Късмет и бдителност в Ню Йорк

Сензационни снимки от 11 септември 2001 г.
За първи път Асошиейтед прес разпространи снимки на Кулите близнаци в Ню Йорк, направени от въздуха след терористичния акт. Те са дело на полицейски фотограф и стават публични по Закона за достъп до информация. Снимка: АП/БТА

Този път Ню Йорк извади късмет. Натъпканият с експлозиви джип, който спря на Таймс скуеър в събота вечерта задимя, но не се запали. Двама търговци предупредиха полицай. Силите на реда бързо прочистиха района и алармираха сапьори и следователи. Все още не се знае дали това е било дело на душевно нестабилен човек, на самотен екстремист, или на голяма терористична организация.

Целта обаче е ясна – да се всели страх, да се посеят разрушения и да се отнеме животът на невинни хора. Имаме голям късмет, че това не се случи. Колата бомба на Таймс скуеър, макар и неизбухнала, напомня отново, че Ню Йорк си остава примамлива мишена за терористите. Това трябва да напомни на Конгреса и на Белия дом защо антитерористичните мерки в Ню Йорк заслужават повече подкрепа.

Миналата година правителството на Обама се опита да премахне финансирането на програма за „подсигуряване на градовете“, създадена отчасти за да помогне на Ню Йорк да установи връзки със службите на реда за предотвратяване на нападения. Според правителството градът не харчел средствата си достатъчно бързо. Властите тук настояваха, че постигат напредък, но същевременно искат да запазят част от парите за изграждането на системи за сигурност вътре в града.

Конгресът възстанови 20 милиона долара, а след инцидента от събота сенатор Чарлс Шъмър и конгресмен Питър Кинг поискаха поне още 30 милиона. Тези пари трябва да позволят на кмета Майкъл Блумбърг и на шефа на полицията Реймънд Кели да ускорят работата по двата „пояса“ за сигурност – идея, заимствана от „стоманения пояс“ в Лондон – система от камери и други средства за наблюдение, разположени из града. Първият пояс трябва да охранява мястото на Световния търговски център, а вторият ще защитава Таймс скуеър.

В Долен Манхатън полицията придвижва проект за команден център – първата стъпка към създаването на защитния пояс. За разполагането на пояса на Таймс скуеър все още не е направено много, въпреки че в района вече работят 82 камери на службите за сигурност, както и много други в частни обекти. Градът и неговите жители дължат благодарност на Дуейн Джексън и Ланс Ортън – двамата улични търговци, които постъпиха точно така, както призовават полицейските плакати и телевизионните клипове. Те видяха и съобщиха.

Нюйоркчани и всички американци искат да знаят кой стои зад това несъстояло се бедствие и да го видят арестуван и осъден за това престъпление (вече има задържани вероятни извършители – б.р.). Обществото трябва да бъде държано в течение на разследването. Властите в Ню Йорк и Вашингтон трябва да проучат щателно какво е можело да се направи (ако въобще е имало такова нещо), за да се предотврати заплахата.

Късметът е хубаво нещо. В някои случаи той може да се окаже единственото нещо, което ни предпазва от катастрофа, но никой не би искал да залага сигурността си на него.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.