Истинската опасност от импровизираните бомби

Дейвид Игнейшъс

Опитът за бомбен атентат на „Таймс скуеър“ представя картина от бъдещето, казват американски специалисти по борба с тероризма: Това беше импровизиран заговор, подготвен от ново поколение терористи и осуетен благодарение на комбинация от високи технологии за наблюдение и бдителни граждани. Това е светът, в който ще живеем през идните години, и само може да се надяваме, че други американци ще проявят същата съобразителност като нюйоркските продавачи на хот дог.

За разлика от други случаи правителствените служители действат с хладнокръвието на Гражданина Джо. Вместо да хвърли в паника цялата страна и да заговори за „глобална война срещу тероризма“, както стана след 11 септември 2001 г., президентът Обама възприе по-премерен подход във вторник: „Няма да се оставим да бъдем тероризирани. Няма да треперим от страх. Няма да бъдем сплашени.“ Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг също схвана правилно ситуацията, като настоя: „Няма да толерираме каквито и да е предубеждения или враждебни реакции срещу пакистанци или мюсюлмани в Ню Йорк.“

Анализатори от Националния център за борба с тероризма предупреждават от няколко години, че терористичната заплаха се променя, отчасти заради успеха на САЩ в ликвидирането на висшето ръководство на Ал Каида. Тази организация имаше строга система на командване и контрол и стриктно спазван процес на определяне на мишените и операциите. Новото поколение е по-недисциплинирано и немарливо; операциите му са по-децентрализирани и не толкова смъртоносни. Но също така терористите са по-трудно откриваеми и заговорите им се имитират по-лесно.

„Налице е някаква истинска атомизация“, обясни във вторник американски служител по борба с тероризма. „Старият модел на централизирано командване и контрол вече не казва цялата история. Имате групи, които действат независимо от Ал Каида в Пакистан, като използват името на организацията, и тези групи показват способност да провеждат доста ефективни, доста смъртононосни операции в собствените си страни и региони. В някои случаи обаче те са значително по-неефективни, когато действат далеч от родината“, заяви той.

Заговорът на „Таймс скуеър“ беше аматьорски: заподозреният бомбаджия Файсал Шахзад използвал фишеци „М-88“, за да се опита да взриви своя „тюрлюгювеч“ от бутилки с пропан, бензин и химически обогатители. Той използвал евтини на пръв поглед будилници като часовникови механизми. Махнал автомобилния идентификационен номер от таблото на използвания от него Нисан Патфайндър, но забравил за идентификационния номер, изписан на двигателя. Жалките умения на бомбаджията аматьор не би трябвало да ни успокояват. Джихадистите взаимно се учат от грешките си. Те ще анализират всеки пропуск, допуснат в операцията на „Таймс скуеър“ и всяка успешна техника на правоприлагащите органи и разузнаването в САЩ.

Нюйоркската полиция бързо обезвреди натъпкания с експлозиви автомобил, като защити репутацията си на една от най-добрите служби в света в борбата с тероризма. Но разузнавателната общност също се представи доста добре, като използва високи технологии за разпознаването и арестуването на Шахзад, преди той да успее да избяга от страната.

Този път точките бяха свързани: американските имиграционни власти разпитаха Шахзад и получиха подробна информация за това кога се е върнал от последното си пътуване до Пакистан; въпреки че той използвал клетъчен телефон за еднократна употреба, ФБР успяло да свърже този номер с покупката на Патфайндъра. Анализът на направените от този клетъчен телефон обаждания, включително до Пакистан, очевидно ги отвел до Шахзад. Той бил свален в последния момент от полет за Дубай. Това е начинът, по който се предполага, че би трябвало да се действа, но точките няма винаги да се нареждат толкова добре.

Сега вниманието ще се насочи към Пакистан. Шахзад казал на ФБР, че бил обучаван в направата на бомби във Вазиристан. Пакистанското разузнаване вече арестува някои хора, с които се предполага, че Шахзад е имал контакти там, а американски служител ми каза във вторник, че ЦРУ „мобилизира всички възможни връзки в чужбина“. Този заговор се провали, но Америка няма винаги да има такъв късмет. Ал Каида и нейните клонове се трудят здраво за набирането на терористи, които могат да действат в САЩ, и рано или късно някой от тях ще успее. Издръжливостта на страната се подлага на проверка не когато даден терорист оплесква работата и хората се потупват по гърба, а когато бомбата гръмне.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.