Как ще завърши гръцката трагедия? Два варианта за бъдещето

Гръцки студенти на протест срещу антикризисните мерки. Снимка: преств

След седмици на спекулации и преговори, между гръцкото правителство, ЕС и МВФ бе постигнато споразумение. То предлага на Гърция безпрецедентна сума пари и желае от нея безпрецедентна по суровостта си програма за реформи. Въпросът за всички е: ще се справи ли Гърция?

Преди да четете по-нататък, моля обърнете внимание, че всички прогнози за данни и събития са напълно измислени, но и напълно правдоподобни.

Май 2011 година е и Атина се топли на ранното лятно слънце. Преди година през същия месец ЕС и МВФ предоставиха на Гърция достъп до 120 милиарда евро, за да й помогнат да излезе от тежката криза, която застрашаваше да предизвика разруха в цялата еврозона. Но всичко това сякаш е светлинни години назад.

През последните 12 месеца страната и народът й направиха обратен завой и тези, които предсказваха гибел, пропълзяха обратно в своите тъмни дупки. Премиерът Георгиос Папандреу бе класиран сред 100-те най-влиятелни хора на 2010 година на списание „Тайм“. В Бостън и Оксфорд учебниците по макроинокомика се пренаписваха, за да бъде включено изучаването на „гръцкото чудо“. Доминик Строс-Кан, генералният директор на МВФ, е на път да се върне в родната си Франция и да започне президентска кампания срещу Никола Саркози, след като бе направлявал най-успешното споразумение на Фонда. Ангела Меркел, след като си навлече неприятности от германските избиратели заради „спасяването“ на Гърция, отново си седи удобно на трона на Европа.

Разбира се, отначало в Атина имаше известни проблеми. Стачки и демонстрации, които от време на време прерастваха в насилие, парализираха страната за две седмици през май 2010. Но това се очакваше: държавните чиновници ги чакаха намаления на заплатите; пенсионерите станаха по-бедни отпреди; увеличаването на данък добавена стойност бе възприемано като директен удар върху търговците на дребно.

Но в годината на въвеждането на мерките гърците привикнаха към новата реалност. Безработицата скочи малко – от 11,6 на 13 на сто, но това е нищо в сравнение с тази в Испания от 20 на сто. Няколко магазини затвориха тук-там и икономиката се сви. Но най-накрая данъците започнаха да се събират съвестно, заработиха нови предприятия и производителността нарасна.

Истинска промяна настъпи в съзнанието на гърците. Те започнаха да живеят по-обикновено. Повишаването на акциза на горивата накара хората да започнат да използват градския транспорт. Социалните служби бързо бяха заменени от бързоразвиващите се доброволчески услуги. Прогнозите за 2012 са положителни, Испания и Португалия са пощадени и има причини да смятаме, че наближават по-добри дни.

Втори вариант: май 2011 година е и заслепяващото слънце на Атика прикрива мрачните тайни на живота на атиняните. От май миналата година страната е станала неузнаваема. Безработицата стигна 17 процента, а тази сред младите хора – 26 процента. Това е причината за вълните имигриращи млади хора. Икономиката се сви с 5 процента и прогнозите са за продължаващо свиване през 2012. Хиляди хора не са в състояние да изплащат кредитите си; търговските банки са на път да фалират; несигурността кара хората да харчат пари само за най-необходимото.

Стачките и демонстрациите са ежедневие и повечето държавни служби са полудействащи. МВФ оценява делът на сивата икономика в размер от 35 на сто от БВП. Правителството на ПАСОК се чувства като погълнато от „перфектната буря“, половината от кабинета е подал оставка, а опозицията настоява за предсрочни избори. Говори се, че премиерът Папандреу скита из Алпите, за да прочисти ума си. Разкриването на скандала за злоупотреби на членове на ПАСОК от управлението станаха причина десетки хиляди да излязат по улиците и всичко завърши със смъртта на трима студенти и двама полицаи.

Служителите, наблюдаващи как се изразходват парите от ЕС и МВФ, предлагат спирането им. Ангела Меркел е подложена на свръхнатиск от собственото си правителство да се отърве от Гърция: Гърция да напусне еврозоната, а дългът й да бъде преструктуриран доколкото е възможно.

Дали Гърция ще оцелее и разцъфне изпод лишенията? Историята изобилства с подобни примери. Или страната ще рухне под тежестта на реформите, които са твърде радикални, твърде амбициозни и твърде тежки за средната класа?

Единствените, които могат да решат как ще изглежда Атина през май 2011, са самите гърци – като се започне от премиера и се стигне до обикновения данъкоплатец. Мнозина твърдят, не без причина, че страната е под постмодерна форма на чужда окупация. Но всъщност може би за първи път от десетилетия изборът кой от двата варианта да предпочете принадлежи единствено на Гърция.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.