Как се става проститутка в България. Студентски град е инкубатор

Рекламата в Интернет на една от елитните проститутки в „Императорския ВИП – клуб“. Снимка: сайт на клуба

Проститутки в България да искаш – има магистрални и улични, клубни и елитни, манекенки на повикване и жрици на любовта, на всеки километър, метър, сантиметър и за всеки вкус. България е на първо място в Европа по износ на проститутки на глава от населението от години. В интернет е пълно с официални сайтове на български публични домове – с адреси, телефони, ценоразпис и снимки на момичетата. Някои сводници публикуват обяви на жени и мъже, които работят за тях, в сайтове за ескорт, което пак е проституция.

Tempep, организация, която следи проститутките в Европа, през януари публикува данни от изследване, според което Румъния излиза на първо място с 12% от проститутките в Европа, на второ за 2009 г. изпада Русия с 9%, а на трето излиза България с 8%, измествайки Украйна. Реално погледнато по проститутки България е първа в Европа на глава от населението – няма и 8 милиона, а се мери с Румъния с 22 милиона и Русия със 141 милиона.

Български проститутки има дори в САЩ – в скандала с губернатора на Ню Йорк, който подаде оставка, защото е ползвал услугите на елитния „Императорски ВИП-клуб“, се оказаха набъркани две българки, които гастролират там (виж тук и снимката горе). Момичета, известни у нас като модели, проституират в скъпи клубове във Виена и др.

В България секс за пари правят сервитьорки, барманки, певици, манекенки, студентки, ученички. Във всеки български град има публични домове. Само в София те са над 100. Всичко се организира и контролира от сводници. Няма самостоятелно работещи момичета – още на втория-третия опит да заработят за себе си, те попадат в мрежата на организираната престъпност и доброволно или със заплахи и насилие се превръщат в жертви на сексуална експлоатация.

Сводниците и трафикантите по закон се наказват със затвор, но в България държавата охранява бизнеса и прибира под масата своя дял от печалбата. В единични случаи полицията разбива по някой бардак, ако собственикът е станал неудобен за властта или не си плаща редовно. Ако проститутки се набират за чужбина, има и елемент на транспортиране.

По закон: “Всички случаи нa набиране, транспортиране, прехвърляне, укриване или приемане нa xopa за целите нa експлоатацията, независимо от използваните средства за постигането нa тези цели, се наказват съгласно разпоредбите нa чл. 159 а – 159 в от Наказателния кодекс”, които предвиждат до петнадесет години затвор и глоба до двадесет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

В България тези текстове не се прилагат. В блога си Петър Стойков – Longanlon коментира как минава една полицейска акция в публичните домове на Бургас, която е излъчена в предаването на БНТ “Акция”: “Викам си ей сега ще има екшън, гонения на сводници, баретите нахлуват с трясък, проститутки пищят, клиенти опандизени… Нищо подобно. Проверките в 4 публични дома протекоха по един и същ скучен сценарий: група цивилни полицаи влизат, представят се, камерата осветява леко смутени клиенти и “работнички”, налегнали се по сепаретата около масите, едри небръснати мъже от охраната учтиво развеждат полицаите насам натам из стаите… Полицията проверява всички за лични карти, разглеждат ги и им ги връщат, камерата ги следва от уютните общи салони с червени завеси към малки ощърбени стаички с намачкани празни легла… Гласът зад кадър с интонация тип влакът за Плевен заминава от четвърти коловоз обяснява: “Полицаите проверяват документите на присъстващите. Не са открити лица под 18 години. Някои от лицата не носят своите документи за самоличност и на тях ще бъдат съставени актове.”

Проститутки на международен път Е-80 край Хасково. Снимка: Булфото

В България няма арести на сводници, съдебни дела, присъди, затвор, изземане на имущество, опит да се защитят жертвите на сексуална експлоатация. Полицията е в схемата и също печели на черно от този бизнес.

Доброволно и доброзорно

Някои жени доброволно се подлъгват да започнат работа като проститутки и сами се свързват с клубовете за компаньонки или със сутеньорите. Почти всички проститутки над 25-годишна възраст са попаднали в мрежата на организираната престъпност по този начин, показва доклад на Агенция Риск монитор. Другите начини за набиране на жени за проститутки са разнообразни – сводникът завързва любовна връзка с потенциалната си жертва, смайва я с охолния си начин на живот, в един момент я подмамва да проституира за него. Друг похват е жени, които са започнали да проституират, да набират свои приятелки, като ги примамват с добри условия, печалби и др. Много момичета от провинцията, които учат и/или работят в София, но не им стигат парите, решават сами да припечелват от секс срещу заплащане. Рано или късно поредният им партньор се оказва някой от престъпния свят, който ги включва в мрежата.

В ромските общности жени се оказват измамени с фалшиви предложения за работа в големия град или в чужбина. Друг начин да се въвлекат чрез финансова зависимост – сводникът е дал пари назаем, а жената не може да се издължи, предлага й да му ги върне с проституция – отначало уж за малко.

Наркозависимите много лесно стават жертви на сводниците, а има и случаи на отвличания.

Основно жертвите на сексуална експлоатация са млади момичета в затруднено финансово положение – безработни или нискоквалифициран персонал (сервитьорки, барманки, продавачки) и ученички в гимназията или студентки.
Според проучването на Риск монитор Студентски град в София е един от най-големите резервоари за набиране на проститутки и трафик на хора. Всяка година там идват хиляди нови момичета от провинцията. Те са на възраст около 19 години, скоро са завършили училище, далече са от контрола на родителите си, по-интелигентни са от връстниците си, което е предимство за проституиране на доходно място, повечето от тях не разполагат с достатъчно пари. Обикновено те се съгласяват без насилие.

Ето ги по-конкретно и повечето методи за склоняване:

– Чрез влюбване/приятелят й предлага – момичетата се влюбват в сводник или приятелят на момичето се превръща в неин сводник. На момичето се казва, че тази работа ще е само временно, докато успеят да съберат пари, с които ще направят нещо заедно, например ще започнат собствен бизнес или ще се оженят. При отказ има и случаи на насилие. Някои от сутеньорите, след като са убедят своите “приятелки” да започнат да работят като проститутки, ги продават на други сводници.

– Приятелка, която проституира, й предлага – момиче, което вече работи за трафикантите, набира свои приятелки. Сутеньорът дава нещо като парични бонуси на момичетата, които работят за него, за да ги изхарчат пред очите на приятелките си в заведения и магазини. Дават им да карат скъпи коли и др. Когато “шашнат” приятелките си със стандарта си на живот, предлагат им и те да започнат да работят за същите сводници, като ги уверяват колко свестни работодатели са, колко са добри условията и др. В други случаи момичетата се набрат от съученички или съквартирантки. Те не знаят с какво се занимават техните приятелки, но виждат, че демонстрират луксозен начин на живот, разполагат с пари, получават скъпи подаръци и т.н. Момичетата искат и те да разполагат със същите възможности и питат своите приятелки дали могат да им помогнат. Тогава проституиращите им разказват с какво се занимават, казват им че условията са много добри и ги запознават със сводниците си, които излизат с момичетата в скъпи заведения, докато ги доубедят да започнат работа.

– Познат й предлага – момичетата се набират от техни познати, които ги убеждават, че ако започнат да проституират, ще изкарват много пари и ще живеят добре. В някои от случаите, докато я убеждава, нейният познат й пуска филмов запис на мястото, където ще работи, и на условията, в които ще живее. Този начин за набиране е един от най-разпространените.

В Студентски град има разлепени тонове плакати, рекламиращи чалга-партита и евтин алкохол. Снимки: Нели Томова

– Проституира самостоятелно и е заловена от сводник – жени, които вече предлагат сексуални услуги срещу заплащане, са открити от сводници, които им предлагат да работят при тях или ги принуждават с насилие. Много често при откриване самостоятелно проституиращите са наказвани, за това че работят на територията на сводниците, без да им плащат. В различните случаи наказанията са малтретиране, изнасилвания, парични глоби, определяне на период, в който ще работят, без да получават пари или комбинация от няколко наказания, например побой и глоба и т.н. Типичен пример – студентка започва да предлага сексуални услуги срещу заплащане на мъже, с които се запознава в дискотеки и други заведения. След няколко месеца работа попада на мъж, който й предлага да започне да работи за него, като й обещава, че така ще печели много повече пари, че той ще й осигурява клиенти и защита. Ако не е съгласна, я заплашва и прибягва до насилие и др.

– Роднина я продава/й предлага – характерно за този начин на набиране е, че жертвите са от изключително бедни многодетни семейства, основно роми.

– Измамена за работа/екскурзия в чужбина – огромната част от жертвите са предварително запознати с целта на пътуването и това, което ще правят в държавата (града) крайна дестинация. Въпреки има случаи, в които
момичетата са били въведени в заблуждение за действителната цел на пътуването. При този начин на набиране момичетата тръгват с идеята, че ще работят като сервитьорки, домашни помощници, детегледачки и т. н. или че ще ходят на екскурзия извън страната. При пристигане в чуждата държава са затваряни, отнемат им се документите за самоличност, с различни форми на насилие са принуждавани да проституират, заплашват ги, че ако не се подчиняват, близките им ще бъдат наранени и т. н.

– Обвързване с дълг – при този начин на набиране момичетата задлъжняват с пари на познати, сводници или трафиканти, които не могат да върнат. Тогава заемодателите предлагат на момичетата да обслужват клиенти, за да им върнат парите. В повечето случаи на жертвите се казва, че това ще е само временно, докато изкарат съответната сума, но се оказва по-продължително. В някои случаи сутеньорите използват и физическо насилие. Пример – сервитьорка, която постепенно задлъжнява на собственика на заведението с крупна сума. Той й предлага да започне да работи като проститутка, докато му върне парите и тя се съгласява или я принуждават. Има и много случаи на момичета, които са напуснали дома си или са се разделили с приятелите си и са останали без пари. Техни приятелки или сводници ги настаняват, дават им пари и след известно време казват, че им дължат определена сума. Момичетата не могат да им се издължат. Тогава те им предлагат да изкарат пари като проституират.
Ако не са съгласни, следват заплахи и насилие.

– Отвличания – при този начин сутеньорите отвличат набелязаното момиче, отвеждат го на друго място и го принуждават с различни форми на жестокост и насилие да започне да проституира.

Много от жените се набрират и чрез комбинации от всички изброени методи за принуждаване към проституция.

Липсата на възможности за доходна работа в България са сред основните причини да има толкова много проститутки на глава от населението. В България проституирането не е криминализирано, но е криминализирано сводничеството и склоняването към проституция. Тоест сутеньорите и всички, които склоняват жените към проституция, трябва да лежат в затвора и да им се иззема имуществото.Много мъже ходят по проститутки с убеждението, че жената го прави, защото така й е по-лесно да изкарва пари, тя е нимфоманка, която има нужда от много секс и прочие. Това не променя факта, че най-често срещу тях стои жертва на поредица от житейски несгоди, която няма нужда от секс или от пари, а от помощ.

Някои български сайтове по темата:

http://www.escortbg.net/index.html

http://www.all-bgescort.com

http://www.clubrai.com

http://realxxl.com/

http://clubvivian.bg-sex.com/

http://esstell.escort24h.com/

http://venecia03.escort-site.com

http://plovdivescort.com

http://www.eu-escort.com

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.