Много въпросителни след руската акция срещу сомалийските пирати

Военният кораб „Маршал Шапошников“ отплава от Владивосток на поход срещу сомалийските пирати в Аденския залив. Снимка: веститв

Руските морски пехотинци от кораба „Маршал Шапошников“ освободиха танкера „Московски университет“ с руски екипаж, превзет от сомалийски пирати предния ден. Всички моряци от танкера са живи и здрави, един пират е убит, а останалите 10 – пленени. Специалната операция продължава само 22 минути, след като руският кораб изпраща хеликоптер за разузнаване на обстановката, пиратите го обстрелват с автомати, а той отвръща на огъня, пише „Комерсант“.

После руският противолодъчен кораб открил „предупредителен огън с едрокалибрени картечници и 30-милиметрово артилерийско оръдие“ и пиратите сами се свързали с командира на „Маршал Шапошников“, за да се предадат, добавя вестникът, като цитира съобщение от руското министерство на отбраната. Пиратите са били изненадани от атаката, защото не очаквали „толкова решителни действия“ от страна на руските военни моряци, казва капитан първи ранг Илдар Ахмеров, командващ руска военноморска групировка в Аденския залив.

Морските разбойници първоначално предупредиха, че всеки силов опит за освобождаване на танкера ще завърши зле за руския екипаж. Пиратите обаче не са успели да разбият вратата на помещението, където се укрили руските моряци, за да вземат заложници, а се страхували да използват гранатомет на танкера, превозващ десетки хиляди тонове петрол. Руските военни ги подложили и на психологически натиск – постоянно настоявали по радиото да сложат оръжие и подчертавали, че няма да вземат никакъв откуп.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев заяви, че операцията е била бърза и професионална; според капитан Ахмеров, предстои да бъде награден почти целият екипаж на „Маршал Шапошников“ и естествено спасените моряци от танкера, посочва „Комерсант“. Независимо от плановете пленените пирати да бъдат изпратени в Москва за следствие и съд, екстрадирането им се забави заради неясноти около юридическото положение на задържаните. Те твърдят, че всъщност самите са били пленници на истинските пирати, които напуснали танкера часове преди началото на операцията, пише всекидневникът. Сомалийски морски разбойници ги заплашили с оръжие, за да превземат с абордаж руския танкер. Те обстреляли хеликоптера от „Маршал Шапошников“, после се скрили с катер в неизвестна посока, оставяйки на танкера своето оръжие и снаряжение.

Освободените руски моряци не могат нито да потвърдят, нито да опровергаят тази версия, защото не са виждали нападателите отблизо. Според експерти по морско право, щом не е очевидно, че задържаните са замесени в пиратски действия, изпращането им в Русия може да предизвика противоречиви реакции в световната общност. Затова не е изключено разпитите на пленниците да продължат в непризнатата „Федерална държава Пунтленд“ в Северна Сомалия, където все още има някаква власт. Според военни юристи впрочем, по-рано там вече са били изпращани заподозрени в пиратство, а само след месеци те били залавяни отново по време на атаки срещу други кораби.

По принцип, с обстрела на руския хеликоптер пиратите сами са си подписали смъртните присъди. При това положение международните конвенции упълномощават военните физически да ликвидират морските разбойници, изтъква „Росийская газета“. Руските морски пехотинци обаче проявиха великодушие и плениха бандитите, с което създадоха доста проблеми и на себе си, и на следователите. Международното законодателство разрешава пиратите да бъдат съдени според законите и на територията на страната, която ги е заловила. Никога досега обаче в Русия не е имало подобен процес, напомня московският официоз. Междувременно източник на Интерфакс от руското министерство на отбраната обясни, че след операцията „всички пирати са били спуснати в една лодка и оставени в нея на мястото на инцидента“, а „след около час сигналите от лодката изчезнали от радиоефира“, пише „Время новостей“.

Обърнете внимание: нападнат бе танкер, превозвал петрол за Китай“, цитира „Комсомолская правда“ коментар на Владимир Овчински, съветник на председателя на руския конституционен съд и бивш шеф на руското бюро на Интерпол. Ако разгледаме всички пиратски нападения миналата година, в една трета от случаите бандитите са избирали кораби, пътуващи тъкмо за Китай или с товар, предназначен за китайски компании в Африка. Пиратите очевидно действат по поръчка на мафиотски структури, напълно възможно – дори на тайни служби от някои държави. Те прибират гладни, бездомни момчета на 4-16 годишна възраст. В лагери, разположени в Сомалия и други африкански страни, ги обучават да си служат с автомати и гранатомети. После – в лодките и право напред! И този човешки ресурс е неизчерпаем, разказва експертът, говорил пред „Комсомолская правда“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.