Първи сме!

Едвин Сугарев

Живеем в прекрасна страна, братя българи. Трябва да се гордеем с нея, със себе си и най-вече със своето управление. Не мигайте на парцали – има защо. Казва ви го не друг, а Той, самият Бойко Борисов – първи сме. Дословно: “В момента ние сме най-добре от Европейския съюз.”

Туш. Или амин. Или алилуя – както предпочитате.

Довчера знаехме, че сме най-бедните в ЕС. Днес… Е, то и днес сме, само че си имаме повод да се гордеем. Защото: “Ние действаме така, че да не се налага някой с остена да ни подръчква отвън и показваме, че сме здрава и дисциплинирана нация, която разбира, че светът е в криза и си прави икономиите”. Затова сме първите. И първи ще излезем от кризата – първи от целия ЕС, дето държавите не знаят как да си удържат ДДС-тата – за разлика от нас. (Няма да го вдигаме! Твърдо нье!)

Два примера прочее как сме първи, появили се редом с това достолепно изявление.

Има потенциален риск за страните, в които гръцките банки имат особена роля: България, Румъния и Сърбия – според президента на Европейската банка за възстановяване и развитие. За България рискът е най-голям, тъй като 28% от банките й принадлежат на гръцки банки. Ето ви още един фактор как ще излезем първи от кризата – с гръцките банкери барабар.

В същото време: според публикуваното днес проучване на Световния икономически форум, България е на последно място по конкурентност на икономиката в целия ЕС. Последно – и тази дума няма метафоричен смисъл, няма алегорични дрешки – зъзне гола като една гола истина. Пред нас са дори кандидатите за членки Хърватия и Черна гора. Изпреварени сме в класацията дори от Турция и Македония. Нищо, че иначе сме първи – в целия ЕС, като здрава и дисциплинирана нация – и прочее и тъй нататък.

Нещо май не се връзва в ликуването, че българинът пак е шампион. Може би Господ не е сварил овреме да стане българин.

Или може би този леко форсиран патос се дължи на спортен хъс – все пак Той изрича тези заветни думи не къде да е, а по време на футболен мач в Южния парк – между отборите на Европейския парламент и българското Народно събрание.

Или пък слънцето е било жежко, та знае ли човек…

Като един недисциплиниран, нездрав и най-вече неразумен българин имам към родния министър-председател следната скромна оферта: първи да бъда не ща. Искам да бъда последен. Нека бъде така добър да ми осигури битието на на-злощастните и най-закъсалите в Европейската ни общност. На гърците например. Може даже и без 14-та заплата, и без 13-та може. Моментално ще стана добър гражданин, ще му ръкопляскам по цял ден и ще му викам “Евала!” Даже футбол ще се науча да играя – за чест и слава на първата между равните наша родина.

Виж още текстове от Едвин Сугарев в сайта svobodata.com 

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.