на сървъра, но с ниска скорост. За да получи правото да бъде VIP-потребител, което му осигурява неограничена скорост, има официално обявена такса: „Цена на sms: 2.40 лв.(с ДДС)”. Така сайтът печели от обмен на филми и музика, за които не са платени авторски права, като се измъква с това, че само потребители качват и свалят съдържание, а те предоставят място. Разбира се, потребителите подозират за много такива сайтове, че филми и музика не се качват само от потребителите, а и от самите стопани на сайта, прикрити като потребители.

Входната страница на bgshare.com.

На сървъра на “Арена” освен торенти, има филми и музика, които може да се точат или направо да се гледат онлайн с регистрация и пращане на есемес от 4.80 лв. с ДДС. Таксата дава право на неограничено сваляне и гледане в продължение на 35 дни. Тоест „Арена“ продава продукти с неплатени авторски права. Собственикът на сайта обаче се е опитал да се застрахова срещу съдебно преследване. При регистрацията, потребителят подписва Общи условия. Накратко в тях се казва, че arenabg предоставя безплатно свободно място на своите потребители да качват, каквото намерят за добре, стига да не нарушава Закона за авторските права и др. Понеже собственикът нямало да проверява дали файловете са законни или не, потребителите носят отговорност, ако са обещали да качват само легално съдържание, а се окаже, че то е пиратско. Разбира се, на сайта има качено всичко – от „услужливи“ потребители, които очевидно не са случайни и мнозина естествено подозират, че зад тях се крият собствениците на сайта. Дали е така, никой не може да докаже, а те се правят на ни лук яли, ни лук мирисали.

А като закрият „Арена“ и „Замунда“ ?

Преди две години, когато ГДБОП проведе поредната акция по затваряне на торент сайтовете, потребителите бяха много разтревожени, че вече няма да могат да свалят безплатно музика и филми. Технологията беше сравнително нова и повечето българи ползваха наистина основно „Арена“ и „Замунда“. През 2010 година вече не е така. Има хиляди торент сайтове – и български, и чуждестранни.

Призив да се подкрепи сайтът thepiratebay.org, като се купи фланелка с логото на сайта.

„Много важно, че ще затварят „Замунда“ и „Арена“, пишат потребители по форумите. „Все едно няма купища други достъпни торент тракери. Както и DC++ и ботовете в него, които играят ролята на ftp-то на доставчика, откак забраниха ftp-тата преди няколко години заради интелектуалната собственост. Сега хората реват, ама и те не знаят за какво реват – места за сваляне в нета бол, някои от които далеч превъзхождат „Замунда“, ама пусто нали е най-известният и посещаван тракер, та настръхва народът, изправен пред зловещата алтернатива да похаби 15-тина минути от безценното си време в търсене на други тракери“.

Големите компании, чиито интереси са засегнати от пиратството в Интернет, не могат да се преборят с техническия прогрес и вероятно ще търсят други начини да печелят от разпространението на филми, музика и др. Вероятно в бъдеще пак ще има есемеси, но парите от тях ще стигат и до носителите на авторски права, а не до незнайни руснаци или араби в чужбина, за каквито твърдят, че са собствениците на „Арена“ и „Замунда“.

Линкове към български торент сайтове, различни от „Арена“ и „Замунда“

www.elit-bg.com

rarbg.com

data-bg.org

nanoset.net

masters-tb.com

Още линкове с български и чуждестранни торент сайтове:

toptorenti.hit.bg

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.