Дмитрий Медведев: Стореното от Сталин на собствения народ не може да бъде простено

Дмитрий Медведев с ветерани на тържество за 65-ата годишнина от победата над нацизма. Снимка: официален сайт

„Сталин извърши цял куп престъпления спрямо своя народ и независимо че е работил много, независимо че под негово ръководство страната е постигала успехи, онова, което стори на собствения си народ, не може да бъде простено“, каза президентът на Русия Дмитрий Медведев в интервю за в. „Известия“. „Ако Съветският съюз бе по-конкурентоспособен, ако там бяха създадени условия и за развитие на личността, и за развитие на икономиката според съвременните принципи, Съветският съюз можеше да има друга съдба“, каза руският лидер. Връщането на сталинизма в ежедневния бит на хората в Русия е абсолютно изключено, заяви той.

Той предложи в Русия да бъде създаден пълен военен архив в електронен вид, достъпен за всички желаещи. Това ще е най-ефикасният начин за борба срещу историческите фалшификации, смята президентът на федерацията. Представите за войната не се менят особено, но при все това през последните години са разсекретени много исторически материали, припомни той. „Доста дълго време войната бе поднасяна само като Велика Победа на съветския народ и Червената армия, но войната означава огромен брой жертви и колосални лишения, претърпени от съветския народ заедно с другите европейски страни. Тук, естествено, може би има промени в някои акценти“, уточни руският държавен глава. Той обаче окачестви като „морално престъпление“ опитите в някои държави ролята на Червената армия да бъде сравнявана с ролята на фашистките завоеватели.

„Ние също имаме много различни заблуди, но ми се струва, че все пак сме направили далеч по-сериозна крачка напред“, допълни руският президент. Медведев смята за неприемливи дискусиите около онези факти от историята на Великата отечествена война, които са очевидни или са признати с международни документи. „Защото тези дискусии водят в една много лоша посока“, предупреди той. В много държави днес се реабилитират фашистите; нацистка символика се използва „дори от някои изроди в нашата страна“, затова въпросът не е лишен от смисъл. Основна задача днес е на хората да бъде представена истината, заяви Медведев, като наблегна върху „мисията на учебниците, мисията на историческата литература“.

Проучванията, които да определят точния брой на жертвите от Великата отечествена война, ще бъдат приключени. Те обаче трябва да се водят с максимално внимание. Днешните данни са твърде различни – говори се „и за 14 милиона, и за 20 милиона, и за 27 милиона – все колосални, неимоверни цифри, които просто надхвърлят всички граници“, допълнии Дмитрий Медведев. Според него териториалният проблем между Русия и Япония „в историческа перспектива е решим,, ако се откажем от крайните гледни точки“. Русия и Япония вече не са във война от 1956 г., когато бе подписана съответната декларация; двете страни поддържат нормални политически и икономически отношения, допълни президентът.

„Разбира се, никой не идеализира ролята на Съветския съюз през следвоенния период, но в никакъв случай не бива палачите да бъдат наричани жертви“, каза Медведев. Политическото и икономическото устройство на Съветския съюз през следвоенния период не е било пригодено за нормално, мирно развитие на страната. Това е довело до съществено изоставане на СССР от Западна Европа и в крайна сметка до разпадането му, смята той.

За престъпленията от времето на Втората световна война давност няма и виновниците трябва да бъдат наказани независимо от възрастта си, заяви той. „Ако сега си затворим очите, в бъдеще подобни престъпления може да се повторят – по един или друг начин, в една или друга форма, в различни държави.“

Според него днес все още има възможност да избухне конфликт, съпоставим по мащаби с Втората световна война, затова Русия трябва да е готова за подобно развитие. Тя частва в съвместни усилия и механизми за предотвратяване на тази заплаха, ще го прави и занапред, увери Медведев. „И, естествено, трябва да бъдем силни; длъжни сме да бъдем готови за появата на някакви проблеми“, добави той. Като върховен главнокомандващ руският президент обеща и занапред да отделя най-голямо внимание на въоръжените сили на страната. Доброто им състояние, според него, е „безусловен императив, безусловен приоритет в живота ни“.

Основната поука от Втората световна война е осъзнаването на факта, че светът има нужда от трайна система за международна сигурност, смята Медведев.   Според него, днес задачата е „да поддържаме постоянна връзка и да създаваме международни рамки за решаване на тези проблеми“. След Втората световна война е направено много в това отношение, но „днешната система за международна сигурност не е идеална“.

Тъкмо това е причина за инициативата на Русия да бъде създадена нова европейска конструкция за сигурност – Договор за европейска сигурност, подчерта руският лидер. Наличието на подобни механизми би могло според него навремето да предотврати „събитията от август 2008 г.“ – по време на грузинската агресия срещу Южна Осетия. Според Медведев днес е важно да бъдат отхвърлени стереотипите от времето на студената война в представите за САЩ и за Европа. Той прикани европейците и американците да постъпват по същия начин, щом става дума за Русия и развиващи се страни – нейни съседки.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.