Турция – препятствията пред европейска конституция

Предложените конституционни промени в Турция, която е кандидат за ЕС, провокират напрежение между управляващата проислямска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и светския елит, а някои анализатори прогнозират, че разногласията ще доведат до предсрочни избори. Пакетът с реформи, които правителството твърди, че са необходими за задълбочаване на демокрацията в страната, навлиза в критичен етап тази седмица, когато парламентът, доминиран от ПСР, се очаква да приключи втория и окончателен етап на гласуването.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще свика общонационален референдум, ако опозиционните партии не подкрепят реформите. Основната опозиционна сила заяви, че ще обжалва в Конституционния съд, за да оспори реформите. Инвеститорите са обезпокоени, че спорът може да стане причина за предсрочни избори (редовните трябва да се произведат през 2011 г.), точно когато нововъзникващата пазарна икономика се очаква да реализира едно от най-високите в света нива на икономически растеж през тази година след дълбока рецесия. Ключовият въпрос при отиването на следващите избори ще бъде дали подкрепящата бизнеса ПСР ще успее да избегне необходимостта от създаване на коалиция. В Турция коалициите имат минало на вътрешни борби. Следват няколко възможни сценария:

ПРАВИТЕЛСТВОТО СВИКВА РЕФЕРЕНДУМ:

Тридесетте поправки изискват гласовете на 367 депутати в 550-местния парламент, за да станат закон. ПСР има 335 места, което означава, че й липсва мнозинство от две трети, за да бъдат приети реформите окончателно. Основните опозиционни сили – кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) и националистическата Партия на националистическото действие (ПНД), както и прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) се противопоставят на реформите. Ако реформите бъдат одобрени с между 330-366 гласа, правителството може да свика референдум в рамките на 60 дни, след като президентът Абдуллах Гюл подпише пакета. Приемането им обаче не е напълно гарантирано. На първия тур правителството трудно събра над 330 гласа, което показа, че националистическото крило на ПСР е против някои поправки. Всяка една промяна, която не успее да събере 330 гласа, ще отпадне от пакета. Министърът на вътрешните работи Бешир Аталай каза, че правителството иска да организира референдума през юли, „преди училищата да бъдат затворени и хората да отидат на почивка“.

РЕАКЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ:

Въпреки че пазарът очаква до голяма степен такъв сценарий, инвеститорите вероятно ще разпродават лири и акции от страх за надигаща се конфронтация. Турската лира пострада в последните дни, след като инвеститорите се оттеглиха от по-рисковите активи на страните с нововъзникващи пазарни икономики в резултат на проблема с гръцката дългова криза.

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД БЛОКИРА РЕФЕРЕНДУМА:

Основната опозиционна партия на Турция заяви в сряда, че ще се обърне към Конституционния съд, за да отмени реформите. НРП се нуждае от 110 гласа, за да отнесе въпроса към Конституционния съд, доста постижимо с подкрепата на ПНД. Ако съдът блокира процеса, това би могло да създаде институционален блокаж. При този сценарий евентуални политически и юридически спорове може да продължат със седмици, дори месеци.

РЕАКЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ:

Несигурността при една такава стъпка ще се отрази на турските активи, тъй като инвеститорите се безпокоят, че правителството на Ердоган ще бъде фактически парализирано, а всички реформи – спрени.

ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ:

Ердоган може да реши да свика предсрочни избори, вероятно през есента. Изборите трябва да се произведат до юли 2011 г., докогато ПСР се надява, че евентуално икономическо възстановяване би се отразило положително на популярността й. ПСР, която е на власт от 2002 г., когато сложи край на десетилетно управление в ръцете на секуларистите, може да използва случая, за да се представи като губещ и да мобилизира електората си в набожния Анадол, основен район на подкрепа. ПСР се е оказвала победител при подобни конфронтации със светските институции в миналото, а през 2007 г. спечели 47 на сто от гласовете на парламентарните избори, след като армията се опита да блокира избора й за президент. Ердоган би поел риск, тъй като някои проучвания показват, че ПСР губи подкрепа в резултат на високата безработица.

РЕАКЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ:

Инвеститорите вероятно биха разпродавали усилено турски лири и книжа. Лихвите върху държавните турски облигации биха се увеличили. Правителството може да бъде изкушено да харчи повече, което вероятно ще увеличи лихвите по заемите и ще забави усилията за овладяване на бюджетния дефицит. Фискалната дисциплина ще се влоши значително.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.