ГЕРБ, „Атака“ и тютюнопушенето са опасни за вашето здраве

Министърът на здравеопазването Ана-Мария Борисова била казала „Социално политическият момент налага отстъпление за тютюнопушенето“ по повод приетите на първо четене от ГЕРБ и „Атака“ промени в закона за здравето, отменящи пълната забрана за пушене на обществени места, предвидена от първи юни тази година, но в действителност отменящи и сега действащият модел с разделението в заведенията на зони за пушачи и непушачи.

Нека оставим малко на страна, къде са другите държави в ЕС, договорената на срещи на съвета на министрите на практика пълна забрана за 2014-та, факта, че всичките ни съседи, включително Турция и Македония имат пълна забрана и по-рестриктивен режим, дори и това, че предложените промени дефакто правят България държавата с най-либералният режим в целият ЕС.

Нека не обсъждаме това че над 70% от Българите (без значение пушачи непушачи) според проучванията подкрепят пълната забрана. Нека оставим на страна дори факта, че и най-върлите подкрепящите промените, не крият, че тук става въпрос за изключителен лобизъм от страна на тютюневата индустрия (а дори ДПС, които уж защитават производителите на тютюн са за пълна забрана) и че по-правилното изказване би трябвало да бъде „Социално-икономическият момент налага отстъпление“.

Това което мен изключително ме дразни е изказването на министъра. Министърът на здравеопазването има САМО ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ГРИЖА – и това е здравето на хората! Социалният момент е работа на министъра на социалните грижи. Политическият момент е работа на премиера. Икономическият момент е работа на финансовият министър и на икономическият министър. Но министъра на здравеопазването трябва да се интересува само от здравето!

От кога започна ЗДРАВНИЯТ министър на ГЕРБ да преферира социално-политическият момент пред здравето на хората? Така ли ще си върши работата тя и цялото министерство или правителство?

Виж още текстове в блога на Делян Делчев

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.