Нов бюджет – първият шумен провал на правителството. Какво ни чака?

Кабинетът внесе за гласуване в парламента нов бюджет. Това е ясно признание за провал. Планираните средства не идват. И не идват с огромен дефицит. Приказките, че предишните похарчили, вече не вървят. Финансовият министър не плати разходи на предишното правителство, а пари пак няма. Задържаните пари по ДДС вече не се знае колко са. Първо говореха за 500 млн. лв., после за 1 млрд.

Къде е провалът на Борисов и Дянков? При всичките им обещания, че ще се борят с контрабандата, ще повишат приходите, ще помагат на бизнеса и т. н., стана обратното. Контрабандата нарасна, приходите намаляха, бизнесът страда от правителството. Измислиха му разни двойни осигуровки, не му връщат ДДС, не му плащат за свършена работа, поставят го под общ знаменател с “обръчи от фирми”.

Правителството обеща как ще вкара няколкостотин милиона повече с разни мерки от свръзване на НАП с митницата, от повишен контрол. И въпреки това прие бюджет, че митницата ще събере 7 млрд. лева през 2010 г., вместо 9 млрд. през 2009 г. За първото тримесечие се видя, че митницата е събрала само 1,2 млрд. Как ще станат 7 млрд. до края на годината, не е ясно.

Нещо като финансов колапс само за тримесечие. При положение, че в Европа и по света вече има съживяване на икономиката. Още през март се видя, че приетият от правителството бюджет няма да издържи и годината ще завърши с дефицит над 6%. Въпреки че през април със задна дата финансовият министър с разни сметки прехвърли част от дефицита в предишната година. Сега приемат нов бюджет, но не се знае и с него какъв ще бъде дефицитът.

Преди изборите Дянков казваше, че в бюджета за 2009 г. имало дупка от 3-4 млрд. лева и той трябва да се прегласува. Месец след изборите каза, че бюджетът няма да се прегласува, а данните за тримесечие показаха, че дефицитът бил малък, няколкостотин милиона. В края на годината ЕС похвали България за финансовата стабилност и премиерът Борисов, и вицето Дянков започнаха да се хвалят как приключвали годината с малък дефицит, и как бързо овладели положението.

Но после започнаха изненадите. Дянков обяви, че има скрит дефицит. Спорен въпрос, доколкото той вадеше ту едни, ту други цифри. Признаваше, че не е платил на фирми и разни поръчки на предишното правителство. Откъде тогава изникна този дефицит? Създава се впечатление, че правителството не е наясно какво прави и какво става въобще.

Синдикати и работодатели написаха антикризисни мерки и уплашени тръгнаха да подпомагат правителството. Всъщност мерките не са антикризисни, а за спасяване на бюджета. А антикризисните бяха още миналата година, още с идването на власт на ГЕРБ.

Провалът е очевиден. Затова се приема нов бюджет, който прилага направо репресивни мерки. Именно финансовите мерки на Дянков оказаха негативно влияние на икономиката, това задълбочи кризата и приходите намаляха, коментират под сурдинка и икономисти, и в бизнеса. Но не смеят гласно, защото от това правителство има страх. В такава обстановка икономиката нищо добро не я чака.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.