4 почивни дни в криза е вредно и израз на мързел

Неотдавна премиерът Борисов се закани да превъзпитава нацията – много пиела кафе и не работела. Поне така нахакано се изказа по телевизията – щял да ни научи да работим. Южните нации я карали така и затова при тях кризата била по-лоша.

Само че същият премиер и неговото правителство по традиция измъдриха да съчетаят 4 почивни дни за Гергьовден. Народа да хапне агънце, да седне на теферич нейде, да пийне ракийка. Чалга малко… Да вдигне една наздравица за бате Бойко.

За човек, останал без работа това са загубени дни. Освен ако не се занимава със селско стопанство – да сади и копае двора на село. За останалите по градовете 4 поредни почивни дни са проблем – служби и банки затворени, само заведения работят и магазини тук-там. Дори да търсиш работа или да си намерил нещо да свършиш като временна работа, всичко спира за 4 дни. А безработните и обеднелите какво да правят през 4-те дни – да идат на курорт до Турция?

Тия съчетани почивни дни са от социализма насам – властта ги слива и после следващите 1-2 съботи се “отработва”. То пък една работа пада в тия съботи по държавните служби… Традицията, която сегашното правителство продължава, е израз именно на онзи балкански манталитет, за който говори премиерът Борисов, неразбрал, че и самият той го подкрепя.

Има хора, за които тези 4 почивни дни създават страшно неудобство, объркват им работата. По начало, който има работа, работи и в почивни дни, за да оцелее. Но като е затворена цялата администрация и др.?
При сегашната безработица например някои наемат хора за по 1-2 месеца. И се оказва, че работодател и работник от 1 месец ще имат 11 почивни дни. Ако е за леене на бетон на вила, няма пречки да се работи. Ама куп дейности не стават без служби и банки.

Примери могат да се дадат разни. Но тази традиция от соц-а е в угода само на хора, които поработват без много да си дават зор на държавна служба, отиват си на село, на вила през почивни дни, на екскурзия в чужбина… За онзи, който с мъка си изкарва хляба през кризата, тия измислени ваканции не са от полза.

Все едно не сме страна вкриза, в която се режат заплати и се съкращават хора. А точно в тия почивни дни излезе една статистика, че България е най-слабо конкурентната страна в Европейския съюз, включително и сред страните кандидатки, не само членки…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.