Гърция – Дора Бакояни подкрепи реформите, опозицията я изключи

ТАНЮГ

Дора Бакояни. Снимка: глобаллидерс

Водещата гръцка опозиционна партия Нова демокрация наказа Дора Бакояни, първата гъркиня, заемала постовете кмет на Атина и министър на външните работи, заради подкрепата й за мерките на социалистическото правителство.

С личното си решение да гласува в парламента за мерките на икономия, предложени от социалистическото правителство, Дора Бакояни загуби мястото си в Нова демокрация, партията, в която членува от три десетилетия и която някога бе ръководена от баща й Константинос Мицотакис, бивш премиер на Гърция. Драстичността на мярката се подчертава и от това, че вчерашното „експресно“ изключване на Бакояни от партията съвпадна с нейния 56-ти рожден ден.

Лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас мотивира тази драконовска мярка с твърдението, че действията на Бакояни са проява на „неприемливо непослушание“, защото партията смята, че най-новите ходове на правителството и цялата му политика са пагубни за Гърция. Бакояни обясни своята позиция с убеждението си, че решението на партията да се гласува против мерките на правителството е било „популистко“, и добави,че тежката ситуация в страната налага да се надраснат тесните партийни интереси и всички граждани да се ангажират за преодоляване на тежката икономическа криза.

Какви последици ще има това неочаквано изключване за отношенията в Нова демокрация, ще се види през следващите дни, но вече се чуват оценки, че сътресението няма да закъснее. Въпросът е само колко силно ще бъде. Началото на такова сътресение можеше да се почувства още миналата есен, когато Костас Караманлис, който бе премиер на Гърция от 2004 г., се оттегли от ръководството на Нова демокрация заради поражението на изборите. Тогава нашироко се коментираше, че партията се е разделила на два блока, водени от Дора Бакояни и от Андонис Самарас, които бяха и главните кандидати за нов лидер на партията.

На изборите през ноември победи Самарас, бивш министър, който настоя за строго придържане към ценностите на класическата европейска десница, докато Бакояни бе по-близо до идеята за социален либерализъм. След триумфа Самарас посочи, че ключовата задача на Нова Демокрация е запазването на вътрешното единство, сериозно разклатено от загубата на изборите, които бяха предсрочни. Вестта, че Бакояни веднага е честитила на съперника си, не помогна да се забрави, че те са имали различни мнения дали партията трябва да приеме излизането на избори преди редовния срок.

По повод изключването на Дора Бакояни от медийните кръгове се чуха коментари, че това е втора победа на Самарас над семейство Мицотакис. Първата била от 1992 г., когато Самарас, противопоставяйки се на премиера Мицотакис, раздели партията и това доведе до парламентаранна криза и предсрочни избори, на които победи ПАСОК. Новосъздалата се ситуация поднови въпроса, който според днешния брой на в. „Катимерини“ стои още от оттеглянето на Караманлис – дали Дора ще направи нова партия. Такова действие няма да бъде неочаквано, защото тя е жена, действала с огромен успех в политиката.

Тя е първата гъркиня, станала кмет на Атина (2002), и първата жена в Гърция на поста първи дипломат (2006). Дали е дошъл моментът да бъде и лидер на нова партия? Отговорът може да дойде много скоро.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.