Микродържави по света, обединявайте се!

 Ник Скуайърс

Държавата Сийленд. Снимка: официален сайт

Те се гордеят със знамена, национални химни и паспорти, и просперират под благотворното управление на колоритен сбор от крале, ерцхерцози, императори и президенти. Но тези самопровъзгласили се „микродържави“, пръснати по света, не фигурират на нито една карта. Тези миниатюрни държави – от Кралството на Северния кнедленски остров до Княжеството на Змийския хълм – не са признати от нито едно правителство, да не говорим за ООН.

Някои се състоят просто от крайградска вила или апартамент във вътрешността на града, но други като Провинцията на река Хът в Западна Австралия или Доминиона на Британска Западна Флорида обхващат обширни територии, по-големи от признати страни като Сан Марино или Лихтенщайн. Те за първи път се събират на конференция в Сидни, за да обсъдят най-добрите начини за постигане на признаване.

Сред тях е Кралството на гейовете и лесбийките от Кораловите острови, основано през 2004 г. на група ненаселени островчета при Големия бариерен риф като протест срещу отказа на австралийското правителство да признае еднополовите бракове. Много от тези територии са се родили от несъгласие или недоволство от властите, но после са добили свой живот.

Социоложката Джуди Латас, която помогна за организиране на конференцията, каза: „Винаги е възможно да направиш нещата различно и да направиш това сам. Мисля, че именно в това се състои удоволствието и чудото на цялата работа.“ Става въпрос за Провинцията на река Хът – самопровъзгласила се независима държава, основана през 1970 г. от фермера Леонард Кесли, след като той влязъл в спор с щатските власти на Западна Австралия заради ограниченията върху квотата му от жито.

Принц Леонард и съпругата му принцеса Шърли управляват простиращото се върху 29 квадратни мили парче обработваема земя, като издават свои собствени паспорти и носят богати царски одежди при официални случаи. Княжеството, което миналия месец чества своята 40-та годишнина, отдавна е толерирано от Канбера въпреки факта, че принц Леонард обявил веднъж война на Австралия. След като не получил отговор, той наредил установяване на примирие няколко дни по-късно.

От другата страна на Австралия, 68-годишният учител Пол Делпрат създал през 2004 г. Княжеството на Уай, след като 17 години водел спор с местния съвет на Сидни във връзка с подадена от него молба да построи път. Поданиците на „принц“ Пол включват съпругата му принцеса Сюзан, децата им и два домашни заека.

Най-известната микродържава във Великобритания е Сийленд, основана през 1967 г. от бившия майор от армията Пади Рой Бейтс на изоставена платформа за противовъздушна отбрана на шест мили от брега на Съфолк. Широка 30 фута, тя е най-малката самопровъзгласила се независима държава в Европа. Нейните управители – семейство Бейтс – веднъж открили предупредителен огън срещу помощен кораб на кралския флот, който посмял да се приближи прекалено много.

Република Молосия в САЩ е парче изгорена от слънцето пустинна земя от шест акра близо до Рино, щата Невада, което се управлява от „президента“ Кевин Боу, 47-годишен специалист по човешки ресурси. Молосия твърди, че има собствена валута, обвързана със стойността на известна марка тесто за бисквити. В нейните миниатюрни граници са забранени тютюнопушенето, определени видове сладководни риби и всеки и всичко от Тексас. Както при повечето микродържави, това е начин да се покаже незачитане към властите и да се защити личната свобода.

„Разгледайте света около вас, вашето правителство, вашата страна, вашите съграждани“, каза Боу. „Излезте малко от него и се замислете: „Не би ли могло нещата да се направят по-добре“, заяви той. Някои микродържави имат много по-дълга история от тези в САЩ и Австралия.

Претенциите за независимост на самопровъзгласилата се република Себорга, състояща се само от едно село в северозападната част на Италия, могат да се проследят до времето на Свещената римска империя. Наскоро тя избра нов владетел – 31-годишен наследник на текстилно предприятие, който се очаква да вземе титлата „Негова страховитост Джорджо Втори“.

Силата на интернет означава, че микродържавите вече не съществуват само в развинтеното въображение на своите създатели; много от тях се радват на световна подкрепа, като привличат хиляди „виртуални“ граждани и раздават подробни визи и претенциозни титли. Според своя владетел Негово имперско величество Джордж Втори, чието истинско име е Джордж Крукшанк, Атлантическата империя – парче обрасла с храсти земя в Нов Южен Уелс – сега се гордее с 1300 граждани в 100 страни. 43-годишният продавач на информационни технолигии казва, че малкото му кралство, подобно на други микродържави, пръснати по света, е начин да се предизвикат дебати за природата на суверенитета, националността и държавната власт.

По БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.