Кой иска румънско-българска туристическа война?

Селският кмет от Румъния Флорин Ниделя, чието луксозно БМВ изчезна, а после се намери във Варна. Снимка: адевърул

След като българското Черноморие се прочу през последните години като рай за средностатистическия румънски турист, новината за откраднатите луксозни румънски бмв-та внезапно помрачи имиджа на българските курорти. Седем автомобила на румънски туристи, намиращи се в българските курорти Албена и Златни пясъци, са били откраднати в петък срещу събота (1 срещу 2 май) от паркингите пред два хотела, според съобщение на Медиафакс. В изявление пред телевизия Реалитатя румънският министър на регионалното развитие и туризма Елена Удря заяви, че съжалява за случилото се и препоръча на румънските туристи „да прекарват ваканцията си на румънското крайбрежие, където нямаше да им се случи това“.

Един от пострадалите – кметът на село Клежани Флорин Ниделя, казва: „Мислех си, че има условия за туризъм при европейски стандарти, но виждам, че не е така“. Ниделя признава пред вестник „Евениментул зилей“, че той и близо 20 други румънци са вдигнали скандал в хотела след кражбата и обвинява полицията и охранителите на хотела в проява на агресия срещу него и сънародниците му.

Българският печат отговори на заформящата се антирекламна атака с подозрението, че кражбата на румънските бмв-та може да е инсценирана от самите румънци, за да получат обезщетения от застраховките. Спомена се за опит да бъде дискредитиран българският туризъм. В румънския печат пък се заговори за „българо-румънска туристическа война“. Случаят не е необичаен за региона. Чуждестранни туристи са били ограбвани и преди както в България, така и в Румъния. Коли се крадат в цял свят, коментира журналистът Овидиу Нахой от вестник „Адевърул“. Разликата между инцидент и явление обаче е ключовият момент. Когато поредица от изолирани инциденти се превърне в явление, това вече засяга имиджа на една страна или един народ.

Имиджът е особено уязвима територия. Това го знаят добре и самите румънци, чийто имидж дълго време страдаше от няколко знакови изнасилвания и убийства, извършени в Италия от румънски граждани. Поредицата от инциденти се превърна в явление, което стана причина да се заговори за „румънска престъпност“. Тогава румънските власти изпратиха полицаи да помогнат на италианските си колеги в борбата с тези прояви, а румънски политици и дипломати настояваха за строги наказания за виновните и не спираха да подчертават, че престъпността няма националност. Това помогна и неотдавна италианският посланик в Букурещ заяви, че румънците вече не са проблем в Италия.

От всички около 11 000 румънци, предпочели да почиват в чужбина за 1 май, 9000 са прекарали ваканцията си в България по данни на Федерацията на румънските хотелиери. Част от тях вероятно ще дойдат отново, въпреки шума около изчезналите бмв-та. Изборът им ще бъде продиктуван от съвсем рационални мотиви – заради близкото разстояние, приемливите цени и условия, сходните кулинарни и музикални вкусове или дори заради менютата на румънски език в заведенията. Както и заради познатата на всички психологическа нагласа: това няма да се случи на мене.

Българският туризъм няма да бъде засегнат от случилите се наскоро инциденти, твърдят румънски туроператори, цитирани от „Евениментул зилей“. Такива случаи е имало и преди, но те не са били толкова широко отразявани в медиите, казва Алин Бурча, заместник-председател на Националната асоциация на туристическите агенции.

По БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.