Тайната визита на Ким Чен-ир в Китай

Жим Жарасе

Ким Чен-ир и китайският премиер Вън Цзябао. Снимка: йонапнюз

За първи път Ким Чен-ир напуска родината си от есента на 2008 г., когато се предполага, че е получил мозъчен удар. Пътувайки с брониран влак със 17 вагона, Ким Чен-ир пристигна в понеделник в Далян, крайбрежен китайски град в североизточната част на страната, разположен на 300 км от границата на Китай със Северна Корея. Японска телевизионна компания разпространи кадри, на които се вижда как севернокорейският лидер, облечен с традиционната си униформа в цвят каки, пристига в хотела си с внушителен кортеж от черни лимузини, заобиколен от китайски охранители. Фасадата на хотела, подслонил севернокорейската делегация, е покрита с огромно бяло платно от съображения за сигурност.

Това пътуване беше пазено в тайна. Китайската дипломация дори все още не го е потвърдила официално. То обаче беше очаквано от известно време, след като миналия октомври китайският президент Ху Цзинтао покани севернокорейския лидер, защото искаше да отбележи 60-ата годишнина от съюза между Китай и севернокорейския режим. Първоначално южнокорейски и японски медии твърдяха, че Ким Чен-ир е посетил Китай през април. Но въпреки подозрителното оживление в град Дандун, разположен на границата със Северна Корея, Мостът на приятелството, свързващ двете държави остана тогава отчайващо пуст.

Програмата на севернокорейския лидер в Китай си остава забулена в тайна. Миналия петък номер две на режима в Пхенян, председателят на Постоянния съвет на Върховното народно събрание на Северна Корея Ким Йон-нам, се срещна с китайския президент Ху Цзинтао извън официалната програма на откриването на Световното изложение в Шанхай. Не стана ясно за какво са си говорили двамата. Очаква се обаче китайците да се възползват от визитата на Ким, за да го призоват да се върне на масата на преговорите на Шесторката за севернокорейската ядрена програма – двете Кореи, САЩ, Русия, Япония и Китай.

След наложените на Пхенян санкции от страната на ООН, последвали ядрения опит на Северна Корея отпреди година, Ким Чен-ир отказва да води каквито и да е преговори. Тази изолация се задълбочи, откакто Южна Корея заподозря северната си съседка, че е причинила смъртта на 46 южнокорейски моряци, загинали при потопяването на боен кораб в края на март. За да излезе от тази безизходица, Пекин има един неоспорим коз. Той е главен поддръжник на Пхенян, на когото отпуска хранителна, енергийна и финансова помощ. Китай е смятан за една от малкото страни, способни да окажат влияние върху севернокорейския режим. Или поне това очаква Вашингтон от китайската дипломация.

Тази стратегия би могла да се окаже ефикасна, още повече, че Северна Корея, която разчита главно на селското си стопанство, сега преживява период на недостиг на храни и на голяма икономическа криза, дължаща се на парична реформа с катастрофални последици. Китай се опитва от няколко години да убеди Ким да започне постепенно да отваря икономиката си.

Изборът на Далян за място на срещата между представителите на двата режима не е избрано случайно. Това е третото по големина пристанище в Китай, промишлен град, който привлича значителни чужди капитали и който често пъти е представян от Пекин като модел на просперитета.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.