Денят на кралицата в Амстердам + фотогалерия

Лодки по един от каналите в Амстердам. От тях звучи музика и хората вътре танцуват. Снимки: Бистра Величкова

Денят на кралицата (на холандски – Koninginnedag)  е национален празник в Холандия, който се празнува всяка година на 30 април. Този ден в Холандия се смята за ден на национално обединение и всеобща веселба.

Празненствата започват още предишната вечер – на 29 април, когато се празнува Нощта на кралицата. Според традицията, на празника всеки трябва да е облечен в оранжево или да носи нещо в този цвят. Оранжевото се е превърнало почти в нещо като национален цвят на страната. Той се асоциира с името на кралското семейство – House of Orange.

Момичета с оранжеви перуки празнуват Деня на кралицата в Амстердам. Снимки: Бистра Величкова

Момичета с оранжеви перуки празнуват Деня на кралицата в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаХоландци, облечени в оранжево, на улица в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаПразнуващ младеж се е качил на стълба на улична лампа и пие оранжева напитка. Снимки: Бистра ВеличковаЛодки по един от каналите в Амстердам. От тях звучи музика и хората вътре танцуват. Снимки: Бистра ВеличковаХоландци, облечени в традиционния оранжев цвят, са седнали на улица в Амстердам и празнуват Деня на кралицата. Снимки: Бистра ВеличковаИзвестните холандски лалета. Тъй като денят е специален повечето са в оранжево. Снимки: Бистра ВеличковаХоландци празнуват Деня на кралицата с оранжеви надуваеми корони на главите. Снимки: Бистра ВеличковаТълпа от шестващи хора, облечени в оранжево, по една от централните улици в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаНощта на кралицата - на 29 април в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаМладежи с оранжеви надуваеми корони. Снимки: Бистра ВеличковаМалко момиченце продава старите си играчки на "Отворения пазар" във Вондел парк в Амстердам по случай празника. Снимки: Бистра ВеличковаМладежи седят на тревата близо до "Мюзиъм плейн" в Амстердам. Там е най-голямата сцена на открито по случай празника. Снимки: Бистра ВеличковаХоландки с оранжеви гирлянди се веселят наа улицата. Снимки: Бистра ВеличковаМомичета вървят по улица в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаСергия за оранжеви аксесоари по случай Деня на кралицата. На този ден всеки трябва да има нещо оранжево върху себе си. Снимки: Бистра ВеличковаПразнуващи по улицата с надуваеми оранжеви корони. Снимки: Бистра ВеличковаВ квартала на Червените фенери. В Деня на кралицата повечето витрини в района са затворени. Снимки: Бистра ВеличковаМомичета в оранжеви чорапогащници по улицата. Снимки: Бистра ВеличковаШестващата тълпа от празнуващи по една от централните улици на Амстердам. Снимки: Бистра Величкова Младежи се облекчават едновременно пред оградата на стара сграда, близо до голямата сцена с жива музика на "Мюзиъм плейн", в Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаМомиче надува гумена оранжева корона. Снимки: Бистра ВеличковаПразнуващи хора на улица в центъра на Амстердам. Снимки: Бистра ВеличковаДеца играят в надуваеми топки в езеро във Вондел парк. Снимки: Бистра ВеличковаХоландци празнуват Нощта на кралицата в Амстердам. Снимки: Бистра Величкова

Празнуването на Деня на кралицата е започва на 31 август 1885 г. по случай рождения ден на кралица Вилхелмина. От 1949 г., когато на трона сяда кралица Жулиана, празникът започва да се празнува на деня, в който е родена тя – 30 април. Въпреки че рожденият ден на настоящата кралица Беатрикс е на 31 януари, тя е решила да запази традицията и официално празнува на 30 април. Една от основните причини е, че през този месец времето е по-топло и по-благоприятно за празненства на открито. Всяка година на този ден има официално шествие на кралицата в различен град от страната. Градът се избира чрез жребий.

Младежи се облекчават едновременно пред оградата на стара сграда, близо до голямата сцена с жива музика на „Мюзиъм плейн“, в Амстердам. Снимки: Бистра Величкова

На този ден във всички градове в Холандия се празнува, има сцени на открито с жива музика и диджеи. Известно е, че най-големите празненства се случват в столицата – Амстердам. На този ден улиците на града са задръстени от шестващи, танцуващи хора, облечени в оранжево. По каналите плуват множество лодки, от които звучи музика. Поради голямата популярност на празника през годините, все повече хора от цял свят идват, за да станат свидетели на този ден. Освен шестващите хора по улиците, важна част от Деня на кралицата е и така нареченият – свободен пазар, който се организира по улиците и парковете. Хората изнасят на улиците старите си вещи и ги продават на ниски цени. В Амстердам например, това може да се види във Вондел парк, където на тревата, върху одеяла се продават стари детски играчки, дрехи, списания и т.н.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.