Опасни последици от аварията в Мексиканския залив

Петролното петно в Мексиканския залив напада брега
Пеликани и чайки на остров Шип в Мексиканския залив се виждат зад плаващия бараж, който трябва да предпази брега от нефтения разлив след потъването на платформа за добив на петрол наблизо. Снимка: ЕПА/БТА

След аварията на петролна платформа в Мексиканския залив в морето се изляха над 20 000 тона петрол и според различни оценки, изтичането ще продължи още една седмица. Експерти очакват катастрофата да има твърде опасни последици. Някои видове от флората и фауната на щатите Луизиана и Флорида ще бъдат застрашени от измиране и включени в Червената книга, предричат те.

Освен това, петролният разлив сложи край на риболова и туризма, които са сред основните източници на доходи в региона. В момента петролът заплашва да погуби 400 вида животни и риби, от които 9 особено ценни според еколози от САЩ. Сред тях е например кафявият пеликан – символ на щата Луизиана, който гнезди на крайбрежието, а там се натрупва най-много петрол.

Според еколози от САЩ, атлантическата синя риба тон хвърля хайвера си само в Мексиканския залив и също е застрашена. Кашалотите по принцип не са обвързани с този регион, но тези китове реагират твърде бавно на промените изобщо и докато решат да напуснат залива, много от тях може да загинат, смятат местни експерти. Морските костенурки са постоянни обитатели на залива и снасят яйцата си по плажовете, но местните ветеринари вече регистрират дневно към 30 мъртви представители на този вид.

В делтата на Мисисипи живеят стриди, а нефтеното петно вече достигна вчера района, който доставя близо 70 на сто от всички стриди за магазините и ресторантите в САЩ. Под заплаха са и редица видове редки птици. Правителството във Вашингтон забрани за 10 дни риболова в Мексиканския залив и рибарите в Луизиана вече страдат от тази мярка, а те изпращат 25 на сто от всички морски продукти на пазара в САЩ.

Руски експерт е убеден, че забраната ще бъде продължавана отново и отново. „Токсични вещества може да бъдат откривани в рибата цяла година, а в САЩ законите са много строги и дори малки дози може да спрат риболова“, обяснява той. Флорида, прочута със своите плажове, след катастрофата може да се прости с туристите. Петролът още не е достигнал бреговете на щата, но има хора, които вече анулират планираните почивки, отбелязва московски аналитик. За две седмици туристическият бизнес вече е изгубил близо 40 милиона долара.

Според най-песимистичните прогнози, нефтеното петно ще може да бъде ликвидирано за три месеца, заявил според изданието експерт от Световния фонд за дива природа. Мнозина еколози впрочем смятат, че дотогава ще бъдат премахнати само последиците, които се виждат от пръв поглед. Представител на руския клон на „Грийнпийс“ например споделя, че за пълното почистване на разлива ще са необходими може би десетки години.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.