Черният ден на Гърция

Полицай е обхванат от пламъци от коктейл „Молотов“ при безредиците в Атина. Снимка: АП/БТА

Смъртта на трима души след палеж на банка от анархисти при вчерашните масови протести в Атина срещу мерките на правителството за намаляване на заплати и пенсии и увеличаване на данъчната тежест е централна тема за днешната гръцка преса. Медиите обръщат внимание на изключително масовото участие в стачката и протестния митинг на най-големите гръцки синдикати в страната – Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ). Някои източници говорят за стотици хиляди участници в митинга в Атина, което го прави най-големият в следвоенната история на Гърция.

Всички вестници, заедно с целокупния политически елит, осъждат остро проявеното насилие от страна на т.нар. „носещи качулки”, които подпалвайки банков клон, причиниха смъртта на трима души. Пресата пише за престъпление, извършено на гърба на гръцкия народ, чийто протест е бил използван от анархистки групи като повод за упражняване на сляпо насилие. Междувременно от синдикатите ГСЕЕ, АДЕДИ и ПАМЕ готвят нови протести днес в центъра на Атина и планират нови стачни действия. Днес протестират и служителите в банковия сектор заради смъртта на трима техни колеги вчера в подпаления банков клон на „Марфин егнатия”.

Големите промени в доходите, осигуровките и трудовите отношения доведоха до най-големия и масов за последните години протест в центъра на Атина, пише гръцкият вестник „Катимерини”. По данни на полицията протестиращите срещу суровите икономически мерки са били 25 000 души, но международните агенции съобщават за 100 000 души, а синдикатите дори за 150 000 души. В държания сектор участието в обявената обща стачка от двата най-големи синдиката ГСЕЕ и АДЕДИ беше по-високо от обичайното – около 30-35%, а в частния сектор беше допълнително подпомогнато от затварянето на редица магазини и от стачката на средствата за градски транспорт и на такситата. По данни на синдикатите в някои сектори участието в стачката е било на 90-100%.

41 гръцки полицаи са пострадали при вчерашните безредици в центъра на Атина, последвали протестите срещу мерките на кабинета за затягане на коланите, съобщи електронното издание на гръцкия вестник „Навтемборики”. Вестник „Етнос” пише за война с камъни, тъй като силите на реда бяха замеряни с камъни и други предмети от протестиращи и анархисти. Група от 25 полицаи дори е била обградена и бита от група анархисти. До късно снощи са били разпитани повече от 60 души, а 12 са арестувани за безредиците. Щети са нанесени на редица търговски обекти и сгради в Атина, включително на сградата на столичната община, на службата за специален контрол, на метростанция.

Гръцката полиция издирва извършителите на нападението с коктейли „Молотов” срещу банков клон в Атина вчера, при което загинаха трима души, служители на банката, съобщи вестник „Та неа”. Загиналите са на възраст между 32 и 36 години – един мъж и две жени, едната от които е била бременна в четвъртия месец. Съдебномедицинската експертиза сочи, че и тримата са загинали не от изгаряния, а от задушаване. Полицията разполага с видеоматериал, от който се вижда, че най-малко трима души са хвърлили коктейли „Молотов” в банковия клон. Избухналият пожар и токсичният дим, както и липсата на авариен изход на приземния етаж, са станали причина за блокирането на голяма част от намиращите се в сградата. В същото време пожарната е била възпрепятствана да пристигне на мястото на пожара от демонстранти, които са замеряли с камъни пожарникарите. При пристигането си в сградата пожарникарите са установили смъртта на тримата служители, останалите са били спасени.

„Гърция стигна до ръба на пропастта. От нас зависи да не направим крачката към бездната. И отговорността се показва на дела, а не на думи. Историята ще ни съди всички. Строго и без облекчаващи вината обстоятелства” – така президентът на страната Каролос Папуляс коментира трагичните събития в Атина. Премиерът Георгиос Папандреу от парламентарната трибуна отдаде загубата на три човешки живота на „неконтролируемото насилие” и на „политическата безотговорност” и допълни, че всеки гражданин има правото да протестира, но не и да упражнява насилие, което е довело до смъртта на трима души. „Протестът е едно, убийство е друго” – бяха думите на Папандреу. Лидерът на основната опозиционна партия Нова демокрация Андонис Самарас също осъди случилото се, като подчерта, че в демокрацията има място за несъгласие и протест, но няма място за насилие. Представители на всички опозиционни партии също осъдиха насилието и изразиха съболезнования към роднините и близките на жертвите.

Черен ден за демокрацията нарече вчерашния ден гръцкият министър за гражданска защита Михалис Хрисохоидис, пише гръцкият вестник „Етнос”. След възникналите безредици при вчерашните протести срещу икономическите мерки на кабинета трима души загинаха в подпален от демонстранти банков клон в Атина. Хрисохоидис коментира, че „сили, на които им харесва сляпото насилие, сили с явно антидемократично и антисоциално поведение, се възползваха от един мирен протест и с коктейли „Молотов” предизвикаха смъртта на трима души и поставиха в опасност живота на други”. „Искам да подчертая, че единственият начин да бъдат окончателно маргинализирани тези сили на сляпото насилие е отговорната позиция на всички нас”, заяви министърът и обеща, че убийците ще бъдат задържани.

Вестник „Та неа” коментира като провокация препоръката на българското правителство към гражданите да избягват посещения в Гърция. В съобщение на страницата на българското външно министерство се препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в Гърция за краткосрочен период. Българските железници вече промениха организацията на международните влакове до Гърция, но границата остава отворена за автомобили, камиони и автобуси, посочва вестникът. Подобна препоръка издаде и външното министерство на Бившата югославска република Македония, което освен това съветва гражданите си, които вече се намират в Атина и Солун, да избягват придвижване към центъра и на публични служби и банки и да пазят колите си.

По най-трагичния начин Гърция за пореден път вчера се озова е центъра на световното внимание, пише гръцкият вестник „Вима”. Смъртта на трима банкови служители след подпалване с коктейл „Молотов” от една страна взриви опасенията от неконтролируемо насилие в период, в който гръцкото общество е изправено и пред сурови мерки за затягане на коланите, а от друга накърни имиджа на страната и засили съмненията, че Гърция не в състояние да се справи с дълбоката криза, в която се намира. Никой не може да предвиди как ще се развият събитията отсега нататък, коментира вестникът, но със сигурност невинността е загубена. Думите на президента, че сме на ръба на бездната, за съжаление не вече не са хипербола.

Ето и заглавията по темата в други ежедневници:

„Адезмевтос”: Хладнокръвни убийства! 3 загинали, 47 пострадали, неизчислими щети! Центърът на Атина в пламъци.
„Апогевматини”: Скръб за трима невинни. Национално отвращение от хладнокръвното убийство на работещи в „Марфин” от маскирани извършители с „Молотов”.
„Авриани”: Гневен народен взрив и скотство на маскираните, които окървавиха гигантския протест, убивайки трима души.
„Македония”: Три живота и едно неродено дете бяха дадени в жетва на олтара на сляпото насилие.
„Етнос”: Престъпление на гърба на гръцкия народ. Трима невинни платиха за манията на маскираните.
„Елевтери ора”: Йорго, тръгвай си сега. Убийства, насилие и хаос в Атина.
„Елевтерос типос”: Оставиха Атина в ръцете на убийците. Оцапаха с кръв един голям мирен протест.
„Елевтеротипия”: Гняв на народа за мерките. Убийствен палеж. Народен бунт с невиждани митинги и шествия в цялата страна.
„Логос”: Народен гняв за несправедливите мерки. Масово участие в протеста.
„Метро”: Атина беше опръскана с кръв.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.