В защита на България от Елена Удря

Овидиу Нахой

Министърка по румънски
Елена Удря, скандално известна в Румъния с разголените си фотосесии, беше и министър на регионалното развитие. Снимка: политикон

Видяхте ли доволната усмивка на (министъра на регионалното развитие и туризма – бел.ред.) Елена Удря когато научи новината, че на едни румънци им били откраднати луксозните автомобили на българското Черноморие? Случаят е малко необикновен: изчезналите коли – БеЕмВе Х5 и БеЕмВе Х6, едно от които принадлежало на кмета на Клежани, едно нещастно село от окръг Гюргево, били с всичките си документи, включително талоните и паспортите на пътниците.

Никой разумен човек не оставя такива документи в колата си. Но до изясняване на случая остава злорадата забележка на румънската министърка. Злорада, защото отвъд все още неизяснената история на колите, има още много неща, които може да се кажат за България.

България наистина има проблем с организираната престъпност, почти както Румъния с повсеместната корупция и некомпетентността на администрацията. Разликата е, че докато в Румъния всичко може да се реши под масата, в България много неща се решават по руския метод: убити бяха президенти на банки и на компании от висок ранг.

И все пак… България предлага приятни изненади за нормалните хора, незамесени в политико-икономическите игри с огромен залог. Страната изглежда по-бедна от нашата. По-скромни автомобили, макар че и те имат своите баровци, по-малко внушителни вили в покрайнините на градовете (нима защото се краде по-малко?), села, в които единствените жители изглежда са магаренцата, които пасат покрай пътищата. Но бедността не означава нищета.

Реколтата от пластмасови опаковки и найлонови торбички на хектар е мноооого по-малка, отколкото в Румъния. Страната не се намира под настъплението на отпадъците. Земеделските земи са обработени грижливо. Лятото напояването работи с пълна сила. Шосетата, които са ремонтирани, са по-качествени от нашите.

Градовете са запазили добре историческите си центрове – знак, че Живков не е смятал, че светът започва и свършва с него, както Чаушеску. Старият Пловдив, живописният Велико Търново, историческият Копривщица или невероятните Несебър и Созопол са доказателство за това. Заслужава да се види дори и нашият съсед Русе, някога космополитен център на търговията.

На всички тези места срещаш като че ли по-спокойни хора и без онова специфично за румънците желание да се покажат по-велики, отколкото са в действителност. За съжаление на Румъния, впечатленията, оставени от България, когато преминеш през нея, са за повече скромност и повече чувство за мярка, отколкото у нас. А иначе, светът е пълен с крадци на коли. Ако знаеше всичко това, вероятно г-жа Удря щеше да се замисли два пъти преди да си отвори устата.

П.С. Мен г-жа Удря не успя да ме убеди. Следващото лято ще заведа детето си на море пак в България. Вярно, че аз нямам БеЕмВе Х6.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.