Нападенията срещу деца в Китай – вик за помощ в едно сурово общество

Джейн Маккартни

Китайски деца. Снимка: пийпълдейли

Престъпленията с използване на насилие са рядкост в Китай. За три дни обаче три нападения, извършени в учебни заведения, пълни с деца под 10 години, шокираха китайците. Онова, което е най-притеснително в случая, е, че само месец по-рано, мъж, изоставен от приятелката си, намушка до смърт 8 деца на входа на китайско училище. Хората се питат защо такива брутални престъпления се случват и защо всеки път мишени са децата.

Почти във всички случаи нападателите попадат в две категории – душевно болни или отхвърлени от обществото. Китай е страната с най-голямо население в света 1,3 милиарда души и преживява една от най-големите икономически трансформации в историята си, придружавана със силно разпокъсване на обществото. Богатите в Китай стават все по-богати, а бедните изостават все повече и повече.

Да вземем за пример Чжън Миншън, екзекутиран в сряда заради убийството на 8-те деца на 23 март тази година. В съдебната зала по време на процеса си той се оплака, че е бил изоставен от приятелката си и бил пренебрегнат от нейното заможно семейство. А какво да кажем за Сюй Юйюан, който вилня в детска градина, размахвайки дълъг нож срещу 4-годишни деца? Засега не е ясно дали Сюй е психически нестабилен, но е сигурно, че той е действително безработен.

В Китай вече няма предпазна мрежа за безработните, за болните или за старите. Най-слабите членове на обществото трябва сами да се грижат за себе си, откакто ориентираните към свободния пазар икономически реформи, подети преди 3 десетилетия, сложиха край на държавното здравеопазване и социалното подпомагане, започващо преди от бебешката люлка и свършващо до гроба.

Озлобени от това, че са бедни или са изостанали от другите, или пък са без средства за оцеляване в една система, където онези с връзките се оправят, тези нападатели таят в душите си ярост, която избухва под формата на убийствено насилие. Китай е страна, която е зле подготвена да се справя с онези, които не успяват да се приобщят към обществото. Международни изследвания показаха, че 170 милиона души в Китай може би имат психически заболявания, но заведения, където тези хора могат да се лекуват, почти няма. Тези хора за сочени с пръст и отхвърляни от обществото.

А за онези, които просто са разгневени, нападенията срещу деца са най-сигурният начин да привлекат вниманието на правителството, което до този момент не ги удостоява с никакво внимание. Юй Цзянжун от Китайската академия за социални науки смята, че вината за такива нападения трябва да бъде търсена в бързите китайски социални промени.

„Една социална среда, в която няма честност и справедливост, в която онези, които се подчиняват на правилата, не печелят нищо, докато онези, които не го правят, извличат облаги, може да превърне търпението на слабите в гняв срещу цялото общество“, казва специалистът. Според Ма Ай, професор по криминална психология в Университета по политически науки и право, в тези престъпления трябва да се търси и елемент на желание за подражание. „Нападателите се надяват, че обществото ще обърне внимание на тяхната ненавист и на тяхното неудовлетворение от обществото“, отбелязва професорът.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.